Οι Έλληνες και το φακελάκι

Τρόπους αντίστασης κατά της ενδημικής διαφθοράς βρίσκουν οι Έλληνες με έναν αριθμό ιστοσελίδων να επιτρέπουν στους πολίτες την καταγγελία περιπτώσεων δωροδοκίας, αναφέρει ρεπορτάζ του BBC News Magazine από την Αθήνα.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ιστοσελίδα όπου πολίτες σημειώνουν περιστατικά κατά τα οποία τους ζητήθηκε να δώσουν φακελάκι ώστε να εξυπηρετηθούν. Εξηγείται μάλιστα αναλυτικά τι σημαίνει και πώς προφέρεται ο όρος «φακελάκι».
Η Χριστίνα Τρεμόντι που είχε την ιδέα και ίδρυσε την ιστοσελίδα εξηγεί ότι πήρε την απόφαση όταν χρειάστηκε να δώσει φακελάκι σε γιατρό του κρατικού νοσοκομείου στην Καλαμάτα ώστε δοθεί η έκτακτη περίθαλψη που απαιτούταν στην περίπτωση του παππού της, βετεράνου πολέμου που είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη.
Σημειώνεται ότι μέσα σε κάτι περισσότερο από ένα μήνα στην ιστοσελίδα αναρτήθηκαν χίλιες αναφορές δωροδοκίας. Το 60% αυτών αφορούν το ΕΣΥ, το 15% χρήματα που δόθηκαν για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης και το 4% για την έκδοση οικοδομικών αδειών.
Αναφέρεται επίσης η υποχώρηση της Ελλάδας στη λίστα αντίληψης διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας από την 80ή στην 94η θέση πέρυσι, τη χειρότερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Το δημοσίευμα στέκεται επίσης στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, με αναφορά και στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σημειώνεται πάντως ότι οι καταγγελίες για φακελάκι σε ελεγκτές της εφορίας είναι λίγες, καθώς αυτοί που πληρώνουν συνήθως θέλουν να κρύψουν κάτι.
Ο Διομήδης Σπινέλλης, που παραιτήθηκε από τη γενική γραμματεία συστημάτων πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στο BBC ότι η διαφθορά φαίνεται να πλήττει περισσότερο τα πιο ευαίσθητα μέλη της κοινωνίας, τους λιγότερο πληροφορημένους και μορφωμένους, αυτούς με τη μικρότερη γνώση περί πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες, αυτούς που δεν γνωρίζουν το φορολογικό κώδικα. «Εκβιάζονται από αυτούς που υποτίθεται ότι πρέπει να τους υπηρετούν και αυτό είναι πολύ θλιβερό», λέει ο κ. Σπινέλλης.
Προσθέτει δε ότι η απλή καταγγελία τέτοιων περιστατικών δεν είναι αρκετή. Σημειώνει ότι απαιτείται μεταρρύθμιση του συστήματος είσπραξης φόρων και των δημοσίων υπηρεσιών.
Πηγή: skai.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites