Στο 1ο Παγκόσμιο συνέδριο νέων αγροτών η Ε.Ν.Α Πρέβεζας

Στο 1ο Ευρωπαϊκό συνέδριο νέων αγροτών που έγινε στις Βρυξέλλες από 5 -7 Δεκεμβρίου υπό την αιγίδα του ευρωπαϊκού λαϊκού κώματος συμμετείχε η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας με την Π.Ε.Ν.Α. ύστερα από πρόσκληση του αντιπρόεδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου καθηγητή κυρίου Γεώργιου Παπαστάμκου.

Το συνέδριο ήταν εποικοδομητικό καθώς οι νέοι αγρότες αντάλλαξαν απόψεις με συναδέλφους τους αγρότες από 17 κράτη μελή της ευρωπαϊκής ένωσης.
Την πρώτη μέρα το γκρουπ της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) ενημερώθηκε για το συνέδριο αλλά και για την καινούρια προς ψήφιση Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2014-2020 από τους ευρωβουλευτές Σπύρο Δανέλη (ΠΑΣΟΚ) και Γεώργιο Παπαστάμκο (ΝΔ) . Εκεί ο Πρόεδρος της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας Λεωνίδας Ραβανός ενημέρωσε τους δυο ευρωβουλευτές αλλά και τους συνεργάτες τους για την δημιουργία της Αγοράς αγροτών (farmers market) που έχει ξεκινήσει πιλοτικά με την συνεργασία του ΥΠΑΑΤ και με πρωτοβουλία της στην Πρέβεζα εδώ και 6 μήνες περίπου .
Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας προσκάλεσε τους 2 ευρωβουλευτές να επισκευθούν την αγροτική αγορά πράγμα το όποιο αποδέχτηκαν και οι δυο και μάλιστα είπαν και σύντομα.
Στην συνεχεία είχε την πρώτη γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων στην εκδήλωση έναρξης του 1ο συνεδρίου με τους διοργανωτές ευρωβουλευτές του λαϊκού κόμματος Esther Herranz (Ισπανία) ,Nuno Melo (Πορτογαλία) και τον καθηγητή Γεώργιο Παπαστάμκο (Ελλάδα) και συνεργάτες τους αλλά και τους συμμετέχοντες νέους αγρότες μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο .
Να επισημάνουμε την άψογη συνεργασία που είχε ο Πρόεδρος της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας με τους συνεργάτες του κυρίου Παπαστάμκου της κυρίες Ντία Χωραφά ( Ευρωπαϊκή επιτροπή Γεωργίας ) , Καρολίνα Σχισμένου ( Ευρωπαϊκή επιτροπή προϋπολογισμού) και Κώστα Χατζηφώτη ( Ευρωπαϊκή επιτροπή Γεωργίας ) με τους οποίους συμφώνησε να είναι σε συχνή συνεργασία .
Την επόμενη μέρα οι εργασίες του συνέδριου ξεκίνησαν με την προσφώνηση στελεχών της ευρωπαϊκής ένωσης και την βράβευση του καλύτερου καινοτόμου νέου αγρότη της Ευρώπης με την προβολή όλων των υποψήφιων νέων αγροτών καθώς και 5 προτάσεων της Ελλάδας που παρουσιαστήκαν και στο 19ο συνέδριο της Π.Ε.Ν.Α. στο Ελατοχώρι Πιερίας.
Την Πρώτη θέση την μοιραστήκαν δυο δίδυμες κτηνοτρόφοι από την Ισπανία με μια πτηνοτρόφο από την Βουλγαρία. Στην συνέχεια έγινε ανοιχτή συζήτηση με όλους τους νέους αγρότες από 17 κράτη μελή με προτάσεις τόσο για την καινούρια ΚΑΠ ,προβληματισμούς των νέων αγροτών και διάφορες τοποθετήσεις και ερωτήσεις προς τους ευρωβουλευτές και σε στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το λόγο πήρε και η Ε.Ν.Α Πρέβεζας με τον Πρόεδρο της κάνοντας 2 ερωτήσεις :
1) Στο κόσμο της επισιτιστικής Κρίσης και στην Ευρώπη της οικονομικής κρίσης τι αγρότες θέλουμε τελικά ; α) να παράγουν μόνο για τις πολυεθνικές β) η , αγρότες επιχειρηματίες που θα παράγουν για τους ευρωπαίους πολίτες.
2) θα προβλέπετε στην καινούρια ΚΑΠ άμεσες και γρήγορες αποζημιώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα (ανεμοστρόβιλους κτλ) από ευρωπαϊκά κονδύλια περιγράφοντας την δυσκολία των αγροτών να καλλιεργήσουν ξανά ύστερα από τις πρόσφατες καταστροφές που έγιναν στις καλλιέργειες της Πρέβεζας .
Πάντως όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΝΑ Πρέβεζας, στις ερωτήσεις αυτές δεν υπήρξε καμία απάντηση παρά μόνο το δυνατό χειροκρότημα των 450 νέων αγροτών που ήταν στην αίθουσα του συνεδρίου.
Οι διοργανωτές στην τελετή λήξης του συνέδριου είπαν ότι βγήκαν αρκετά συμπεράσματα κάνοντας ένα μικρό απολογισμό στο 1ο συνέδριο νέων αγροτών και αφού μας ευχαρίστησαν μας είπαν ότι θα ακολουθούσουν και αλλά συνέδρια με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων των νέων αγροτών της Ευρώπης .
Την επόμενη μέρα η Π.Ε.Ν.Α επισπεύτηκε το δημοπρατήριο Flandria στο Mechele του Βελγίου και είδε πως 2000 συνεταιρισμένοι αγρότες πωλούν τα προϊόντα τους μέσω του δημοπρατηρίου. Η εμπειρία ήταν πάρα πολύ καλή αφού ο πρόεδρος του συγκεκριμένου δημοπρατηρίου μας ξενάγησε και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και απορίες που είχαν οι νέοι αγρότες της Π.Ε.Ν.Α.
“Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους διοργανωτές του 1ο ευρωπαϊκού συνέδριου χωρίς να σημαίνει ότι ανήκουμε στο συγκεκριμένο χώρο (ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα ) αφού βάσει καταστατικού είμαστε ανεξάρτητοι αγρότες συνδικαλιστές πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι ήταν μια σημαντική εμπειρία που θα συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση του ευρωπαϊκού αγροτικού επαγγέλματος και των νέων αγροτών .
Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την συμπατριώτισσα μας κύρια Καρολίνα Σχισμένου συνεργάτιδα του κυρίου Παπαστάμκου που εργάζεται στην Ευρωπαϊκή επιτροπή προϋπολογισμού για την συνεργασία που είχαμε στο 1ο Ευρωπαϊκό συνέδριο νέων αγροτών και για την άψογη φιλοξενία της στις Βρυξέλλες” , υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Χειροπέδες σε 47χρονη στον Ωρωπό Πρέβεζας

25/01/2018, 10:39 πμ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Πρέβεζας για την πυρκαγιά που ξέσπασε σε σκάφος στην “Κλεοπάτρα Μαρίνα”

09/12/2017, 11:01 πμ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Γυρίσματα στον αρχαιολογικό χώρο νεώσοικων Οινιαδών

23/10/2017, 4:34 μμ

ΒΟΝΙΤΣΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ξεκινούν οι διαδικασίες αλλαγής της διεθνούς ονομασίας του αεροδρομίου στο Άκτιο

18/10/2017, 7:54 μμ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέες πτήσεις από Ελβετία και Αυστρία προς Άκτιο

14/10/2017, 11:13 πμ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

“Φόρεσαν χειροπέδες” σε δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο της Βόνιτσας

09/10/2017, 5:04 μμ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Καλωσήρθατε στο Άκτιο … Βουνό τα σκουπίδια απέναντι από την είσοδο του Αεροδρομίου

09/10/2017, 11:45 πμ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μείωση των ωρών λειτουργίας στο Αεροδρόμιο του Ακτίου προτείνει η Fraport

09/10/2017, 10:16 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites