Παρασκευή, 18/10/2019

Η Φάρμα «Χήτας ΑΕ» στην Φιλιππιάδα μέσα στις εφτά καινοτόμες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις

Επτά εκπρόσωποι καινοτόμων επιχειρήσεων στον κλάδο της ζωικής παραγωγής και της μεταποίησης βραβεύτηκαν την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρη.

Η βράβευση έγινε μετά τα εγκαίνια του περιπτέρου του υπουργείου στη Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία «ZOOTECHNIA 2013» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η κτηνοτροφία και οι Έλληνες εκπρόσωποι της, αλλά και η μεταποιητική διαδικασία των ζωικών προϊόντων, εξήρε στην ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ακολούθησε η βράβευση των  επτά καινοτόμων στο χώρο της κτηνοτροφίας επιχειρηματιών.

Αναλυτικότερα ο κ. Τσαυτάρης βράβευσε τον κτηνοτρόφο Δημήτρη Δήμο που διατηρεί φάρμα αυτόχθονων παραδοσιακών φυλών στην Καλαμπάκα.

Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου βράβευσε την κα Παρασκευή Κουρέλλα, Αντιπρόεδρο της εταιρείας Κουρέλλας Α.Ε που παράγουν βιολογικά τυροκομικά προϊόντα.

Ο Γενικός Γραμματέας  του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μόσχος Κορασίδης απέδωσε τιμητική πλακέτα  στους κ.κ Σταύρο Αργυρόπουλο και Χαράλαμπο Λύρα Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο αντίστοιχα της εταιρείας BIOGRECO που παράγει νωπά πιστοποιημένα βιολογικά κοτόπουλα.

Ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος βράβευσε τους ιδιοκτήτες της Φάρμας Κουτσιώφτη, κ.κ Στέργιο και Δημήτρη Κουτσιώφτη. Η εταιρεία εξειδικεύεται στην παραγωγή βόειου κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3-λιπαρά οξέα.

Τον εκπρόσωπο του ομίλου εταιρειών Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε, κ. Γιάννη Σταμούλη γενικό διευθυντή της KEGOagri και γενικό διευθυντή θυγατρικών Ελλάδος του Ομίλου βράβευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Χρήστος Ευαγγέλου.

Τoν εκπρόσωπο της γαλακτοβιομηχανίας ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε κ. Χριστόφορο Σεβαστίδη βράβευσε ο Εντεταλμένος Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Κανάκας.

Τους εκπροσώπους της Φάρμας Χήτα, κ.κ Κώστα και Γιώργο Χήτα Διευθύνοντα Σύμβουλο και Πρόεδρο αντίστοιχα βράβευσε ο Γενικός Διευθυντής  Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας του ΥΠΑΑΤ κ. Ανδρέας Κατζηλάκης.

Όλοι οι βραβευθέντες ευχαρίστησαν το Υπουργείο και τον ίδιο τον Υπουργό για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία και την αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλονται από τις ελληνικές εταιρείες στην προώθηση των καινοτόμων προϊόντων ζωικής παραγωγής.

Οι επτά βραβευθέντες

Σε σύντομη παρουσίαση οι επτά καινοτόμες επιχειρήσεις έχουν ως εξής:

Εκτροφή σπάνιας ελληνικής φυλής αγελάδων στην Καλαμπάκα

Το αγρόκτημα του κ. Δημήτρη Δήμου βρίσκεται ανατολικά της Καλαμπάκας. Εκεί εκτρέφει ορισμένες από τις τελευταίες αγελάδες της σπάνιας ελληνικής στεππικής φυλής (Τύπος «Κατερίνης»). Διακόσια ζώα έχουν απομείνει σήμερα στη χώρα από τα 200.000 που υπήρχαν τη δεκαετία του 1960.

Ο κ. Δήμου εκτρέφει και χοιρομητέρες της φυλής του ελληνικού μαύρου χοίρου – μοναδικός αμιγής καθαρόαιμος πυρήνας – καθώς και αιγοπρόβατα αυτοχθόνων φυλών.

Το αγρόκτημα συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση της φυλής «Κατερίνης» και του ελληνικού μαύρου χοίρου. Γι’ αυτό έχει βραβευτεί στο παρελθόν με δύο βραβεία από την διεθνή οργάνωση slow food για την συμβολή του στη διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας του πλανήτη. Ο κ. Δήμου παράγει μικρές ποσότητες κρέατος υψηλής βιολογικής αξίας.

Μοσχαράκι με ω-3 λιπαρά

Τα τελευταία δύο χρόνια, υλοποιήθηκε στη «Φάρμα Κουτσιώφτη» ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα από την επιτροπή ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Δοκιμαστική εφαρμογή τεχνογνωσίας για την παραγωγή Ωμέγα-3 βόειου κρέατος μόσχου, με υψηλή περιεκτικότητα σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και φυσικές αντι-οξειδωτικές ουσίες μετά από προσθήκη ειδικών προσμειγμάτων στην τροφή των ζώων».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μπορεί να γίνει εμπλουτισμός του κρέατος των μόσχων με ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ικανοποιώντας έτσι τις σύγχρονες απαιτήσεις για παραγωγή τροφίμων υψηλής βιολογικής και διατροφικής αξίας.

Το καινοτόμο προϊόν της έρευνας αυτής είναι πλέον κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) ενώ η επιχείρηση «Κουτσιώφτη» έχει συνάψει σύμβαση με την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Σήμερα η Φάρμα Κουτσιώφτη παράγει και διαθέτει στην αγορά το καινοτόμο αυτό προϊόν με την ονομασία «Άρωμα».

Νερό για πότισμα από το τυρόγαλο

Την τελευταία διετία η Βιομηχανία Γάλακτος Δράμας Α.Ε«ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε.» υλοποίησε επενδύσεις ύψους 5.000.000 ευρώ για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 500 KW, τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων αυτοματισμού, ελέγχου και καταγραφής δεδομένων στην παραγωγική διαδικασία και την τοποθέτηση πρόσθετου μηχανολογικού εξοπλισμού για το τυροκομείο. Επίσης, εγκατέστησε ειδικό σύστημα για τη διαχείριση του τυρογάλακτος το οποίο συμπυκνώνεται στο 20%, απορρίπτοντας νερό, το οποίο την περίοδο του καλοκαιριού θα χρησιμοποιείται για πότισμα.

Περιβαλλοντικά φιλική παραγωγή κοτόπουλων

Η BIOGRECO ΑΕ παράγει σήμερα το 70% των ελληνικών βιολογικών κοτόπουλων. Συνδυάζει την επιστημονική γνώση με την αγροτική εμπειρία. Διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις σφαγής και τυποποίησης, ιδιόκτητο δίκτυο διανομής και αυτοματοποιημένο εργοστάσιο βιολογικών ζωοτροφών.

Η εταιρεία σέβεται το περιβάλλον, δεν παράγει απόβλητα καθώς όλα τα υπολείμματα πάνε για αξιοποίηση ενώ έχει σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Ζωοτροφές απαλλαγμένες από «μεταλλαγμένα»

Το 1996 η εταιρία Κουρέλλας ξεκινά πρώτη την παραγωγή βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα παρά την έλλειψη σχετικής νομοθεσίας. Σήμερα είναι πρωτοπόρος στην αγορά των βιολογικών αλλά και συμβατικών προϊόντων τα οποία εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθεί ένα ολοκληρωμένο αυτοτροφοδοτούμενο σύστημα παραγωγής. Επίσης διαθέτει και εργοστάσιο ζωοτροφών το οποίο λειτουργεί και ως συμβουλευτικό κέντρο διατροφής για τους κτηνοτρόφους. Η μονάδα ζωοτροφών είναι πιστοποιημένη ως «GMO free», δηλαδή τα προϊόντα που παράγει δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Καινοτόμοι στην παραγωγή μεσογειακών ψαριών

Ο όμιλος «ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε.» είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας παγκοσμίως και η 1η εξαγωγική εταιρεία στον χώρο των τροφίμων στην Ελλάδα.  Διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία), εξάγει τα προϊόντα του σε 40 χώρες και απασχολεί 1.200 άτομα. Οι πωλήσεις του υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγές του τα 150 εκατ. ευρώ.

Ο Νηρέας πρωτοπορεί και στον τομέα της καινοτομίας και της έρευνας για την καλλιέργεια μεσογειακών ψαριών. Από το 1990 λειτουργεί πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης για το λαβράκι και την τσιπούρα, εφαρμόζει σύστημα πλήρους ιχνηλασιμότητας και επενδύει συστηματικά στην έρευνα για νέα πρωτόκολλα εκτροφής και βιώσιμη ανάπτυξη.

Μονάδα βιοαερίου από λύματα χοιροτροφείου

Η Φάρμα «Χήτας ΑΕ» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση η οποία  δραστηριοποιείται στην παράγωγη χοιρινού κρέατος από το 1969. Βρίσκεται σε μια έκταση 400 στρεμμάτων στη Ρωμιά Φιλιππιάδος και περιλαμβάνει μια μονάδα εκτροφής δυναμικότητας 2.000 χοιρομητέρων με ψύξη και θέρμανση, ένα βιομηχανικό σφαγείο δυναμικότητας 120 χοιρινών ανά ώρα, ήτοι 50.000 χοιρινών ετησίως, καθώς και παστερίωση και αδρανοποίηση για την επεξεργασία των υποπροϊόντων του σφαγείου.

Επίσης, έχει κατασκευαστεί μονάδα βιοαερίου δυναμικότητας 980 kw η οποία λειτουργεί με τα λύματα της χοιροτροφικής μονάδας και τα υποπροϊόντα του σφαγείου. Στη μονάδα υπάρχει ακόμη ένα σύστημα συλλογής λυμάτων.

Ελληνική παλέτα τυριών

Στη συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης παρουσίασε τη νέα δράση «Ελληνική παλέτα τυριών» που έχει σχεδιάσει το υπουργείο σε μια προσπάθεια ανάδειξης της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης σε συνδυασμό με τον τουρισμό και τον πολιτισμό της χώρας μας. Στο περίπτερο του Υπουργείου παρουσιάστηκε η παλέτα παραδοσιακών κυκλαδίτικων τυριών. Οι εταιρείες που συμμετείχαν ήταν Τυροκομείο Εμμανουήλ Κουφόπουλου (Νάξος),Τυροκομείο Μανώλη Τρούλου (Σίφνος),  ΕΑΣ Πάρου και ΕΑΣ Τήνου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν τυροκομικά προϊόντα από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων του ΕΛΓΟ Δήμητρα, και κρασιά από ΕΠΑ.Σ Νεμέας Αμπελουργίας Οινοτεχνίας του ΕΛΓΟ Δήμητρα, από το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ (Κυρ Γιάννης, Στέλιος Κεχρής, Μπαμπατζίμ, Τσάνταλης).
 ΠΑΣΕΓΕΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ