Γεγονός η πρώτη σύγκρουση drone με επιβατικό αεροσκάφος στην ιστορία των αερομεταφορών.

Μανούσος Τραχαλάκης
Air Safety Investigator MSc

Ο Καναδός Υπουργός Μεταφορών, λίγες ώρες πριν δήλωσε την πρώτη σύγκρουση drone με επιβατικό αεροσκάφος στην ιστορία των αερομεταφορών.
Σε δήλωση που προέβη χθες, ο Marc Garneau αποκάλυψε ότι την Πέμπτη, μια πτήση Skyjet χτυπήθηκε από drone, καθώς προσέγγιζε για προσγείωση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Jean Lesage στην πόλη του Κεμπέκ.

“Είμαι εξαιρετικά ανακουφισμένος που το αεροσκάφος υπέστη μόνο μικρές ζημιές και ήταν τελικά σε θέση να προσγειωθεί με ασφάλεια. Το ατύχημα θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο σοβαρό εάν το drone είχε προσκρούσει στον κινητήρα ή στο πιλοτήριο”, δήλωσε ο Garneau.

Το αεροσκάφος την ώρα της σύγκρουσης πετούσε στα 1500 πόδια και απείχε τρία μίλια από τον διάδρομο προσγείωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το drone είχε υπερβεί κατά πολύ τα όρια των 400 ποδιών σε απόσταση όχι εγγύτερα των πέντε ναυτικών μιλίων από τα αεροδρόμια. Στο αεροσκάφος επέβαιναν οκτώ επιβάτες την ώρα της σύγκρουσης.

Το τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι αναφορές από χειριστές αεροσκαφών για παραλίγο ατυχήματα από drones. Επισήμως η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας των Ην.Πολιτειών (FAA) πριν την σύγκρουση δεν είχε αναφέρει κάποια επίσημη καταχώρηση ανάλογου συμβάντος.
“Κάθε έρευνα μέχρι τώρα καταλήγει ότι οι συγκρούσεις που αναφέρθηκαν ήταν είτε σύγκρουση με πτηνά, είτε υπήρχε κάποια δομική αστοχία που δεν σχετιζόταν με μη επανδρωμένο αεροσκάφος”, ανέφερε η FAA χαρακτηριστικά σε δήλωση της.

Από την άλλη πλευρά, τον Σεπτέμβριο, δύο ελικόπτερα του στρατού των Ην.Πολιτειών χτυπήθηκαν από drone πετώντας πάνω από το Staten Island της Ν.Υόρκης, χωρίς όμως να καταχωρηθεί στα αρχεία της FAA, λόγω του τύπου των αεροσκαφών (στρατιωτικά).

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι κανόνες της FAA δηλώνουν ότι κανένα drone δεν επιτρέπεται να πετά πάνω από 400 πόδια, ούτε και κοντά σε αεροδρόμια ή αεροσκάφη. Για να πετάξει σε απόσταση 5 μιλίων από το αεροδρόμιο, χρειάζεται ειδική άδεια.

Στην Ελλάδα ο αντίστοιχος κανονισμός που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2017, ορίζει ότι τα ανάλογα drones μεταξύ άλλων πρέπει να ίπτανται κάτω από τα 400 πόδια (120 μέτρα) εκτός περιμέτρου 8 χιλιομέτρων από αεροδρόμια. Στην περίπτωση της ανοιχτής κατηγορίας (μέχρι 25 κιλά) το μέγιστο όριο είναι τα 400 πόδια (120 μέτρα) και στην περίπτωση της υποκατηγορίας Cat A0 (μέχρι ένα κιλό βάρος) το όριο είναι 50 μέτρα. Αυτή η οδηγία ισχύει εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια από την ΥΠΑ.

onalert.gr

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΚΟΣΜΟΣ

Τα φονικότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα των τελευταίων 25 ετών στην Ευρώπη

01/03/2023, 2:50 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Απόψε η πρώτη βροχή από “πεφταστέρια” για το 2023

03/01/2023, 12:44 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

H ανθρωπότητα κατανάλωσε ήδη το σύνολο της παραγωγής που ήταν εφικτή στον πλανήτη μέσα σε έναν χρόνο

28/07/2022, 12:17 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πωλούνται στην Ευρώπη από το 2035

29/06/2022, 10:58 πμ

ΚΟΣΜΟΣ

Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η «Ευλογιά των πιθήκων» – Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές

19/05/2022, 7:45 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

21/04/2022, 11:09 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Απόσυρση προϊόντων της σοκολάτας Kinder μετά από σαλμονέλα σε παιδιά στη Γαλλιά

05/04/2022, 12:45 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Η Mastercard αποκλείει από το δίκτυό της χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας

01/03/2022, 11:31 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites