Απευθείας από τα Μπολσόι στην ΟΑΣΗ

Η  «Μπαγιαντέρα», το πασίγνωστο μπαλέτο του Λούνβικ Μίνκους θα προβληθεί σε απευθείας από το θέατρο Μπολσόι της Μόσχας την Κυριακή στις 5 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας.
Η «Μπαγιαντέρα» είναι ένα διήγημα, μια ίντριγκα που μετέφερε στη σκηνή ο Μαριούς Πετιπά. Ατμόσφαιρα ονείρου και παραμυθιού στη μακρινή Ινδία. Η Νικία, ιέρεια του ναού, ερωτεύεται τον πολεμιστή Σολόρ και ανταλλάσσει μαζί του όρκους αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης. Ο μαχαραγιάς όμως προσφέρει στον νέο ως σύζυγο την κόρη του Γκαμζάτι. Ο Μεγάλος Βραχμάνος, που θέλει τη Νικία για τον εαυτό του, αποκαλύπτει στον μαχαραγιά τον έρωτα των δύο νέων. Την ημέρα της τελετής των αρραβώνων του Σολόρ με την Γκαμζάτι χορεύει και η Νικία. Η Γκαμζάτι τής προσφέρει ένα καλάθι με λουλούδια έχοντας κρύψει μέσα σε αυτό ένα φίδι. Η κοπέλα πεθαίνει δηλητηριασμένη από το δάγκωμα του φιδιού…
Ο χορός είναι εξαιρετικός  και θα μπορούσε να οριστεί ως η πεμπτουσία του κλασικού μπαλέτου Στον ρόλο της Νικίας  η Svetlana Zakharova και στο ρόλο του ευγενή πολεμιστή Solor ο Vladislav Lantratov  –
Η «Μπαγιαντέρα» πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Μαρίινσκι της Αγίας Πετρούπολης το 1877 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Οι Σοβιετικοί, ωστόσο, αρνούνταν την παρουσίασή του στη Δύση ως το 1961 που παρουσιάστηκε από τα Μπαλέτα Κίροφ. Ο Νουρέγεφ που είχε αυτομολήσει στη Δύση αναβίωσε για λογαριασμό του Βασιλικού Μπαλέτου του Λονδίνου την τρίτη πράξη της χορογραφίας «Το Βασίλειο των Σκιών», που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της τέχνης του κλασικού μπαλέτου.
Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ (και 5 ευρώ για μαθητές και φοιτητές).  Περισσότερες πληροφορίες από το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας (στο τηλέφωνο 2682025320 και στο odioprev@otenet.gr )

Πράξη πρώτη, σκηνή πρώτη
Ένας ινδικός ναός

Ένας ευγενής πολεμιστής, ο Solor, επιθυμεί να προσφέρει μία τίγρη στον Rajah (= Ινδός πρίγκιπας). Στέλνει τους φίλους του για κυνήγι, ενώ ο ίδιος μένει δίπλα στο ναό για να δει την αγαπημένη του Nikiya. Πρόκειται για μία από τις Bayaderes, τις χορεύτριες που φυλάσσουν την ιερή φωτιά. Αυτός της ορκίζεται αγάπη. Ο Μεγάλος Βραχμάνος, επίσης ερωτευμένος με τη Nikiya, τους διακόπτει και κυριεύεται από ζήλια.

Σκηνή δεύτερη
Το παλάτι του Rajah

Ο Rajah δίνει το χέρι της κόρης του, Gamzatti, στον Solor. Ο τελευταίος δεν επιθυμεί να το αποδεχθεί, λόγω του όρκου του στην Nikiya, αλλά υποχρεούται να υπακούσει στον Rajah. Ο Μεγάλος Βραχμάνος έρχεται για να βρει τον Rajah. Του αποκαλύπτει τη μυστική σχέση ανάμεσα στον Solor και τη χορεύτρια, Nikiya. Η Gamzatti, ακούγοντας αυτήν τη συζήτηση, καλεί τη Nikiya για να της ανακοινώσει τους αρραβώνες της με τον Solor. Η Nikiya αρνείται να πιστέψει ότι ο Solor θα μπορούσε να πατήσει τον όρκο του. Οι δύο αντίζηλοι καυγαδίζουν. Η Nikiya απειλεί τη Gamzatti με ένα μικρό μαχαίρι αλλά μία υπηρέτρια της κρατάει το χέρι. Η Gamzatti σχεδιάζει να απαλλάξει τον εαυτό της από τη θρασύτατη χορεύτρια.

Πράξη δεύτερη
Οι αρραβώνες της Gamzatti με τον Solor

Κατά τη διάρκεια των εορτών, η Nikiya έρχεται να χορέψει μπροστά στους καλεσμένους. Η Aya, η υπηρέτρια της Gamzatti, δωρίζει στη χορεύτρια ένα καλάθι λουλούδια. Ένα φίδι είναι κρυμμένο μέσα και τραυματίζει θανάσιμα τη Nikiya. Ο Μεγάλος Βραχμάνος προσφέρει στη Nikiya ένα αντίδοτο με την προϋπόθεση να γίνει δικιά του. Απορρίπτοντας αυτήν την ευκαιρία για να σώσει τη ζωή της, και καθώς ο Solor δεν θα απαρνηθεί τη Gamzatti, η χορεύτρια αποφασίζει να πεθάνει ρίχνοντας το ανάθεμα των θεών σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για το θάνατό της.

Πράξη Τρίτη
Το Βασίλειο των Σκιών

O Solor, απεγνωσμένος από το θάνατο της Nikiya, βρίσκει καταφύγιο στο όπιο. Τα φαντάσματα των νεκρών χορευτριών εμφανίζονται μπροστά του, μεταξύ αυτών και η οπτασία της Nikiya που τον συγχωρεί.
Η πρώτη παραγωγή του La Bayadere τελειώνει με έναν επίλογο (πράξη τέταρτη) όπου ο Solor, μετά από το όραμά του από το Βασίλειο των Σκιών, αναγκάζεται να παντρευτεί τη Gamzatti. Ωστόσο η κατάρα της χορεύτριας πραγματοποιείται στους καλεσμένους του γάμου, εγκλωβίζοντας τον Rajah, τον Μεγάλο Βραχμάνο, τη Gamazatti καθώς επίσης και τον Solor … ο οποίος βρίσκει την αγαπημένη του χορεύτρια στην άλλη άκρη.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites