Τρίτη, 22/10/2019

Αρον – Άρον διώχνουν υπαλλήλους εν όψη Τρόικας

Εφιάλτης θεωρείται στο Δημόσιο η διαθεσιμότητα την ώρα που η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα έφτασε στο 27% ενώ για τους νέους εγγίζει το 61%.
Η Τρόικα αναμένεται να θέσει εκ νέου αίτημα άμεσων απολύσεων στο Δημόσιο αφού το μέτρο της διαθεσιμότητας αποδείχθηκε φιάσκο και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης ανίκανος να το εφαρμόσει.

Πρώτοι στη λίστα προς αποχώρηση βρίσκονται 2.000 υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα και 3.500 που θεωρούνται πλεονάζοντες.

Για πολλοστή φορά στο στόχαστρο του υπουργείου θα βρεθούν οι υπάλληλοι που θα λάβουν εισιτήριο εξόδου λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων: επίορκοι, αδικαιολογήτως απόντες, ψυχολογικά πάσχοντες ή όσοι έχουν δηλώσει ψευδή προσόντα και έχουν προσκομίσει πλαστά παραστατικά.

Φιάσκο του κράτους

Οι 2.000 υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από το 2012 και δεν έχουν ακόμη μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες θα είναι οι πρώτοι που θα αποχωρήσουν, αν το μέτρο αυτή τη φορά υλοποιηθεί. Σε αυτούς θα προστεθούν και 3.500 εργαζόμενοι οι οποίοι κρίνονται ως πλεονάζοντες μετά τον περιορισμό -στα χαρτιά- των οργανικών μονάδων σε τέσσερα υπουργεία.

Νέα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

Το πράσινο φως για την αποχώρηση των πλεοναζόντων από τα υπουργεία Εργασίας, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Μακεδονίας-Θράκης δόθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά.

Παρά τη διαβεβαίωση του Γιάννη Στουρνάρα ότι «δεν μιλήσαμε για απολύσεις προς το παρόν» κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ελάχιστοι από τους πλεονάζοντες υπαλλήλους θα μπορέσουν να απορροφηθούν αυτόματα σε άλλες θέσεις.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με το καθεστώς διαθεσιμότητας οι υπάλληλοι λαμβάνουν το 75% των βασικών αποδοχών τους και απολύονται ένα χρόνο μετά αν στο μεταξύ δεν μετακινηθούν σε άλλη θέση.

Στην ουρά για μετακίνηση σε άλλη θέση

Δεν είναι όμως μόνο το μέτρο της διαθεσιμότητας που έχει αποτύχει να θέσει σε εφαρμογή ο Αντώνης Μανιτάκης. Στην ουρά για τοποθέτηση σε νέα θέση βρίσκονται ήδη 2.500 υπάλληλοι, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αορίστου χρόνου σε διοικητικές θέσεις, οι οποίοι μπήκαν αυτόματα σε διαθεσιμότητα με οριζόντιο τρόπο.

Ως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα άλλοι 6.500 υπάλληλοι και ακόμη 25.000 ως το τέλος του 2013 και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα.
iefimerida

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ