Κάθε χρόνο γεννιούνται 25.000 παιδιά από ανασφάλιστους γονείς

Είκοσι πέντε χιλιάδες παιδιά υπολογίζεται ότι γεννιούνται στην Ελλάδα από ανασφάλιστους γονείς, όπως προκύπτει από έγγραφο της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερωτήσεων βουλευτών για την εμβολιαστική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Η υφυπουργός επισημαίνει ότι με την εγκύκλιο που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο για τον εμβολιασμό άπορων, παιδιών και εφήβων, πραγματοποιείται δωρεάν ο εμβολιασμός των πληθυσμιακών αυτών ομάδων με εμβόλια που χορηγούνται από το υπουργείο Υγείας. Η εγκύκλιος αυτή είχε στόχο να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αύξησης των ανασφάλιστων πολιτών με τρόπο που να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία μέσω της εμβολιαστικής κάλυψης πληθυσμιακών ομάδων απόρων και ανασφάλιστων και αυτών που δεν δύνανται να έχουν υγειονομική περίθαλψη για οποιουσδήποτε λόγους, παιδιών και εφήβων νομίμως και μη διαμενόντων στη χώρα μας.
Η κ. Σκοπούλη ενημερώνει επίσης ότι από το περασμένο καλοκαίρι το υπουργείο Υγείας απευθύνθηκε στις Περιφέρειες ζητώντας να εκτιμήσουν τους ανασφάλιστους. «Υπολογίζεται ότι τα παιδιά που γεννιούνται κάθε χρόνο από γονείς χωρίς ασφάλεια δεν ξεπερνούν τα 25.000 σε όλη την Ελλάδα», αναφέρει η υφυπουργός Υγείας και ενημερώνει ότι η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου έχει αιτηθεί την ενίσχυση του κωδικού της, προκειμένου να καλύψει το αυξημένο κόστος. Ήδη έχουν διατεθεί 25.000 εμβόλια για την εποχική γρίπη και η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις Γενικές Διευθύνσεις των Περιφερειών προκειμένου να καλυφθούν οι αναδυόμενες ανάγκες.
Το έγγραφο της υφυπουργού Υγείας διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Κατερίνας Μάρκου, Βασίλη Οικονόμου και Θωμά Ψύρρα, στην οποία επικαλούνταν στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τους ανασφάλιστους ενήλικες και παιδιά που προσέρχονται στα Κοινωνικά Ιατρεία. Αντίστοιχη ερώτηση είχε καταθέσει και η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά με την οποία είχε καταγγείλει ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν διαθέτουν εμβόλια για ανασφάλιστους πολίτες.
Η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Την ίδια ώρα, με έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση, η Βουλή ενημερώνεται ότι το υπουργείο βρίσκεται στο τελικό στάδιο αναμόρφωσης του πλαισίου υπαγωγής στο πρόγραμμα δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που ορίζει τους δυνητικούς δικαιούχους, το είδος των παροχών, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, λόγω των κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων είναι πλέον αναντίστοιχο στις πραγματικές ανάγκες για παροχή κοινωνικής προστασίας σε ενδεείς ανασφάλιστους πολίτες, υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας και αναφέρει ενδεικτικά:
– Τις αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας που αφορούν στα αυξημένα τεκμήρια εισοδήματος, που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του εισοδήματος για τη χορήγηση βιβλιαρίου ανασφαλίστου.
– Την ανελαστικότητα στην επιβολή των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση βιβλιαρίου ανασφαλίστου.
«Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι να δημιουργούνται συχνά συνθήκες πλήρους αδυναμίας εφαρμογής του προγράμματος σε πολίτες χωρίς κανένα ή ελάχιστο πραγματικό εισόδημα, αλλά με τεκμαρτά εισοδήματα, καθώς και σε πολίτες με ασθένειες που χρήζουν υψηλού κόστους συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι οποίοι λόγω της είσπραξης προνοιακών επιδομάτων, τα οποία συχνά αποτελούν τα μοναδικά πραγματικά τους εισοδήματα, υπερβαίνουν τα τιθέμενα εισοδηματικά κριτήρια, παρότι το κόστος θεραπείας τους συχνά αγγίζει ή και υπερβαίνει το σύνολο των αποδοχών τους», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας.
Ο κ. Βρούτσης ενημερώνει επίσης ότι «σοβαρό ζήτημα προκύπτει για την παροχή κάλυψης σε ανήλικα παιδιά, των οποίων το δικαίωμα (συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού) συμπαρασύρεται λόγω της εξάρτησής του από αυτό των γονέων τους» αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας σε περίπτωση ανασφάλιστων με μεταδοτικά νοσήματα.
«Ενόψει των ανωτέρω η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου μας βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας πρότασης αναθεώρησης της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία θα τεθεί υπόψη του συναρμόδιου υπουργείου Υγείας με κατεύθυνση την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του ΝΔ 57/73 και των σχετικών αποφάσεων και εγκυκλίων εφαρμογής του, που προβλέπουν ρητά ότι η καταβολή των δαπανών για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη δεν θα πρέπει να περιάγει τον αιτούντα και την οικογένειά του σε αδυναμία ανταπόκρισης επί των στοιχειωδών βιοτικών αναγκών του» ενημερώνει ο κ. Βρούτσης για τις αλλαγές που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites