6 φοβίες που σχετίζονται με τα ταξίδια (και πώς να τις ξεπεράσετε)

Ουσιαστικά, τα ταξίδια απαιτούν να αφήνουμε τη σιγουριά του σπιτιού και να αντιμετωπίζουμε το άγνωστο, οπότε ίσως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις φοβίες μας, από το να τις πολεμάμε. Είστε έτοιμοι να νικήσετε τους φόβους σας;

Αν νιώθετε άγχος κάθε φορά που ταξιδεύετε, μη νομίζετε πως είστε οι μόνοι. Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ατόμων πάσχει από κάποιο είδος φοβίας και πολλοί ακόμη, αισθάνονται άβολα για ορισμένα θέματα που σχετίζονται με τα ταξίδια, από το να μπουν σε αεροπλάνο, μέχρι το να βρίσκονται ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων χωρίς να μπορούν να φύγουν.
Οι φοβίες χαρακτηρίζονται από αδικαιολόγητο, υπερβολικό και παράλογο φόβο που οδηγεί ένα άτομο στο να αποφεύγει συγκεκριμένες καταστάσεις ή όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτόν, να βιώνει πολύ έντονο άγχος.
Ουσιαστικά, τα ταξίδια απαιτούν να αφήνουμε τη σιγουριά του σπιτιού και να αντιμετωπίζουμε το άγνωστο, οπότε ίσως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις φοβίες μας, από το να τις πολεμάμε. Είστε έτοιμοι να νικήσετε τους φόβους σας;
Γνωρίστε τις έξι πιο κοινές φοβίες που σχετίζονται με τα ταξίδια και διαβάστε μερικές πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπισή τους.
(Αν θεωρείτε ότι οι φοβίες σας δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν από εσάς, σας συνιστούμε να μιλήσετε με έναν γιατρό ή έναν ειδικό).
  • Aεροφοβία (πετοφοβία)
6 φοβίες που σχετίζονται με τα ταξίδια (5)
Aρκετοί αθλητές (οι οποίοι χρειάζεται να ταξιδεύουν συχνά για αγώνες στο εξωτερικό), έχουν δηλώσει ότι δεν ταξιδεύουν με αεροπλάνα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καριέρα τους. Και φυσικά πολλά ακόμη άτομα, πάσχουν από το φόβο του ταξιδιού με αεροπλάνο.
Είτε το άγχος σας προκαλείται από τα ύψη, από κλειστοφοβία ή από την απώλεια ελέγχου, το σίγουρο είναι πως δεν είστε οι μόνοι που το νιώθετε αυτό. Σύμφωνα με τους New York Times, μια σειρά από μελέτες, έχει δείξει ότι έως και το 40% των ταξιδιωτών, φοβούνται κάπως τα αεροπλάνα.
Η αντιμετώπιση της πετοφοβίας μπορεί να γίνει με δραστικές λύσεις, είτε με πιο χαλαρές: Όσοι πάσχουν από έντονη πετοφοβία, πιθανόν να χρειάζονται προσωπική θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή κατά του άγχους ή παρακολούθηση σχετικών σεμιναρίων και προγραμμάτων. Εκείνοι πάλι που νιώθουν να ελέγχουν κάπως τη φοβία τους, αλλά θα ήθελαν να την εξαλείψουν, μπορούν να διαβάσουν σχετικά βιβλία και άρθρα, να κάνουν διαλογισμό είτε να συζητήσουν τις ανησυχίες τους με το πλήρωμα των αεροπορικών εταιρειών.
  • Ζωοφοβία
6 φοβίες που σχετίζονται με τα ταξίδια (1)
Ίσως σας φαίνεται άσχετη φοβία με τα ταξίδια, αλλά δεν είναι. Συχνά, στις διακοπές σας μπορεί να έχετε… συναντήσεις με ζώα, όπως για παράδειγμα όταν θα επισκεφτείτε έναν ζωολογικό κήπο ή θα βρίσκεστε σε ένα εθνικό πάρκο όπου τα ζώα ζουν ελεύθερα. Για τους ταξιδιώτες που πάσχουν από τέτοιες ανησυχίες, ο φόβος των ζώων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο ταξίδι τους.
Αν σας ανακουφίζει κάπως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι επιθέσεις ζώων σε όλο τον κόσμο, είναι εξαιρετικά σπάνιες. Αν, για παράδειγμα, φοβάστε τα ζώα που ζουν στη θάλασσα, έχετε κάποια στατιστικά στοιχεία στο μυαλό σας: Οι πιθανότητες να σας επιτεθεί καρχαρίας, είναι 1 στα 11,5 εκατ. σύμφωνα με το Animal Planet. Ομοίως, τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επιθέσεις ζώων, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των θανάτων στα Εθνικά Πάρκα των ΗΠΑ.
Για εκείνους πάντως που νιώθουν πως ο φόβος τους κυριεύει, συστήνεται και πάλι μια συστηματική θεραπεία από κάποιον ειδικό.
  • Μικροβιοφοβία
6 φοβίες που σχετίζονται με τα ταξίδια (3)
Οι δημόσιες ή ξένες τουαλέτες, τα καθίσματα και τα αντικείμενα στο αεροπλάνο, το κάλυμμα και οι μοκέτες του ξενοδοχείου, αυτά και πολλά ακόμη, μπορεί να «ταράξουν» τους ταξιδιώτες που πάσχουν από μικροβιοφοβία.
Πέρα από εκείνους που πάσχουν από κάποιου είδους ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, οι υπόλοιποι μπορούν να χειριστούν τους φόβους τους μέχρι κάποιο επίπεδο. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να ταξιδεύετε με αποστειρωμένα ρούχα και αντικείμενα ή να καλύπτετε τα χαλιά του ξενοδοχείου με πετσέτες για να αποφεύγετε τα μικρόβια. Aρκεί να πλένετε τα χέρια σας συχνά, να αφαιρείτε το κάλυμμα του κρεβατιού στο ξενοδοχείο σας (σπάνια το πλένουν σε πολλά ξενοδοχεία) και το σημαντικότερο, να ελέγχετε αν υπάρχουν παρασιτικά ζωύφια στα στρώματα. Καλό είναι επίσης να έχετε στην τσάντα σας ένα μπουκαλάκι με απολυμαντικό τζελ, σε περίπτωση που δε μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας.
  • Θαλασσοφοβία
6 φοβίες που σχετίζονται με τα ταξίδια (6)
Ο φόβος της θάλασσας, εμποδίζει αρκετούς ταξιδιώτες να επισκέπτονται απομακρυσμένες ηπείρους (για κάποιους, η πτήση πάνω από θάλασσες και ωκεανούς, τους προκαλεί μεγάλο πανικό), να κάνουν μια κρουαζιέρα ή ακόμη και να απολαμβάνουν μια μέρα στην παραλία. Μια χαλαρή «θεραπεία», θα μπορούσε να είναι να αποκαταστήσετε τη… σχέση σας με τη θάλασσα, κάνοντας κάποιο hobby στο νερό. Αν πάντως νιώθετε ότι το πρόβλημά σας, σας ξεπερνά, μιλήστε με κάποιον ειδικό που ειδικεύεται στη θεραπεία του άγχους.
  • Αγοραφοβία
6 φοβίες που σχετίζονται με τα ταξίδια (2)
Η αγοραφοβία, δηλαδή ο φόβος κάποιου να παραμένει μόνος σε οποιοδήποτε χώρο ή κατάσταση από την οποία θα του ήταν δύσκολο να φύγει ή δεν θα μπορούσε να έχει βοήθεια εάν προέκυπτε η ανάγκη, μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα σε άτομα που ταξιδεύουν. Άτομα με αγοραφοβία μπορεί να αποφεύγουν να πηγαίνουν σε καταστήματα με πολύ κόσμο, σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους κ.ά. Τα αγοραφοβικά άτομα δεν αποφεύγουν μόνο την πολυκοσμία, αλλά και κλειστούς χώρους, όπως π.χ. τα αεροπλάνα. Σε σοβαρές περιπτώσεις το άτομο δεν μπορεί να βγει από την κατοικία του. Η αγοραφοβία εμφανίζεται σε ποσοστό από 29.5% ως 58.2% με διαταραχή πανικού.
Μπορείτε να αντιμετωπίσετε το φόβο σας με γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, ώστε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεστε και αντιλαμβάνεστε την κατάσταση που σας τον προκαλεί.
Πηγή: clickatlife.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Έρχεται το Ελληνοκινεζικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο “Ecocar”

13/10/2017, 9:19 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Είδαν… ούφο στη γέφυρα Ρίου-Αντιρίου-Ταξιδιώτης κατέγραψε με κάμερα ένα αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο [βίντεο]

25/09/2013, 9:48 πμ

ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΒΙΝΤΕΟ-Ψαρεύει με τα μαλλιά του

13/09/2013, 8:31 πμ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σαν να μην πέρασε μια μέρα. . .

07/08/2013, 10:37 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΛΛΑΔΑ: Ο «νεκρός» εμφανίστηκε 50 μέρες μετά την κηδεία

25/04/2013, 8:30 μμ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Το μυστήριο της … σταγόνας!

27/03/2013, 12:46 μμ

ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Νεκρός «στέλνει» κάθε χρόνο του Αγίου Βαλεντίνου λουλούδια στη… χήρα

11/02/2013, 10:19 μμ

ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Ο κομμωτής …ψαλιδοχέρης! [VIDEO]

29/01/2013, 1:10 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites