Μετρούν πληγές οι κάτοικοι στο Λούρο Πρέβεζας

Πολλά προβλήματα και μεγάλες ζημιές άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου το Νομό Πρέβεζας. Η έντονη βροχόπτωση που έπεσε στα ορεινά της περιοχής είχε ως συνέπεια να ξεχειλίσει ένας ξεροπόταμος ο οποίος περνά μέσα από τον οικισμό και  να πλημμυρίσει σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα και καλλιέργειες.

Όλα ξεκίνησαν γύρω στη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα όταν οι κάτοικοι άκουσαν ξαφνικά μια βοή και βγαίνοντας έξω για να δουν τι συμβαίνει είδαν ένα ορμητικό «ποτάμι» νερού και λάσπης να ξεχύνεται στους γύρω δρόμους.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές αφού το κακό τους έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο, ενώ αρκετοί σώθηκαν από το νερό βγαίνοντας από παράθυρα την τελευταία στιγμή.

Όπως μαρτυρά και το φωτογραφικό ρεπορτάζ το νερό σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε το ένα μέτρο ενώ μπήκε με ορμή στα σπίτια προκαλώντας πρωτοφανείς για τα δεδομένα της περιοχής καταστροφές, ενώ σοκ προκαλούν οι εικόνες νεκρών ζώων τα οποία πνίγηκαν από τα ορμητικά νερά.

Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε τους κατοίκους του Λούρου να προσπαθούν με σκούπες, φαράσια και λάστιχα, να απομακρύνουν τις λάσπες από τα σπίτια, τα καταστήματά τους και να περισώσουν ότι απέμεινε από τις περιουσίες που έχτιζαν με μόχθο και θυσίες για πολλά χρόνια.

Η Κινητοποίηση των αρχών ήταν άμεση από την πρώτη στιγμή της, ενώ όλο το βράδυ συνεργεία του Δήμου και της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους έτσι ώστε να μη κινδυνέψει η ζωή τους αφού ο χείμαρρος έφτασε μέχρι τα κρεβάτια τους.

Όπως μεταδίδει η Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας ο αντιδήμαρχος Δ.Ε Λούρου Θοδωρής Κατσαούνος μίλησε για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές που έγιναν αφορούν περίπου 20 κατοικίες και επιχειρήσεις.

Το νερό που «έπνιξε» τον Λούρο προκάλεσε επίσης σοβαρές ζημιές σε Κοτσανόπουλο και Άνω Ράχη όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ υπάρχουν προβλήματα σε αρκετά σημεία και στην υδροδότηση.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης βρέθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή και επισκέφθηκε όλα τα σημεία που επλήγησαν από τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, ενώ όπως υπογράμμισε βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών από το συνεργείο του Δήμου. Στον Λούρο βρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Κώστας Μπάρκας και Στέργιος Γιαννάκης καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου.

Εκτός από τον Λούρο όμως, πολλά προβλήματα σημειώθηκαν και στην Δ.Ε Ζαλόγγου όπου σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κώστα Ματέρη υπάρχουν πλημμύρες τόσο στον οικισμό του Καναλίου , στην Μυρσίνη, στο Μεγαδένδρο και άλλα χωριά της περιοχής στα οποία έχουν καταγραφεί και κατολισθήσεις, ενώ σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου πολλά προβλήματα υπήρξαν σε όλο το Νομό Πρέβεζας, όπως στο Κερασώνα όπου το ποτάμι κατέβασε πολλά νερά, στην Τύρια, στο Χειμαδιό προς Ριζά όπου ο δρόμος έπεσε και αυτή την ώρα τα συνεργεία πραγματοποιούν by bus για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος και να δοθεί στην κυκλοφορία, στο Φανάρι και στην Πάργα.

Μηχανήματα έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα σημεία του Δήμου Πρέβεζας που αντιμετωπίζουν προβλήματα έτσι ώστε να δημιουργηθεί πρόσβαση προς όλα τα σπίτια ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια τουλάχιστον να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες των πολιτών που μέσα σε λίγα λεπτά έχασαν όλα τα υπάρχοντά τους.
Σε ότι αφορά την πόλη της Πρέβεζας , παρότι υπήρξαν υψηλά ύψη βροχόπτωσης ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βαγγέλης Ροπόκης υπογραμμίζει ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές αφού το προηγούμενο διάστημα(σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τη ΔΕΥΑΠ) είχαν γίνει καθαρισμοί των επικίνδυνων σημείων και κυρίως του χειμάρρου Καρυδά που αποτελεί την μεγαλύτερη «απειλή» για την περιοχή.

Τέλος σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της Νέας Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Πρέβεζας κ. Πολύκαρπο Χαλκίδη μας είπε ότι ξενοδόχοι της Πρέβεζας θα είναι στο πλευρό των πληγέντων και θα προσφέρει δωρεάν διαμονή και όσες οικογένειες χρειαστεί να διαμείνουν σε κάποιο ξενοδοχείο έως ότου να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στις οικίες τους να επικοινωνήσουν μαζί του στο τηλέφωνο 6944439796

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites