Ποδηλάτες : Τι να κάνετε αν σας χτυπήσει αυτοκίνητο -νομικές συμβουλές

Στην Πρέβεζα την πόλη των ποδηλάτων ακόμα και αν δεν οδηγούμε οι ίδιοι  ποδήλατο , έχουμε γίνει μάρτυρες της ίδιας παρόμοιας σκηνής  :

Ένα αυτοκίνητο χτυπάει τον ποδηλάτη, ο ποδηλάτης αν σηκωθεί στην καλύτερη περίπτωση ο οδηγός του αυτοκινήτου απολογείται λέγοντας  , «έλα ρε φίλε θα τα βρούμε δεν είναι τίποτα »και στο τέλος στις περισσότερες των περιπτώσεων ο οδηγός γίνεται άφαντος .

Στη χειρότερη δε περίπτωση που ο ποδηλάτης διακομίζεται στο νοσοκομείο τραυματισμένος , τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα  καθώς δύσκολα θα βρεθούν μάρτυρες και στοιχεία .

Πολλοί ποδηλάτες δε γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν σε περιπτώση ατυχημάτος και πολλοί παραιτούνται σιωπηρά από τις νόμιμες αξιώσεις τους διότι δε γνωρίζουν τι πραγματικά δικαιούνται.Για το λόγο αυτό σας δίνουμε κάποιες βασικές οδηγίες για να αναζητήσετε το δίκιο σας με κάθε νόμιμο τρόπο.

Τι να κάνετε αν σας χτυπήσει αυτοκίνητο και δεν είστε σοβαρά :

• Καλέστε αμέσως το ΕΚΑΒ (166), την τροχαία (100) και κάποιο συγγενικό/φιλικό σας πρόσωπο.
Προσπαθήστε με κάθε μέσο (φωτογραφία, βίντεο, χαρτί) να κρατήσετε κάθε διαθέσιμο στοιχείο όπως: α) αριθμούς κυκλοφορίας εμπλεκομένων και παρισταμένων προσώπων β) τύπο οχήματος, μάρκα, χρώμα, τυχόν ιδιαίτερα εξωτερικά στοιχεία (χτυπήματα, φθορές, ιδιαίτερα αξεσουάρ)
• ασφαλιστήρια συμβόλαια εμπλεκομένων
• Oνόματα, τηλέφωνα, διευθύνσεις εμπλεκομένων και παρισταμένων προσώπων
• σημάδια πάνω στο δρόμο, θραύσματα, την κοντινή σήμανση (στοπ, φανάρια κλπ.). Φωτογραφήστε το σημείο πριν και μετά το ατύχημα όπως και το ακριβές σημείο αυτού, τόσο με μακρινές φωτογραφίες όσο και με κοντινές. Μην επαναπαύεστε στις καταγραφές των οργάνων της τροχαίας. Πρέπει να τονιστεί στο σημείο αυτό, ότι η συλλογή τέτοιων στοιχείων σε μια τέτοια στιγμή δε θεωρείται παραβίαση δεδομένων, διότι γίνεται προς ενάσκηση και διαφύλαξη νομίμου δικαιώματος (αρ.7 παρ.2 περ. β’, γ’ ν.2472/1997).

Σε περίπτωση ατυχήματος που προκλήθηκε από κακοτεχνία, λακκούβα, πέτρες, αφύλακτο έργο, κάνετε ακριβώς τα ίδια πράγματα καλώντας την τροχαία να καταγράψει το συμβάν και φωτογραφίζοντας το σημείο του ατυχήματος με τις περισσότερες δυνατές λεπτομέρειες.
•  Επισκεφθείτε αμέσως μετά νοσοκομείο, σε κάθε περίπτωση πτώσης ή χτυπήματος και πείτε στους γιατρούς ότι έχετε εμπλακεί σε ατύχημα και ότι θέλετε να σας εξετάσουν προσεκτικά. Υπάρχει περίπτωση να μην πονάτε αλλά να έχετε υποστεί σοβαρό τραυματισμό και να βρίσκεστε σε επικίνδυνη κατάσταση (πχ. εσωτερική αιμορραγία).

Επίσης πρέπει να έχετε κατά νου τα εξής:
α) Μην βιάζεστε να καταλογίσετε ευθύνη ή να παραδεχθείτε την ευθύνη σας. Μην ξεχνάτε: η παραβίαση του ΚΟΚ δεν σημαίνει αυτόματα ευθύνη ή αποκλειστική ευθύνη για το ατύχημα.
β) Μην υπογράφετε με βιασύνη δηλώσεις ατυχήματος και μην επικοινωνείτε άνευ επιφυλάξεων με άτομα που σας συστήνονται ως «τεχνική βοήθεια, πραγματογνώμονες, συνεργαζόμενοι ιατροί». Ο πανικός, η άγνοια και ο ενδεχόμενος τραυματισμός σας, είναι στοιχεία που εκμεταλλεύονται διάφοροι προκειμένου να αλλοιώσουν την εικόνα του ατυχήματος, τον τραυματισμό σας καθώς και τις αξιώσεις σας έναντι του υπαιτίου.
γ) Στις περιπτώσεις ατυχήματος που διεθνώς αποκαλείται «hit and run» δηλαδή όταν ο υπαίτιος οδηγός εγκαταλείπει τον τόπο του ατυχήματος και δεν προλαβαίνετε να συγκρατήσετε τον αριθμό κυκλοφορίας, ενεργήστε ακριβώς όπως και παραπάνω (δηλαδή καλέστε την Τροχαία, συγκεντρώστε στοιχεία κλπ.). Δικαιούστε αποζημίωση και σε αυτές τις περιπτώσεις.
δ) Ακόμα και αν το ατύχημα δεν είναι σοβαρό και η ζημιά σας είναι ένας ελαφρύς τραυματισμός και κάποιες υλικές ζημιές του ποδηλάτου ή του εξοπλισμού σας, σε καμία περίπτωση μην φύγετε άπραγοι από τον τόπο του ατυχήματος παραλείποντας να ενεργήσετε τα παραπάνω. Από τη μια απορρίπτετε μια πιθανώς δικαιούμενη αποζημίωση και από την άλλη σε περίπτωση που ο οδηγός του άλλου οχήματος αλλάξει άποψη για το ποιος ευθύνεται για το ατύχημα, κινδυνεύετε να βρεθείτε αντιμέτωπος με τις αστικές αξιώσεις του για τις ζημιές του οχήματός του.

Πηγή:mbike.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites