ΠΡΕΒΕΖΑ : Μνήμες από τη νεώτερη ιστορία της πατρίδας μας “ξετυλίχθηκαν” στην παρουσίαση του βιβλίου «Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Απομνημονεύματα»

Τα απομνημονεύματα μιας πατρίδας και μιας ολόκληρης ζωής μέσα από τα μάτια του αείμνηστου Υποστράτηγου Αλέξανδρου Παπαγεωργίου, παρουσιάστηκαν την Τετάρτη το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πρέβεζας.

Το βιβλίο επιμελήθηκε η κόρη του Βικτωρία Παπαγεωργίου – Τζούρου με την πολύτιμη βοήθεια των Πέτρου Αρταβάνη και Γεωργίου Κούρτη και σε αυτό αποτυπώνονται οι μνήμες της ζωής του Υποστράτηγου Αλέξανδρου Παπαγεωργίου, ο οποίος υπηρετώντας από όποιο μετερίζι του ζητήθηκε την πατρίδα και τιμήθηκε με 11 μετάλλια για την ανδρεία που επέδειξε στις μάχες όπου συμμετείχε.

Σε αυτό περιλαμβάνονται το ημερολόγιο του πολέμου στην Αλβανία 1940-41 όσο και τα απομνημονεύματα και οι επιστολές από τα ιταλικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και την Μ.Ανατολή, υλικά που συγκεντρώθηκαν και καταχωρήθηκαν σε ψηφιακή μορφή.

Για το βιβλίο μίλησαν οι κκ: Γεώργιος – Σταύρος Κούρτης, επίτιμος πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, τ. πρόεδρος Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην Δήμαρχος Δράμας, Πέτρος Αρταβάνης, υποστράτηγος ε.α. και Σπύρος Σκλαβενίτης, δρ. Ιστορίας, προϊστάμενος ΓΑΚ – Αρχείων Ν. Πρέβεζας, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η φιλόλογος Ελένη Συνεσίου.

Πριν τους ομιλητές έγινε προβολή ντοκιμαντέρ του πρεβεζάνου σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα με τίτλο “Μια ζωή αφιερωμένη στην πατρίδα”. Σε αυτό παρουσιάζονται αρκετές από τις μάχες που αναφέρονται στα απομνημονεύματα και τις οποίες βρήκε ο σκηνοθέτης μετά από προσωπική έρευνα στα αρχεία της Σουηδικής τηλεόρασης.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε με τον μοναδικό του τρόπο ο Κοσμάς Μαρκής.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία Ν.Πρέβεζας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας και με την παρουσία τους την τίμησαν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ Χρυσόστομος και ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαϊλης, και πλήθος πολιτών.

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites