Η φυματίωση ξαναγυρνά – Προσοχή στα παιδιά

Η φυματίωση ξαναγυρνά- προσοχή στα παιδιά

 Περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ( ή το 1/3 του πληθυσμού της γης )υπολογίζεται ,ότι έχουν μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης .Ο ΠΟΥ αναφέρει ,ότι το 2010, 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι νόσησαν και 1,8 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο.
 Στην Ελλάδα η επίπτωση της φυματίωσης εμφανίζει πτωτική τάση, όπως συμβαίνει στις περισσότερες Δυτικο-Ευρωπαικές χώρες. Σύμφωνα με το ευρωπαίκό CDC(ECDC) , το 2009 η επίπτωση της φυματίωσης στη Ελλάδα ήταν 5,2/100000 διασπορά της νόσου .Επειδή όμως πολλά περιστατικά δεν δηλώνονται ή διαφεύγουν πιθανότατα η επίπτωση αυτή να είναι υψηλότερη .Το 2009 για πρώτη φορά η επίπτωση της νόσου στους μετανάστες ήταν μεγαλύτερη από αυτή των Ελλήνων.
Να αναφερθεί εδώ ότι οι περιοχές με υψηλότερη επίπτωση φυματίωσης είναι η περιοχή της Νότιας Σαχάρας ,νοτιοανατολική Ασία, Ινδία και Κίνα .Ενδιάμεση επίπτωση παρατηρείται στην κεντρική και νότια Αμερική και Ανατολική Ευρώπη.
Από το 1981 λειτουργεί ιατρείο φυματίωσης στο Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α.Κυριακού» και αποτελεί κέντρο αναφοράς για παιδιά με φυματίωση για την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Ο παιδικός πληθυσμός των Αθηνών υπολογίζεται σε 900.000 και αποτελεί το 50% περίπου του Ελληνικού παιδικού πληθυσμού.
Το 2012, τα στελέχη της κλινικής δημοσίευσαν επιδημιολογικά στοιχεία επίπτωσης της νόσου για τα έτη 2000 – 2009 για τη περιοχή των Αθηνών .Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συνοπτικά είναι :
– η φυματίωση στα παιδιά στην περιοχή των Αθηνών παρουσιάζει σταδιακή μείωση
– τα παιδιά των μεταναστών εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά πνευμονικής και εξωπνευμονικής φυματίωσης
– η συχνότερη μορφή πνευμονικής φυματίωσης είναι αυτή της πυλαίας αδενίτιδας, ενώ από τις εξωπνευμονικές μορφές η τραχηλική λεμφαδενίτιδα
– τα περισσότερα παιδιά με θετικά Mantoux και θετικό ανοσοδιαγνωστικό τέστ πάσχουν από λανθάνουσα φυματιώδη μόλυνση , γεγονός που οφείλεται στην πρώιμη διάγνωση των ασυμπτωματικών παιδιών με δοκιμασία Mantoux
– τα ποσοστά αντοχής στα πρωτεύοντα αντιφυματικά φάρμακα παραμένουν χαμηλά και μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις πολυανθεκτικής φυματίωσης έχουν περιγραφεί.
Τι ισχύει σήμερα για το εμβόλιο της φυματίωσης BCG
Το μοναδικό εμβόλιο για την πρόληψη της φυματίωσησ σήμερα είναι το BCG .Το εμβόλιο αυτό παρέχει προστασία από σοβαρές μορφές της νόσου, όπως την κεχροειδή φυματίωση ή την μηνιγγίτιδα,αλλά η αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη της πνευμονικής φυματίωσης του ενήλικα αμφισβητείται. Έτσι λοιπόν το εμβόλιο BCG δεν ανήκει στα εμβόλια ρουτίνας ,αφου δεν ανήκει στα υποχρεωτικά εμβόλια του παιδικού πληθυσμού.
Δεδομένου ότι η επίπτωση της φυματίωσης στον παιδιά της Ελλάδας είναι χαμηλή, θα πρέπει να γίνεται επιλεκτικός εμβολιασμός με BCG κατά την γέννηση των παιδιών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (αθθίγανοι ,έλληνες μουσουλμανικής καταγωγής ή με καταγωγή από την ανατολική Ευρώπη ή την πρώην ΕΣΣΔ. Επίσης τα παιδιά μεταναστών και ιδιαίτερα όταν τα ίδια ή οι γονείς τους έχουν γεννηθεί σε χώρες όπου ενδημεί η φυματίωση.)Όσα από τα παιδιά αυτά δεν έχουν εμβολιαστεί κατά την γέννηση , θα πρέπει να εμβολιάζονται μετέπειτα σε οποιαδήποτε ευκαιρία. Ενδείξεις εμβολισμού έχουν επίσης όσα παιδιά έρχονται σε επαφή με ενήλικα πάσχοντα ,που δε συμμορφώνεται στη θεραπεία ή πάσχει από πολυανθεκτική νόσο και η απομάκρυνση των παιδιών από αυτόν δεν είναι δυνατή π.χ πάσχουσες μητέρες από τα παιδιά τους.
iatropedia.com

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΥΓΕΙΑ

Όχι φόβος, μόνο προσοχή…

20/03/2020, 10:37 μμ

ΚΟΣΜΟΣ, ΥΓΕΙΑ

Οι ντομάτες κάνουν καλό στην γονιμότητα – Τι έδειξε νέα μελέτη για το λυκοπένιο

09/10/2019, 1:28 μμ

ΚΟΣΜΟΣ, ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη από Έλληνες και Ελληνοκύπριους επιστήμονες ρίχνει “φως” στη σχέση παχυσαρκίας και αθηροσκλήρωσης

19/09/2019, 12:02 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ

Οκτώβριος : Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού

17/10/2017, 6:45 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΥΓΕΙΑ

Καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για έγγραφο του διοικητή του Νοσοκομείου Χατζηκώστα

17/10/2017, 5:17 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΥΓΕΙΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ : Το ΕΚΑΒ γιορτάζει την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς ενημερώνοντας τους πολίτες

06/10/2017, 9:43 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΥΓΕΙΑ

Υπ.Υγείας : Οδηγίες για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης-Νέα αντιγριπικά εμβόλια

23/09/2017, 9:56 πμ

ΥΓΕΙΑ

Παρελθόν οι εργολάβοι καθαριότητας στις μονάδες της 6ης ΥΠΕ

14/09/2017, 12:22 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites