ΠΡΕΒΕΖΑ : Δωρεές σημαντικού ιστορικού υλικού στα Γενκά Αρχεία του Κράτους

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) – Αρχεία Ν. Πρέβεζας εκφράζουν θερμές ευχαριστίες σε μια σειρά συμπολιτών μας οι οποίοι το τελευταίο διάστημα διέθεσαν στην υπηρεσία μας για ψηφιοποίηση έγγραφα και φωτογραφίες ή δώρισαν έντυπο υλικό και πιο συγκεκριμένα στους παρακάτω:


1) τους υιούς του αείμνηστου Πρεβεζάνου συλλέκτη Κωνσταντίνου Φίλου που μας διέθεσαν 30 έγγραφα (περιόδου 1781-1893) από την συλλογή του πατέρα τους. Όπως είναι γνωστό, ο Κωνσταντίνος Φίλος με μεγάλη αγάπη και μεράκι συνέλεγε τεκμήρια της ιστορίας και του πολιτισμού της Πρέβεζας με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μια λαογραφική συλλογή παραδοσιακών αντικειμένων η οποία περιμένει ακόμα την ανάδειξή της. Δημοσιεύουμε εδώ ένα από τα παλιότερα έγγραφα της συλλογής. Πρόκειται για απόδειξη είσπραξης εδαφονομίου που υπογράφεται από τους επιτρόπους του ναού του Αγίου Σπυρίδωνος Πρέβεζας το 1783 (εικ. 1).


2) τον κ. Λάζαρο Συνέσιο που μας διέθεσε για ψηφιοποίηση 33 φωτογραφίες. Δημοσιεύουμε μια από αυτές (εικ. 2) που απεικονίζει μια χαρακτηριστική παλαιά οικία της Πρέβεζας που βρισκόταν στην παραλία, προκειμένου να δώσουμε μιαν εικόνα της παλιότερης μορφής της πόλης και των κτιρίων που πλέον δεν διασώζονται.
3) την κα. Αθηνά Παππά που μας επισήμανε σπάνιο έντυπο βιβλίο του 1887 σε ιδιωτική συλλογή, το οποίο και ψηφιοποιήσαμε. Δημοσιεύουμε τρεις χαρακτηριστικές σελίδες του βιβλίου αυτού (εικ. 3) με τίτλο «Ρυθμικά Παίγνια κατά την Φροεβελιανήν μέθοδον δια τας οικογενείας, δια τους νηπιακούς κήπους και δια τα μαθήματα της γυμναστικής»: το ταλαιπωρημένο εξώφυλλό του, μια σελίδα από το περιεχόμενό του και το οπισθόφυλλο στο οποίο υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σημείωση ενός από τους κατά καιρούς ιδιοκτήτες του βιβλίου. Η σημείωση, αν και γράφτηκε το 1926, ακολουθεί μια παράδοση αιώνων, καθώς αντίστοιχες σημειώσεις συναντώνται σε παλαιά χειρόγραφα ή έντυπα: «Η χειρ μου, η νυν περηφάνως γράφουσα, θα γίνη χώμα, η δε υπογραφή μου θα μείν’ εις τον αιώνα». Όσοι έγραφαν τέτοιες σημειώσεις μοιάζουν να προσπαθούν να ξεπεράσουν τη θνητότητά τους και να μείνει η μνήμη τους στην αιωνιότητα, έχοντας κατά νου ότι τα χειρόγραφα ή τα έντυπα θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους ίδιους και ως εκ τούτου θα διατηρηθούν από τις επόμενες γενιές, καθώς αποτελούσαν αντικείμενο (πολιτισμικής) αξίας.
4) τέλος, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα» κ. Κώστα Λογοθέτη και τον κ. Κώστα Μαζιώτη που μας παραχώρησαν μια σειρά ιστορικών βιβλίων για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μας.
Ευελπιστούμε ότι και άλλοι συμπολίτες μας θα ακολουθήσουν το αξιέπαινο παράδειγμα των δωρητών. Θυμίζουμε ότι τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Πρέβεζας δέχονται ιδιωτικά αρχειακά τεκμήρια (ιστορικά έγγραφα, βιβλία ή φωτογραφίες) τα οποία μπορούν είτε να παραδοθούν στην πρωτότυπή τους μορφή για φύλαξη στην υπηρεσία μας είτε να δοθούν προσωρινά για ψηφιοποίηση ώστε κατόπιν να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites