Ποιες ανάγκες αναμένεται να καλύψει η δόση-μαμούθ

Ανάσα αναμένεται να πάρει η ελληνική οικονομία με την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ στο σύνολό της.

Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά από την ημέρα που εισήλθε η Ελλάδα στον Μηχανισμό Στήριξης τα δανειακά κεφάλαια δεν θα κατευθυνθούν μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους και την κάλυψη του ελλείμματος, αλλά μεγάλο τμήμα τους θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της αποπληρωμής χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες προμηθευτές.
Πιο αναλυτικά, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα:
Η μερίδα του λέοντος θα πάει στις τράπεζες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών. Για την κεφαλαιακή υποστήριξη του τραπεζικού συστήματος θα διατεθούν τα 24 δισ. ευρώ. Οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης έχουν πλέον θεσμοθετηθεί και οπότε είναι όλα έτοιμα και αναμένονται τα κεφάλαια, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.
Για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του έχει προβλεφθεί να καταβληθεί εντός του έτους κονδύλι ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο αποδίδει μεγάλη βαρύτητα στην εξόφληση των οφειλών, καθώς θεωρεί πως με τον τρόπο αυτόν θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά άμεσα.
Οσον αφορά την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, απαιτείται ένα ποσό της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Είναι πιθανό το ποσό να είναι τελικά μικρότερο, με δεδομένο πως μέχρι τον Οκτώβριο το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 1,1 δισ. ευρώ.
Για την εξόφληση των εντόκων γραμματίων μηνιαίας διάρκειας, που εκδόθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, θα δοθούν 3,4 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά είχαν υπολογιστεί στη δόση του Ιουνίου ύψους 31,3 δισ. ευρώ, για να αποπληρωθούν ομόλογα αντίστοιχου ύψους που κατείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά με την καθυστέρηση της δόσης τελικά καλύφθηκαν από αλλεπάλληλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Εξάλλου, με το «καλημέρα» του Δεκεμβρίου θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα (λήγουν την 1η και στις 21 του μήνα αντίστοιχα). Το συνολικό ποσό είναι 500 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 250 εκατ. ευρώ την 21η Δεκεμβρίου αφορούν σε ομόλογο που δεν εντάχθηκε στο PSI, με την Ελλάδα να διατηρεί το δικαίωμα να μην το αποπληρώσει, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.[ΕΘΝΟΣ]

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ριζικές αλλαγές έρχονται στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2022

14/09/2021, 10:00 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας : «το υπουργείο Οικονομικών θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί»

08/02/2021, 10:33 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα.

04/03/2020, 11:13 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 26 Φεβρουαρίου ανοίγουν οι 24 δόσεις για οφειλές προς την Εφορία

03/02/2020, 12:05 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα παιδιού 2020 : Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

09/01/2020, 12:28 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικά θα γίνονται οι δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου

03/01/2020, 11:25 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites