“Απούσα” η Πρέβεζα από την Ομιλία Χαρίτση στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στα Γιάννενα

Ως φτωχός συγγενής της Ηπείρου παρουσιάζεται μέχρι αυτή τη στιγμή η Πρέβεζα στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι στην πρωτεύουσα της Ηπείρου τα Ιωάννινα. Από την ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι στην Ήπειρο “έβρεξε” εκατομμύρια ευρώ, τόσο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όσο και από το ΕΣΠΑ και η Πρέβεζα κρατούσε κυριολεκτικά ομπρέλα!

Από τα περίπου 32 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσαν στην Περιφέρεια Ηπείρου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ο Νομός μας, έχει διεκδικήσει και έχει πάρει κάτι ψίχουλα …

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ανακοίνωσε σήμερα από τα Γιάννενα, πως θα  … δώσει άλλα 5 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια μας μέσα από το ΠΔΕ και αυτό είναι μια ευκαιρία για τους φορείς της περιοχής μας να διεκδικήσουν κονδύλια.

Όπως φαίνεται, η ολιγωρία και η ένδυα ολοκληρωμένων μελετών οδήγησε την Πρέβεζα σε αυτή τη δεινή θέση από την οποία ελπίζουμε πως θα βγει, παρατηρώντας και την τελευταία μεγάλη κινητικότητα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας σχετικά με μελέτες που αφορούν το Λιμάνι της πόλης.

Ομιλία στο αναπτυξιακό συνέδριο Ηπείρου 23/10/2017

 

Φίλες και φίλοι, η συζήτηση που κάνουμε αυτές τις μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Είναι η συζήτηση για την επόμενη μέρα της οικονομίας και της χώρας. Μέχρι τώρα ο δημόσιος διάλογος μονοπωλούνταν από τα ζητήματα των μνημονίων, των δημοσιονομικών στόχων, του χρέους. Κατανοητό φυσικά, με βάση την κατάσταση εξαίρεσης που αντιμετωπίζουμε από το 2010.

Αυτή η συζήτηση όμως δεν μας πάει παρακάτω. Τώρα είναι ανάγκη να κάνουμε το επόμενο βήμα. Να συζητήσουμε τις παρεμβάσεις και τις πολιτικές εκείνες που θα οχυρώσουν την οικονομία και την κοινωνία. Που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη. Που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα ξαναζήσουμε καταστάσεις σαν και αυτές των προηγούμενων ετών, που τόσο δοκίμασαν την οικονομία.  Και αυτό εδώ το συνέδριο είναι το καλύτερο βήμα για να ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση.

Τη συζήτηση αυτή την ανοίγουμε με καλούς οιωνούς. Όπως όλα δείχνουν, η οικονομία γυρίζει σελίδα, μπαίνει πλέον σταθερά στην ανάπτυξη.

Η οικονομία ανακάμπτει

Όλοι οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν μία σταθερή αναπτυξιακή δυναμική που ενισχύεται μήνα με τον μήνα.

  • Το 2017 το πρώτο έτος ανάπτυξης μετά από χρόνια (0,4% & 0,8% αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο αντίστοιχα).
  • Το πρώτο επτάμηνο του 2017 οι εξαγωγές σημειώνουν αύξηση 18% σε ετήσια βάση, φθάνοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
  • Η βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 5,3% το πρώτο επτάμηνο του 2017.
  • Οι ξένες άμεσες επενδύσεις ξεπέρασαν τα 2,1 δις. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του ‘17 σημειώνοντας αύξηση κατά 185% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016.
  • Ο τουρισμός φέτος σπάνει νέο ρεκόρ με 30 εκατ. τουρίστες και σημαντικά αυξημένα έσοδα.
  • Η χώρα πραγματοποίησε την πρώτη της επιτυχημένη έξοδο στις αγορές και αυτή τη στιγμή τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από το 2009.
  • Και το κυριότερο, η ανεργία έπεσε στο 21%, από το 27% που ήταν μόλις τρία χρόνια πριν και το 2018 θα βρεθεί κάτω από το 20%.

Φυσικά δεν πανηγυρίζουμε, η οικονομία κάνει τα πρώτα βήματά της στην ανάκαμψη μετά από 8 χρόνια βαθιάς ύφεσης. Τα χρόνια αυτά η χώρα γνώρισε μία πρωτοφανή κρίση αποεπένδυσης και καταστροφής παραγωγικού δυναμικού. Ούτε υπάρχει έδαφος για πανηγυρισμούς όταν η ανεργία, αν και μειούμενη, παραμένει ακόμη τόσο υψηλή.

Ωστόσο αυτή η μεταστροφή του οικονομικού κλίματος είναι σημαντική. Μαρτυρά την έναρξη, μετά από πολλά χρόνια, μιας νέας αναπτυξιακής πορείας. Χρέος όλων μας – και δεν αναφέρομαι μόνο στο Υπουργείο Οικονομίας και την Κυβέρνηση, αλλά και στους παραγωγικούς φορείς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – χρέος όλων μας είναι να δουλέψουμε ώστε αυτή η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη.

Χρηματοδότηση

Οι δικές μας προσπάθειες επικεντρώνουν από την αρχή σε δύο στόχους. Ο πρώτος είναι η αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης αποεπένδυσης στην οποία αναφέρθηκα πριν και την παροχή ουσιαστικής ρευστότητας στην οικονομία. Σε αυτή την κατεύθυνση:

 

  • Απορροφήσαμε πλήρως τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 ερχόμενοι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη, ενώ ενεργοποιήσαμε πρώτοι και το ΕΣΠΑ 2014-2020 καταγράφοντας ρεκόρ απορρόφησης για το 2016 (11,6%). Την προσπάθεια αυτή αναγνώρισε και το Eurogroup στην απόφασή της 15ης Ιουνίου όπου κάνει λόγο για «εξαιρετική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από την Ελλάδα η οποία έφερε 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία τα δύο τελευταία χρόνια».

 

    • Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ στην αξιοποίηση των πόρων του «Σχεδίου Γιούνκερ». Μέχρι στιγμής έχουν συμβασιοποιηθεί έργα ύψους 3,7 δις. ευρώ (μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή) και το ποσό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά έως το τέλος του χρόνου.
    • Επιπλέον, έχουμε υπογράψει συμφωνίες χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων που θα αποφέρουν στην οικονομία περισσότερα από 2 δισ. ευρώ κεφάλαια μέχρι το τέλους του έτους. Με τους πόρους αυτούς χρηματοδοτούνται μεγάλα έργα υποδομών, ενισχύονται οι δήμοι για την υλοποίηση μικρών και μεσαίων έργων, δανειοδοτούνται απευθείας μεγάλες και κυρίως, μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
    • Στην ίδια κατεύθυνση, προετοιμάζουμε με την ΕΤΕπ μία σειρά έργων για την επόμενη τριετία ύψους 7 δισ. ευρώ που θα φέρουν συνολικές επενδύσεις στην οικονομία άνω των 20 δισ. ευρώ.

 

  • Προχωράμε τέλος, στη δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών που θα καλύψει σημαντικές επενδυτικές και δανειακές ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει το τραπεζικό σύστημα. Η Τράπεζα θα παρέχει δάνεια και εγγυήσεις, ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

 

Παράλληλα συστήσαμε μία σειρά από νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για την περαιτέρω χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων με στοχευμένο τρόπο. Αναφέρομαι στο νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το Ταμείο Υποδομών, το καινοτόμο Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund), το Ταμείο Μικροπιστώσεων και το Ταμείο «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον» που θα στηρίξει την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών. Μέσα από αυτά τα Ταμεία διοχετεύονται στην οικονομία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.

Πέρα από τους πρόσθετους πόρους που θα φέρουν στην οικονομία, τα νέα αυτά χρηματοοικονομικά εργαλεία είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να κινητοποιήσουν και τον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται να αντλήσουν σημαντικά κονδύλια από εγχώριους και ξένους ιδιώτες επενδυτές τα οποία και θα κατευθύνουν στους πιο δυναμικούς τομείς της οικονομίας.

Η μεγάλη πρόκληση είναι να ξαναπάρει μπρος και το τραπεζικό σύστημα. Και εδώ έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις. Ολοκληρώσαμε το θεσμικό πλαίσιο για την εξυγίανση των τραπεζών (κόκκινα δάνεια, εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών). Τώρα πρέπει και οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να ανακτήσουν τον ρόλο τους ως ο βασικός χρηματοδότης της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Όσο όμως θετική και αν είναι η βελτίωση του ΑΕΠ, αν δεν συνοδεύεται και από συνολικότερη αναβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και βελτίωση της θέσης της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας, θα είναι βραχυπρόθεσμη και σύντομα θα τη διαδεχτεί μία νέα κρίση.

Όσο και αν βελτιώσουμε τη χρηματοδότηση στην οικονομία δεν θα καταφέρουμε πολλά αν δεν κατευθύνουμε τις νέες επενδύσεις σε ανταγωνιστικούς τομείς και δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Χρειάζεται λοιπόν η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας. Αυτός είναι ο δεύτερος στόχος που θέσαμε από την αρχή στο Υπουργείο Οικονομίας.

Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου

Ο δικός μας αναπτυξιακός σχεδιασμός στοχεύει να ωθήσει την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες που μας έφεραν μέχρι εδώ.

Με βάση το οικονομικό και παραγωγικό προφίλ της Περιφέρειας η στρατηγική μας στηρίζεται σε 3  πυλώνες:

  • Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η Περιφέρεια. Την αξιοποίηση του μεγάλου ερευνητικού έργου που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ και το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου και τη σύνδεσή του με την παραγωγή
    • Τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και του αγροδιατροφικού συμπλέγματος της Περιφέρειας.

 

  • Την ενίσχυση του τουρισμού μέσα και από την αξιοποίηση της πολύ σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς και των φυσικών ομορφιών της Περιφέρειας.

 

Η Ελλάδα διαθέτει ένα ιδιαίτερα μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό, αξιόλογους νέους και νέες επιστήμονες και ερευνητές που διακρίνονται διεθνώς στους τομείς τους.

Η Ήπειρος μάλιστα καταγράφει σημαντικές επιδόσεις σε εθνικό επίπεδο για την Επιστήμη και Τεχνολογία, ενώ αποτελεί μία από τις Περιφέρειες με το μεγαλύτερο αριθμό ερευνητών και απασχολουμένων σε τομείς έρευνας και καινοτομίας.

Οι δαπάνες ωστόσο για την έρευνα και την καινοτομία ήταν μέχρι τώρα πολύ χαμηλές στην Ελλάδα, αρκετά πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο οι δημόσιες και περισσότερο ακόμη, οι ιδιωτικές.

Την κατάσταση αυτή την αλλάζουμε αποφασιστικά. Αυξήσαμε σημαντικά τις δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία που για πρώτη φορά – και παρά την κρίση – θα ξεπεράσουν φέτος το 1% του ΑΕΠ.

Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε μία σειρά από προγράμματα, τόσο μέσα από το ΕΣΠΑ, τον νέο Αναπ. Νόμο, όσο και από εθνικούς πόρους, οικονομικής στήριξης φοιτητών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών φοιτητών αλλά και ενίσχυσης της ερευνητικής δραστηριότητας.

Πέρα όμως από τις αμιγώς δημόσιες δαπάνες σχεδιάσαμε στοχευμένα εργαλεία για την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και τη συμμετοχή των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Προκηρύξαμε ένα από τα πιο εμβληματικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ – το Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ. Με δημόσιους πόρους που ξεπερνάνε τα 410 εκ. ευρώ (αυξήσαμε πρόσφατα τον π/υ από τα 280 εκ. ευρώ, λόγω της μεγάλης ζήτησης). θα χρηματοδοτήσει την έρευνα και την καινοτομία και κυρίως τη σύμπραξη επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων για την προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας και την οικονομική και επιχειρηματική αξιοποίηση ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Το πρόγραμμα συνάντησε πολύ μεγάλη επιτυχία, στον πρώτο κύκλο υποβλήθηκαν περισσότερες από 1600 προτάσεις από επιχειρήσεις και συμπράξεις επιχειρήσεων και ιδρυμάτων, συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 1,6 δισ. ευρώ. Από την Ήπειρο, η οποία διαθέτει ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας αλλά και ένα πολύ σημαντικό τεχνολογικό πάρκο, έχουν υποβληθεί προτάσεις άνω των 62 εκ. ευρώ.

 

Γεωργία – κτηνοτροφία – αγροδιατροφή

Ο δεύτερος τομέας που εστιάζουμε είναι αυτός της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αγροδιατροφής. Η Ήπειρος διαθέτει σημαντική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή η οποία συνεισφέρει περίπου το 8% του ΑΕΠ της Περιφέρειας. Λόγω του ιδιαίτερου κλίματος αλλά και της μεγάλης παράδοσης των γεωργών και κτηνοτρόφων της, παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, περιζήτητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στους τομείς της μεταποίησης, της τυποποίησης και κυρίως, της προώθησης των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Το αποτέλεσμα είναι τα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής να πωλούνται φθηνά, με όρους χονδρικής σε ξένους μεσάζοντες οι οποίοι τα τυποποιούν και τα μεταπωλούν σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Ακόμη χειρότερα, ο τουριστικός κλάδος της χώρας καλύπτει τις ανάγκες του κυρίως με εισαγόμενα προϊόντα αγροδιατροφής, αντί για τα καλύτερης ποιότητας ελληνικά. Έτσι, τόσοι οι παραγωγοί όσο και η χώρα χάνουν ένα μεγάλο μέρος της αξίας που θα μπορούσαν να αποκομίσουν.

Την κατάσταση αυτή αλλάζουμε με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα.

  • συστήσαμε το Φόρουμ αγροδιατροφής – βιομηχανίας – τουρισμού που έρχεται να συνδέσει με συγκεκριμένες πολιτικές και κίνητρα τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με την μεταποιητική βιομηχανία και το τουριστικό σύμπλεγμα. Τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής θα μεταποιούνται από ελληνικές μεταποιητικές βιομηχανίες με βάση τις πιο σύγχρονες πρακτικές και θα τροφοδοτούν τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Δεν είναι δυνατόν ο τουριστικός κλάδος της χώρας να χρησιμοποιεί σε τόσο μεγάλο βαθμό εισαγόμενα προϊόντα αγροδιατροφής τα οποία είναι πολλές φορές, και πιο ακριβά και κατώτερης ποιότητας από τα εγχώρια.
  • Ξεκινήσαμε επίσης, ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα από το νέο ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με το Εnterprise Greece, (προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ), για τη διαμόρφωση Ελληνικού σήματος στα προϊόντα αγροδιατροφής. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη ενιαίας ταυτότητας για τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα και τις συναφείς υπηρεσίες που χρησιμοποιούν ή αξιοποιούν τα προϊόντα αυτά. Στην ανάπτυξη Συστήματος Πιστοποίησης της ποιότητας αυτών των προϊόντων με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές αλλά και στην προώθηση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων αγροδιατροφής στις διεθνείς αγορές με βάση αυτό το σήμα.

Το πρόγραμμα αυτό ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του κλάδου της αγροδιατροφής και αναβαθμίζει τα ελληνικά προϊόντα τα οποία, με όχημα την εξαιρετική τους ποιότητα, μπορούν να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο και καλύτερους όρους στις διεθνείς αγορές, με τη βοήθεια ενός καταξιωμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου σήματος ποιότητας.

  • Αυτές τις μέρες προκηρύσσουμε στοχευμένο πρόγραμμα για τη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας, ιδίως τον μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα «Επιχειρώ Έξω» με π/υ 30 εκ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις καθώς και άλλους τρόπους προώθησης των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.
  • Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος επίσης είναι προσανατολισμένος στη βιομηχανία, τη μεταποίηση και την αγροδιατροφή. Από τα 800 περίπου επενδυτικά σχέδια ύψους 2 δις. ευρώ, που υποβλήθηκαν σε λίγους μόλις μήνες λειτουργίας του, περισσότερα από τα μισά αφορούν αυτούς τους τρεις κλάδους και ιδίως την αγροδιατροφή. Από την Ήπειρο μάλιστα είχαμε 17 προτάσεις στην αγροδιατροφή ύψους 35 εκ. ευρώ περίπου.
  • Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην αναβάθμιση και επέκταση των αγροτικών υποδομών. Για αυτό, ένα από τα αναπτυξιακά αντίμετρα που εξασφαλίσαμε στη συμφωνία της 15ης Ιούνη με τους  θεσμούς είναι να δοθούν 300 εκ. ευρώ (100 εκ. ευρώ τον χρόνο για την περίοδο 2019-21) για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση αγροτικών υποδομών (αγροτικές οδοποιίες, αρδευτικά δίκτυα, εγγειοβελτιωτικά έργα κλπ).

Τουρισμός – πολιτισμός

Η Ήπειρος είναι μία Περιφέρεια με σημαντική πολιτιστική κληρονομιά και μοναδικές φυσικές ομορφιές που δημιουργούν μεγάλες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Όχι μόνο στον παραδοσιακό τουρισμό αλλά και στον εναλλακτικό.

Για την στήριξη του τουρισμού ξεκινάμε το αμέσως προσεχές διάστημα ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ ύψους των 120 εκατ. € για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων. Πρόσφατα επίσης, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το τρέχον πρόγραμμα που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων. Στην Ήπειρο, υπήρξαν υψηλού επιπέδου προτάσεις και σημειώθηκε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Θετικά αξιολογήθηκαν οι 64 από τις 68 προτάσεις που υποβλήθηκαν (ποσοστό 94%). Οι 64 προσωρινοί δικαιούχοι θα επιδοτηθούν με 3,3 εκατ.  €.

Επίσης, στην Ήπειρο έχει δρομολογηθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ η υλοποίηση δημοσίων έργων για την αξιοποίηση του τουριστικού κεφαλαίου. Έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση έξι έργων συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκατ.  €.

Πρόκειται για τα έργα:

  1. Βιοκλιματική αναβάθμιση πρώην Δημαρχείου Αγνάντων και προσθήκη παιδικής χαράς με ανακυκλωμένα  υλικά εκπαιδευτικού χαρακτήρα στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων,
  2. Πολυχώρος συνάθροισης κοινού και προβολής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς Δήμου Νικολάου Σκουφά,
  3. Μετατροπή υφιστάμενου Δημοτικού Σχολείου Πηγών Άρτας σε ενεργειακά ευφυές πολιτιστικό κέντρο και προσθήκη παιδικής χαράς στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη,
  4. Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου παραποτάμιας περιοχής στον οικισμό Τύρια Τοπικής Κοινότητας Μπαουσιών Δήμου Δωδώνης
  5. Αναπαλαίωση και αξιοποίηση Διατηρητέου Κτιρίου Δημαρχιακού Καταστήματος “Ιστορικό Δημαρχείο Άρτας”
  6. Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων Δήμου Ιωαννιτών.

Στηρίζουμε την ανάδειξη και προστασία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομίας και την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην ‘Ήπειρο:

  • Συμμετέχουμε στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την αποκατάσταση του Γεφυριού στην Πλάκα, αναγνωρίζοντας τον εμβληματικό του χαρακτήρα. Για αυτό το λόγο, εγκρίναμε τη χρηματοδότηση των 5,6 εκατ. € από εθνικούς πόρους για το έργο της στερέωσης, αποκατάστασης, αναστήλωσης και ανάδειξη του Γεφυριού.
  • Έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότηση για την αναστύλωση – επισκευή της Οικίας Μπούση και των πηγαδιών στον Ιερό Χώρο του Σουλίου.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην αποκέντρωση. Να πάψει η ανάπτυξη να αφορά την Αττική και λίγα μεγάλα αστικά κέντρα και να αγκαλιάσει όλη τη χώρα. Υλοποιούμε λοιπόν ένα πλήθος από μικρά και μεσαία έργα σε όλη τη χώρα που ξεκλειδώνουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών οικονομιών και αυξάνουν το παραγωγικό τους δυναμικό.

Εθνικό σκέλος του ΠΔΕ

Το 2016 προβήκαμε σε αύξηση του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Ήπειρο κατά 280%.

Για το 2017, έχουμε εγκρίνει ήδη 31,05 εκατ. € για ώριμα έργα από εθνικούς πόρους. Στην Ήπειρο, αξιοποιούμε αυτούς τους πόρους για έργα υποδομών (οδικό δίκτυο), άμεσες παρεμβάσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών (περιβάλλον, επισκευή κτιρίων), αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών καθώς και αποκατάστασης σημαντικών πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

  • 3,5 εκατ. € για την αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου της περιοχής του Σουλίου. Είναι μια παρέμβαση με πρωταρχικό στόχο τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, την άρση της απομόνωσης δυσπρόσιτων περιοχών, συνολικού προϋπολογισμού,
  • 1 εκατ. €  για την αποκατάσταση της οδού Πανεπιστημίου στα Ιωάννινα που συνδέει την πόλη των Ιωαννίνων με το Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου. Είναι μια παρέμβαση προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης, αφού σήμερα επιβαρύνεται με σημαντικό κυκλοφοριακό φόρτο, αναβαθμίζει την ευρύτερη περιοχή και ικανοποιεί ένα αίτημα ετών της τοπικής κοινωνίας,
  • 1,2 εκατ. €  για το αρδευτικό κάμπου Αμμοτόπου στο Δήμο Αρταίων ,
  • 700 χιλ. € για βελτιώσεις στην επαρχιακή οδό προς Συρράκο – Καλαρρύτες είναι επίσης ένα σημαντικό έργο για την τοπική οικονομία προϋπολογισμού.

Στηρίξαμε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με 1,5 εκ ευρώ για τη διασφάλιση και εκσυγχρονισμό του απαραίτητου εξοπλισμού και υλικών.

Για την κάλυψη περισσότερων αναγκών αποφασίσαμε – και το ανακοινώνω από αυτό εδώ το βήμα – να διαθέσουμε άλλα 5 εκ. ευρώ πιστώσεις για το 2017 από το εθνικό ΠΔΕ. Και μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιδιώξουμε να αυξήσουμε περισσότερο το ποσό αυτό.

Επιπλέον, αναβαθμίζουμε το οδικό δίκτυο όλης της Περιφέρειας με ειδικό πρόγραμμα άνω των 50 εκ. ευρώ. (τμήμα του προγράμματος της Εγνατίας Οδού για όλη τη χώρα).

Επιταχύνουμε επίσης, την υλοποίηση των έργων που αφορούν τη μετατροπή σε ΧΥΤΥ με προχρηματοδότηση από το εθνικό ΠΔΕ με 12,3 ΕΚΑΤ. πριν περάσουν στο ΕΣΠΑ .

Ακόμη

  • Με τροπολογία που καταθέσαμε, δίνουμε τη δυνατότητα στις ΔΕΥΑ να χρηματοδοτούν έργα ύδρευσης και αποχέτευσης έως και 100% από εθνικούς πόρους, καταργώντας τον περιορισμό που προέβλεπε χρηματοδότηση τέτοιων έργων μόνο μέχρι ποσοστό 35%.
  • Σχεδιάζουμε ειδικό πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση έργων των Δήμων με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόκειται να χρηματοδοτηθούν έργα πρώτης προτεραιότητας που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και πρόκειται να λύσουν σημαντικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.

 

ΕΣΠΑ

  • Από το νέο ΕΣΠΑ υλοποιούνται στην Ήπειρο έργα διαχείρισης λυμάτων ύψους 7,3 εκ. ευρώ

Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και βιολογικού καθαρισμού λυμάτων Δήμων Λούρου και Θεσπρωτικού

Αποχέτευση εσωτερικού δικτυού ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας ακαθάρτων του Δημοτικού Διαμερίσματος Παραμυθιάς και Καρυωτίου του Δήμου Σουλίου

Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμού Κατσικά Δήμου Ιωαννιτών

Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για τους οικισμούς Κομποτίου, Αγ. Νικολάου και Σελλάδων και των οικισμών Πέτα και Αγ. Δημητρίου του Δήμου Νικολάου Σκουφά.

  • Έχουν επίσης δρομολογηθεί έργα 21 εκ. ευρώ για τη διαχείριση απορριμμάτων. («Εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α) Περιφέρειας Ηπείρου»)
  • Από τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας κατευθύνονται στην Ήπειρο 22 εκ. ευρώ. Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος αυτών των προγραμμάτων και περισσότερες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν.

 

 

  • Περιφερειακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ):

 

Πλέον των παραπάνω οριζόντιων χρηματοδοτήσεων, για την Ήπειρο διατίθενται ακόμα 325 εκατ. € μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020 (συμπεριλαμβανομένου του αποθεματικού επίδοσης).

Ανακοινώνουμε από εδώ την αύξηση του προϋπολογισμού του περιφερειακού προγράμματος κατά 151% στον τομέα υποδομών και μεταφορών και κατά  145% στον τομέα της εκπαίδευσης, υγείας και πρόνοιας. Διασφαλίζουμε έτσι την υλοποίηση επιπλέον έργων σε αυτούς τους ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς.

Η Ήπειρος αποτελεί την πύλη της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ιταλία. Ενισχύουμε λοιπόν τον ρόλο της ως εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο, τόσο μέσα από τη Στρατηγική για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίων Νήσων της ΕΕ (EUSAIR), όσο και από τα διασυνοριακά προγράμματα Ελλάδα – Αλβανία και Ελλάδα – Ιταλία, από το οποίο μάλιστα έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση 55 έργα από την Ήπειρο.

Μετά την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, χρηματοδοτούμε τώρα την αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με περισσότερα από 50 εκ. ευρώ (11,3 εκ. ευρώ από το CEF και 39 εκ. ευρώ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ) . Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι το μόνο μαζί με της Πάτρας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ καθώς αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική πύλη της Δυτικής Ελλάδας.

Τέλος, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η ορεινότητα – και η Ήπειρος είναι μία ιδιαίτερα ορεινή Περιφέρεια – προχωρήσαμε σε μία σειρά ενέργειες.

  • Επιχορηγούμε με 7,5 εκ. ευρώ τους ορεινούς δήμους για την εκπόνηση μελετών και την ωρίμανση έργων. Η επιχορήγηση φθάνει έως τα 85.000 ευρώ για κάθε δήμο. Η πρόσκληση έχει δημοσιευθεί ήδη και είναι ανοιχτή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2017.
  • Ξεκινάμε στοχευμένα προγράμματα για την μείωση του ενεργειακού κόστους μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και δημοτικών κτιρίων αλλά και ιδιωτικών κατοικιών.
    • Το νέο Ταμείο Υποδομών με πόρους 1 δις. ευρώ θα χρηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και δημοτικών κτιρίων. Ενώ με ειδικό πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ ύψους 27 εκ. ευρώ χρηματοδοτούμε την ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων.  

 

  • Το πρόγραμμα «Εξοικονόμω κατ’ οίκον ΙΙ» θα χρηματοδοτήσει με 500 εκ. ευρώ (μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή) την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών. Ήδη τρέξαμε δύο ενδιάμεσα προγράμματα άνω των 130 εκ. ευρώ αθροιστικά από τα οποία χρηματοδοτήθηκαν περισσότερες από 13 χιλιάδες δικαιούχοι που είχαν μείνει εκτός της πρώτης δράσης, λόγω εξάντλησης προϋπολογισμού.

 

 

Κλείσιμο

Φίλες και φίλοι, η ελληνική οικονομία κινείται πλέον σε ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία μειώνεται και βαδίζουμε σταθερά προς την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την επιτήρηση.

Τώρα έχουμε όλοι ένα μεγάλο χρέος απέναντι στους πολίτες – να διασφαλίσουμε ώστε αυτή η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη.

Βιώσιμη σημαίνει να στηρίζεται σε γερές βάσεις, εκεί που η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Να μην επαναλαμβάνει τις παθογένειες του παρελθόντος,

Κοινωνικά δίκαιη σημαίνει οι καρποί της να διαχέονται ισότιμα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και ιδίως σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο. Σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα μίας οικονομίας των δύο τρίτων ή ακόμα χειρότερα του ενός τρίτου. Ο πλούτος δηλαδή να συσσωρεύεται προκλητικά στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας και τα λαϊκά στρώματα βλέπουν τη θέση τους να χειροτερεύει διαρκώς.

Αυτό το στοίχημα δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς τον συντονισμό και τη συνεργασία όλων μας – κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων και κοινωνίας των πολιτών. Οι μεγάλες παρεμβάσεις που απαιτεί μπορούν να γίνουν μόνο μέσα από πλατιά δημοκρατική διαβούλευση και την ενεργητική συμμετοχή της κοινωνίας.

Διαβούλευση που ανοίγουν τα περιφερειακά συνέδρια, σαν και αυτό που συμμετέχουμε αυτή τη στιγμή. Σήμερα ήρθαμε εδώ για να ακούσουμε και να συζητήσουμε τις δικές σας ιδές και προτάσεις.

Ως Υπουργείο Οικονομίας έχουμε ήδη αναπτύξει μία πολύ καλή και στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους την οποία θέλουμε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites