Τρίτη, 26/05/2020

Σε επιφυλακή για τη λύσσα της κόκκινης αλεπούς

Έκκληση στο κοινό να εμβολιάσουν κυρίως σκύλους, γάτες και ποιμενικούς που μπορεί να έλθουν σε επαφή με αλεπούδες…
απηύθυνε ο Διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Βαφειάδης

Επί ποδός βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μετά την εκδήλωση δύο κρουσμάτων λύσσας σε κόκκινες αλεπούδες στην Κάτω Ποταμιά Κιλκίς.

“Καλό είναι να αρχίσουμε να ανησυχούμε γιατί το θέμα της λύσσας αφορά όλους μας και όχι απλώς τους κτηνοτρόφους ή τους κυνηγούς” τόνισε κατά τη διάρκεια σύσκεψης ο Διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Βαφειάδης και απηύθυνε έκκληση στο κοινό να εμβολιάσουν κυρίως σκύλους, γάτες και ποιμενικούς που μπορεί να έλθουν σε επαφή με αλεπούδες και άλλα νυχτόβια ζώα που μεταφέρουν τον ιό.

“Όσο πλησιάζουμε στην καρδιά του χειμώνα η κόκκινη αλεπού στην οποία εμφανίστηκε η λύσσα, θα προσεγγίζει τα χωριά σε αναζήτηση τροφής. Γι αυτό θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών μονάδων και όσοι διαθέτουν κατοικίδια ζώα προκειμένου να δημιουργηθεί, με τους απαραίτητους εμβολιασμούς ένας βιολογικός φραγμός στη λύσσα” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτιάδης.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ειδικά για το νομό Θεσσαλονίκης, σχολίασε ότι βρίσκεται εντός της ακτίνας των 50 χιλιομέτρων (που προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη λήψη μέτρων) από την περιοχή εκδήλωσης των κρουσμάτων στο Κιλκίς, κάτι που, όπως είπε, ισχύει και για τμήμα του νομού Ημαθίας.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα λύσσας σε ζώα, οι εκπρόσωποι των κτηνιατρικών αρχών επισήμαναν ότι τα μολυσμένα ζώα παρουσιάζουν αλλόκοτη συμπεριφορά και έκκριση σιέλου ενώ για τον άνθρωπο συνέστησαν σε περίπτωση δαγκώματος από πιθανώς μολυσμένο ζώο, το πολύ καλό πλύσιμο του τραύματος με άφθονο νερό και την άμεση λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού καθώς οι υπηρεσίες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο” σχολίασε ο κ. Τζιτζικώστας ενώ από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Γιουφτσίδης επισήμανε ότι έχει ζητηθεί από το υπουργείο Υγείας η αποστολή εμβολίων. [voria]

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ