Ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της οικονομίας δημιουργεί η απόφαση του Eurogroup να χορηγηθεί η δόση των 52,5 δισ.
ευρώ. Στο μεγαλύτερο μέρος του το ποσό αυτό θα παραμείνει στην Ελλάδα. Δεν θα πάρει τον δρόμο για πληρωμή τοκοχρεολυσίων. Η αγορά παίρνει τη βαθιά ανάσα που χρειάζεται. Μέχρι το τέλος του προσεχούς Μαρτίου θα έχουν καταβληθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ.
Το χθεσινό «ναι» των εταίρων μας στη… σούπερ δόση των 52,5 δισ. ευρώ αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Κι αυτό καθώς, όπως υπολογίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, από τα χρήματα αυτά τα 40 δισ. ευρώ θα «μείνουν» στην Ελλάδα και δεν θα κατευθυνθούν στην κάλυψη τόκων και χρεολυσίων.
Μάλιστα εκτιμούν πως για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες θα διατεθούν 8,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου, μιλώντας για μια μεγάλη ένεση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Αμεσα θα εκταμιευθούν 34,3 δισ. ευρώ, ενώ για την αποδέσμευση των υπόλοιπων 18,2 δισ. εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή «συγκεκριμένων οροσήμων» του Μνημονίου, όπως είναι για παράδειγμα η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και η εφαρμογή του προγράμματος μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων (διαθεσιμότητα).
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε χθες ότι «η Ελλάδα κέρδισε μία μεγάλη ευκαιρία για να σταθεί στα πόδια της» και διαβεβαίωσε πως από τις εκταμιεύσεις των δόσεων θα εξοφληθούν όλα τα χρέη του Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ξεκινήσει από τις επιστροφές φόρων, την καταβολή εφάπαξ και την εξόφληση μέρους των χρεών προς τον φαρμακευτικό κλάδο. Υπολογίζεται πως εντός του έτους θα καταστεί δυνατόν να πέσουν στην αγορά 1 με 1,5 δισ. ευρώ και προοδευτικά να φθάσουμε στα 8,5 δισ. ευρώ μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του επόμενου έτους.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε πως «τώρα αρχίζει το ταξίδι χωρίς τα σύννεφα της αβεβαιότητας» και έθεσε ως άμεσες προτεραιότητες την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, την απελευθέρωση των αγορών, την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και την αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ.
Πιο αναλυτικά, από το συνολικό ποσό των 52,5 δισ. ευρώ, τα 49,1 δισ. ευρώ θα δοθούν από την Ευρωζώνη (EFSF) και τα 3,4 δισ. είναι η συνεισφορά του ΔΝΤ.
Συνεδρίαση – εξπρές
Στη συντομότερη συνεδρίαση του Eurogroup από την έναρξη της ελληνικής κρίσης, η οποία διήρκεσε μόλις 90 λεπτά, η απόφαση ελήφθη με συνοπτικές διαδικασίες και προβλέπει την άμεση εκταμίευση, την ερχόμενη Δευτέρα, 34,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, 16 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, 7 δισ. ευρώ τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του κράτους και 11,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την επαναγορά του δημόσιου χρέους.
Στη συνεδρίαση μετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανακοίνωσε στους εταίρους ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συνεισφέρει στη στήριξη της Ελλάδας.
Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη είναι επίσης η διαβεβαίωση που παρείχαν οι εταίροι, οι οποίοι εξέφρασαν την ετοιμότητα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων μείωσης του δημόσιου χρέους, όπως είναι η αύξηση της κοινοτικής συγχρηματοδότησης στο 95% των κονδυλίων της περιόδου 2014-2020.
Ο επίτροπος Ρεν διευκρίνισε ότι πρόκειται για πρόσθετα 5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να μειώσουν το χρέος κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης διαβεβαίωσε ότι, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα ληφθούν και νέα μέτρα ελάφρυνσης, προκειμένου το χρέος να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Κώστας Τσαχάκης – Βαγγέλης Δεμίρης
Πηγή: ΕΘΝΟΣ