Πόρισμα κόλαφος του εισαγγελέα για τα Sprider stores

Για προσχεδιασμένο εμπρησμό κτιρίου της αλυσίδας Sprider Stores στην Ανθούσα, τον περασμένο Φεβρουάριο, με σκοπό την είσπραξη του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου, κατηγορούνται τα τότε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας σε βάρος των οποίων ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος
–έπειτα από σχετική έρευνα που διενεργήθηκε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Χαρ. Λακαφώσης, προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά των Σάββα και Αθανάσιου Χατζηιωάννου καθώς και κατά των υπόλοιπων μελών της τότε διοίκησης της εταιρίας για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εμπρησμό, της απάτης σε βάρος ασφαλιστικών εταιριών, καθώς και της απόπειρας απάτης. Απήγγειλε επίσης κατηγορίες για έκρηξη και εμπρησμό σε τέσσερις συνεργάτες της επιχείρησης που φέρονται να εμπλέκονται στην προσχεδιασμένη, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, πυρκαγιά.

Η καταστροφική πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί τα ξημερώματα της 13ης Φεβρουαρίου 2012 και αρχικώς είχε αποδοθεί από τον Τύπο σε «κουκουλοφόρους ταραξίες» που είχαν προκαλέσει επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ως αντίδραση στην ψήφιση του μνημονίου. Οι πρώτες πληροφορίες για το περιστατικό ανέφεραν ότι οι «κουκουλοφόροι» αφού χτύπησαν και έδεσαν τον φύλακα του χώρου -που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο- προκάλεσαν πολλαπλές εστίες φωτιάς με κυριότερες και πλέον κρίσιμες για την καταστροφή, αυτές στη δεξαμενή πετρελαίου και στο χώρο με τις ηλεκτρογεννήτριες και το σύστημα πυρανίχνευσης.

Από τη φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς το κτίριο, υπόγειο, ισόγειο και 1ος όροφος, συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ.

Βάσει των στοιχείων της δικογραφίας, ο εισαγγελέας θεωρεί ότι στόχος της όλης καταστροφικής επιχείρησης εμπρησμού, ήταν η είσπραξη ασφαλιζόμενου ποσού ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρία, μετά την καταγραφή των ζημιών, είχε ανακοινώσει ότι το κόστος της καταστροφής σε εμπορεύματα και πάγιο εξοπλισμό -που ήταν πλήρως ασφαλισμένα σε 4 ασφαλιστικούς ομίλους- ξεπερνούσε τα 15 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας διέταξε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για συγκεκριμένα πρόσωπα από την οποία προέκυψε ότι οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορουμένους για τον εμπρησμό, την επίμαχη μέρα και ώρα εκδήλωσης της φωτιάς κινούνταν στη συγκεκριμένη περιοχή. Η εισαγγελική έρευνα επίσης φαίνεται να αξιοποίησε σημαντικές αντιφάσεις που προέκυψαν στις καταθέσεις των εμπλεκομένων.

Για την υπόθεση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς εξαρχής διατυπώθηκαν σοβαρά ερωτηματικά από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων της Πυροσβεστικής, εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε απενεργοποιηθεί μέρος του συστήματος ασφαλείας λίγο πριν από τον εμπρησμό.

Η δικογραφία για την υπόθεση έχει ανατεθεί στον 21ο Τακτικό Ανακριτή ο οποίος, αφού μελετήσει τα στοιχεία, αναμένεται να καλέσει τους κατηγορουμένους σε απολογία.

Η πυρκαγιά στο κτίριο της Ανθούσας ήταν η τέταρτη που είχε σημειωθεί σε εγκαταστάσεις της Sprider Stores. Είχαν προηγηθεί η φωτιά, το 2004, σε αποθήκη της εταιρίας στον Άλιμο, και το 2008 οπότε κάηκαν το κατάστημα της Λυκόβρυσης αλλά και αυτό της Ερμού (τότε είχαν καεί πολλά καταστήματα μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου).

Mετά τη δημοσίευση του θέματος ο κ. Αθανάσιος Χατζηιωάννου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Sprider Stores Α.Ε. προέβη σε δήλωση, με την οποία δηλώνει πως ουδεμία σχέση έχουμε με τους εν λόγω ισχυρισμούς.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Έλαβα γνώση σήμερα το απόγευμα, μέσω του διαδικτύου ότι ο αρμόδιος Εισαγγελέας για την διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς που έγινε στις 13 Φεβρουαρίου 2012, στην έδρα και κύρια αποθήκη της εταιρίας, ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης για όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας SPRIDER STORES Α.Ε.

Όλοι στην Εταιρεία, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο αδερφός μου ο Σάββας και εγώ προσωπικά έχουμε μείνει κατάπληκτοι από την εξέλιξη αυτή, εφόσον επιβεβαιωθούν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα και θέλουμε να δηλώσουμε ότι ουδεμία σχέση έχουμε με τους εν λόγω ισχυρισμούς.

Θεωρούμε αδιανόητο να μας απαγγέλλονται κατηγορίες για αυτή την τρομερή καταστροφή που υπέστη η εταιρείας μας από την οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε πρώτιστα πληγεί.

Η εταιρία μας SPRIDER STORES Α.Ε., υπέστη μία τεράστια ζημία λόγω της πυρκαγιάς στις ενοικιασμένες από εταιρία άσχετη με την SPRIDER STORES Α.Ε. ή και εμένα ή και την οικογένειά μου, εγκαταστάσεις της, διότι:

Α. Η SPRIDER STORES Α.Ε. είχε ασφαλισμένα για μικρότερο ποσό από την τρέχουσα αξία τα εμπορεύματά της, τα οποία όλα ήταν τρέχουσας κολεξιόν. Τα πεπαλαιωμένα είχαν ήδη πουληθεί σε τιμές προσφοράς.

Β. Η πυρκαγιά συνέβη στην μέση της σεζόν και έμεινε η SPRIDER STORES Α.Ε. χωρίς αποθέματα, τα οποία για να ανακατασκευασθούν θέλουν περίπου 3 με 4 μήνες και άρα δεν προλαβαίναμε να τα αντικαταστήσουμε πριν την λήξη της σεζόν.

Γ. Μαζί με τις εγκαταστάσεις μας κάηκαν και τα δείγματα της επόμενης κολεξιόν, τα οποία επανακατασκευάσθηκαν μετά από 1 μήνα γεγονός που καθυστέρησε και ζημίωσε ακόμη περισσότερο την εταιρία.

Δ. Η εταιρία ήταν για λόγους οικονομίας μη πλήρως ασφαλισμένη και άρα όταν αποζημιωθούμε πλήρως, όπως και δικαιούμαστε, πάλι θα έχουμε υποστεί σημαντικότατη ζημία.

Ε. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει λάβει ούτε 1 ευρώ αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρίες που ήμασταν ασφαλισμένοι, οι οποίες ασφαλιστικές εταιρίες φυσικά αγνοούν τα αγωνιώδη αιτήματα της SPRIDER STORES Α.Ε. και τα δικά μου προσωπικά.

Από όλα τα ανωτέρω είναι πρόδηλο ότι η εν λόγω πυρκαγιά ήταν ένα σημαντικότατο πλήγμα από την οποία ούτε η Εταιρεία, ούτε η οικογένειά μου ως βασικοί μέτοχοι αυτής δεν είχαμε κανένα συμφέρον και απολύτως τίποτα να κερδίσουμε.
Ως εκ τούτου θέλω ξεκάθαρα να δηλώσω ότι:

Θα παλέψω, έχοντας εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη και θα υπερασπιστώ με κάθε μέσο την τιμή και την υπόληψή μου αλλά και τα συμφέροντα της εταιρίας μας, της μόνης ελληνικής αλυσίδας ένδυσης που υπάρχει σήμερα στην πατρίδα μας.

Είμαστε μια οικογένεια που ότι κάναμε το κάναμε από το μηδέν. Είμαι λοιπόν αποφασισμένος να υπερασπιστώ την προσωπική, επαγγελματική και οικογενειακή τιμή και υπόληψή μου καθώς και των λοιπών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και τα συμφέροντα της SPRIDER STORES Α.Ε. και των 1.500 εργαζομένων της, με όλα τα νόμιμα μέσα.

Δεν θα με κάμψουν οι δυσκολίες, δεν θα υποταχθώ στα κάθε είδους συμφέροντα που επιδιώκουν το κλείσιμο της Sprider.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μύλος των Ξωτικών: Φαντασμαγορία, μαγεία και χαμόγελο στην επίσημη έναρξη της 11ης διοργάνωσης  

28/11/2022, 6:24 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Οι Ηπειρώτες αστυνομικοί συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα

21/11/2022, 6:19 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Καταβολή ενίσχυσης του 2% και στους κτηνοτρόφους που έκαναν έναρξη εργασιών εντός του 2021

17/11/2022, 10:33 πμ

ΕΛΛΑΔΑ

Οι «Ηπειρώτες Αστυνομικοί» στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Βουλευτή Ιωαννίνων Γιώργο Αμυρά

17/11/2022, 10:29 πμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την ενίσχυση των 60 εκατ. ευρώ για τα λιπάσματα

17/11/2022, 10:21 πμ

ΕΛΛΑΔΑ

Πρεμιέρα στην Αθήνα η ταινία του Πραγματικού Ζορμπά του Μπάμπη Τσόκα

05/11/2022, 10:32 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites