ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Επανάσταση στην προληπτική ιατρική-Νέο τεστ σώζει ζωές

Νέο τέστ, που ανακαλύφτηκε στη γυναικολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων, σώζει τις γυναίκες από τον τράχηλο της μήτρας.
Πρόκειται για ένα σύστημα δευτερογενούς πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και δείχνει με ακρίβεια τις γυναίκες εκείνες που ανήκουν στη «ζώνη υψηλού κινδύνου» για εμφάνιση της νόσου και ξεκαθαρίζει τα πράγματα με εκείνες που, παρ’ ότι φαίνεται να έχουν με βάση τις συμβατικές εξετάσεις πρόβλημα στον τράχηλο, δεν κινδυνεύουν από καρκίνο. Ο διευθυντής της κλινικής
Ευάγγελος Παρασκευαΐδης αναφέρει σχετικά: “Το νέο τέστ θα καλύψει τα κενά  του τέστ Παπ και του HPV DNA testΣτις 100 γυναίκες που κάνουν τεστ Παπ οι 90 λαμβάνουν φυσιολογικό αποτέλεσμα και μόνο οι 10 παθολογικό. Ωστόσο από 100 γυναίκες με προκαρκινική ή διηθητική αλλοίωση ποσοστό της τάξεως του 20%-30% λαμβάνει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα ενώ στην πραγματικότητα έχει ήδη αλλοίωση στον τράχηλο της μήτρας – το Παπ παρουσιάζει υποκειμενικότητα που εξαρτάται από το πόσο καλός είναι ο ειδικός που λαμβάνει το δείγμα, πόσο καλός είναι ο ειδικός που εξετάζει το δείγμα, καθώς και πόσο σωστά έχει εφαρμοστεί η παρασκευαστική τεχνική ώσπου να εξεταστεί το δείγμα. Την ίδια στιγμή από το 10% των γυναικών με παθολογικό αποτέλεσμα το 3% εμφανίζει σοβαρή αλλοίωση στον τράχηλο, ενώ το 7% ήπια, σύμφωνα με το τεστ Παπ. Από το 3% των γυναικών με σοβαρή αλλοίωση περίπου οι μισές ανήκουν πράγματι στην ομάδα “υψηλού κινδύνου” για καρκίνο, με αποτέλεσμα να πρέπει να υποβληθούν άμεσα σε θεραπεία, αλλά οι υπόλοιπες τελικώς δεν έχουν κάποιο ανησυχητικό πρόβλημα. Ας πάρουμε τώρα την ομάδα του 7% που με το συμβατικό τεστ Παπ κρίνεται ότι εμφανίζει ήπιο πρόβλημα. Εξ αυτών των γυναικών το 80% πράγματι δεν εμφανίζει κάποια ανησυχητική προκαρκινική αλλοίωση, ωστόσο το 20% αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα τη στιγμή που έχει λάβει ένα σχετικά ήπιο αποτέλεσμα».Σημειώνεται ότι σε περίπτωση παθολογικού τεστ Παπ οι γυναίκες παραπέμπονται για κολποσκόπηση κατά την οποία λαμβάνονται και βιοψίες για ανάλυση. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο ακολουθεί θεραπεία που αφορά την αποκαλούμενη κωνοειδή εκτομή, την αφαίρεση δηλαδή του παθολογικού ιστού από τον τράχηλο – μια διαδικασία που συνδέεται με προβλήματα όπως οι πρόωρες γέννες, όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια από διαφορετικά ερευνητικά στοιχεία τα οποία η ομάδα από τα Ιωάννινα παρουσίασε και σε μετα-ανάλυσή της η οποία δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιθεώρηση «British Medical Journal» τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ετσι ένα… ανησυχητικό χωρίς λόγο τεστ Παπ δεν είναι ανώδυνο για το μέλλον των γυναικών.Την ίδια στιγμή και το HPV DNA test, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιο ευαίσθητο από το τεστ Παπ, εμφανίζει μειονεκτήματα”.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Στην άυλη παγκόσμια κληρονομιά το πανηγύρι του Συρράκου

05/12/2022, 12:22 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Η αιθαλομίχλη “πνίγει” τα Γιάννενα

05/12/2022, 11:59 πμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Στην Αθήνα για ιατρικές εξετάσεις ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ

05/12/2022, 11:56 πμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ενημερωτική εκδήλωση από την ΕΜΔΥΔΑΣ Ηπείρου Κέρκυρας Λευκάδας για το Ασφαλιστικό-Συνταξιοδοτικό των Μηχανικών

01/12/2022, 11:42 πμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε σήμερα η 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΣΠΑ

29/11/2022, 9:46 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Σε υπολειτουργία οδηγείται το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων

15/11/2022, 2:21 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites