Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Πρέβεζα : ” Η πολιτική επιστρέφει στην κανονικότητα “

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου που έγινε πριν από λίγες ημέρες στα Ιωάννινα.

Αρχικά επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ, ενώ στην συνέχεια είχαν  διαδοχικές συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου και τους Δημάρχους Πρέβεζας, Ζηρού και Πάργας στο Δημαρχείο της πόλης.

Το βράδυ αμφότεροι ήταν σε εκδήλωση για την παραγωγική ανασυγκρότηση, ενώ λίγο νωρίτερα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως στόχος είναι η διαπραγμάτευση και η έξοδος από το μνημόνιο, ενώ επισήμανε πως έχει αλλάξει το κλίμα αρκετά τους τελευταίους 6 μήνες.

Είμαστε σε καλό δρόμο

«Είμαστε σε καλό δρόμο, να κλείσει η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι σοβαρές συζητήσεις, να διευκρινιστεί τι θα πάρουμε για το χρέος και ποια θα είναι η φύση της εξόδου. Το βλέπουμε τις τελευταίες μέρες που πέφτουν οι τιμές των ομολόγων μας και αυξάνεται η ζήτηση τους. Έχει αλλάξει το κλίμα από τους Θεσμούς, από τους επενδυτές και νομίζω πως αυτό θα επηρεάσει σιγά-σιγά και την πραγματική οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το κλίμα αλλάζει

Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί προφανές «πως σε μία περίοδο ύφεσης και αβεβαιότητας, που πολλοί δεν ξέρουν το αύριο, δεν ήταν εύκολο να γίνουν επενδύσεις ή να πάρουν πρωτοβουλίες». Υπογράμμισε ωστόσο, πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για σοβαρές συζητήσεις καθώς αλλάζει το κλίμα και πρόσθεσε: «Και αυτό θα δώσει ώθηση στο ολοκληρωμένο μας σχέδιο, που δεν είναι απλά να βγούμε από το μνημόνιο, αλλά μια έξοδο με πιο ισχυρή οικονομία, μία αναπτυξιακή πολιτική που έχει και βάθος και εύρος, που βασίζεται σε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο».

Δεν είμαι κυνικός, έχουμε ζορίσει έναν κόσμο

Σε ερώτηση σχετικά με τα εργασιακά και τη φοροδιαφυγή, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, οποίος αποκάλεσε «κυνικούς» στην ομιλία του τον ίδιο και τον κ. Χουλιαράκη, επειδή «και οι δύο είπαμε στη συζήτηση για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού ότι όντως έχουμε ζορίσει τη μεσαία τάξη»- όπως είπε – και συνέχισε: «Το έχουμε κάνει αυτό, γιατί είχαμε μία απόλυτη προτεραιότητα, να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και πήρε καιρό να βρούμε χρήματα από τη φοροδιαφυγή. Η κυνικότητα ήταν για 40 χρόνια να μην κάνεις τίποτα για την φοροδιαφυγή. Δεν είναι γιατί δύο χρόνια καθυστερήσαμε να έχουμε τόσο καλά αποτελέσματα. Ξέρουμε ότι έχουμε ζορίσει έναν κόσμο, δεν είναι όλοι που έχουμε ζορίσει, υπάρχουν πάρα πολλοί αυτοαπασχολούμενοι που πληρώνουν λιγότερες εισφορές, ίσως η πλειοψηφία από πέρυσι…. Μέσα στο μεσοπρόθεσμο υπάρχουν 3,5 δισ. ευρώ μειώσεις φόρων για τα επόμενα 5 χρόνια και νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε πως καθώς έρχεται η ανάπτυξη θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και αυτά τα στρώματα όλο και περισσότερο».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για την παραγωγική ανασυγκρότηση ο Υπουργός Οικονομικών άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την πως καταστροφολογεί. “Για ένα χρόνο ακούμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση, δεν πρόκειται να βγει στις αγορές, δεν πρόκειται να κλείσει τον προϋπολογισμό, ότι καταρρέουν τα έσοδα (…) κανένα από αυτά δεν ισχύει. Αυτή η στρατηγική που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πολύ κακή για τον τόπο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η αβεβαιότητα, η καταστροφολογία είναι πάρα πολύ κακό πράγμα για την οικονομία” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος, ενώ μιλώντας για την ανάπτυξη έστρεψε και πάλι τα βέλη του στην αντιπολίτευση λέγοντας πως ” Η βασική διαφορά ανάμεσα σε εμάς, την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ότι εμείς δεν θέλουμε τον ιδιωτικό τομέα και αυτοί τον θέλουν ή εμείς είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων και αυτοί είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι η ανάπτυξη για ποιόν και με ποιους κανόνες. Έχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και να δώσουμε την δυνατότητα να αναπτυχθεί με έναν διαφορετικό και με διαφορετικές προτεραιότητες”

Για το μνημόνιο και την έξοδο από την κρίση ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: ” Εμείς όχι μόνο μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο, αλλά δεν χρειαζόμαστε και προληπτική γραμμή πίστωσης γιατί θα έχουμε τα δικά μας αποθέματα. Θεωρώ ότι με αυτό το πλαίσιο τον Αύγουστο του 2018 μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο.Είμαι εν μέρει περήφανος για αυτό, γιατί το βασικό ζήτημα για μία κυβέρνηση σαν τη δική μας είναι όχι μόνο να βγούμε από το μνημόνιο αλλά με ποιο πρόσημο και ποια προοπτική. Η πολιτική επιστρέφει στην κανονικότητα. Τι σημαίνει κανονικότητα; Να έχουμε επιλογές. Τι σχολεία θέλουμε! Τι παιδεία θέλουμε!”

 

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites