Σάββατο, 19/09/2020

Δικαστικό «μπλόκο» στη διαθεσιμότητα υπαλλήλων από το Πρωτοδικείο Ξάνθης

«Κόκκινο» στα σχέδια της κυβέρνησης για υποχρεωτική διαθεσιμότητα υπαλλήλων του Δημοσίου έβαλε, με απόφασή του, το Πρωτοδικείο Ξάνθης.
Δημοτικοί υπάλληλοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και το δικαστήριο αποφάσισε ότι μέχρι να συζητηθεί η υπόθεση δεν επιτρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι. Είναι η πρώτη ανάλογη απόφαση που έλαβε η Δικαιοσύνη…

Πιο συγκεκριμένα, οι 13 δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου Ξάνθης, οι οποίοι είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κι αορίστου χρόνου, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά της διοίκησης του Δήμου, η οποία είναι και ο εργοδότης τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης, Δημήτρη Γαλανόπουλο, η δημοτική αρχή δεν είχε ανταποκριθεί στο αίτημα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και δεν απέστειλε τη λίστα με τα άτομα που εντάσσονταν στην κατηγορία της διαθεσιμότητας. «Ωστόσο, εμείς αποφασίσαμε να κινηθούμε… προληπτικά. Δεν περιμέναμε να έχουμε στο χέρι μας κάποιο σχετικό έγγραφο του Δήμου για να προσφύγουμε στα δικαστήρια. Οι 13 συνάδελφοί μας, οι οποίοι πληρούσαν τα κριτήρια για να μπουν σε αναγκαστική διαθεσιμότητα, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δήμου, καθώς αυτός είναι ο εργοδότης τους», τόνισε.

Το Πρωτοδικείο Ξάνθης εξέδωσε προσωρινή διαταγή, σύμφωνα με την οποία οι 13 δημοτικοί υπάλληλοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους έως ότου συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, δηλαδή τη 16η Ιανουαρίου! «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση. Η πρώτη που λαμβάνεται σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε στον «Ε.Τ.» η συνήγορος των 13 υπαλλήλων, Λευκή Κιοσέ.

Αποκάλυψε ότι οι 11 από τους υπαλλήλους είχαν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ, αλλά στη συνέχεια η πρόσληψή τους είχε ελεγχθεί και εγκριθεί από το Συμβούλιο, ενώ οι άλλοι δύο έχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις ότι οι συμβάσεις τους είναι αορίστου χρόνου. Όπως τόνισε, οι δικαστικές αποφάσεις υπερισχύουν των νόμων και έτσι οι 13 υπάλληλοι δεν πρόκειται να μπουν σε διαθεσιμότητα, μέχρι να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα και να βγει η απόφαση. «Υπολογίζουμε ότι το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφαση περίπου τον Μάρτιο.

Μέχρι τότε οι συνάδελφοι θα εργάζονται και θα πληρώνονται κανονικά», πρόσθεσε ο κ. Γαλανόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε ότι δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται ένα βήμα προτού μπουν σε διαθεσιμότητα ήρθαν σε επικοινωνία μαζί του, ζητώντας πληροφορίες. «Οι περισσότεροι από αυτούς δήλωσαν έτοιμοι να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα. Η απόφαση του Πρωτοδικείου Ξάνθης δημιουργεί ένα δεδικασμένο, το οποίο αναμένεται να δυσκολέψει την κυβέρνηση στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου μέτρου», εκτίμησε.
Άγγελος Αγγελίδης, στον Ελεύθερο Τύπο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ