Γυρίσματα στον αρχαιολογικό χώρο νεώσοικων Οινιαδών

Γυρίσματα  στον αρχαιολογικό χώρο νεώσοικων   Οινιαδών  (αρμοδιότητας Εφορείας Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος)  θα πραγματοποιησει στις 30  Οκτωβρίου  η εταιρία παραγωγής «Homemade Films» για τη χορήγηση στο πλαίσιο παραγωγής κινηματογραφικής ταινίας μεγάλου μήκους, με τίτλο «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», στις 30 Οκτωβρίου.

Οι νεώσοικοι αποτελούν   ενα από τα επιβλητικότερα μνημεία της Αρχαίας Πόλης των Οινιάδων.

Είχαν προορισμό την ανάσυρση των πλοίων στο εσωτερικό τους, την επισκευή και παραμονή τους για ορισμένο διάστημα του χειμώνα. Οι νεώσοικοι βρίσκονται στο νοτιοδυτικό άκρο της οχύρωσης του λιμανιού, στην οποία δεσπόζουν ο «κοκκινόπυργος», σωζόμενου ύψους 10,90 μ., και η λοξή τοξωτή πύλη, η αποκαλούμενη «αυλόπορτα», καθώς και τα ερείπια ενός δευτέρου επίσης μεγάλου σε μέγεθος και λοξού στην κάτοψη πύργου που την προστατεύει.

Πρόκειται για τις ράμπες μέσα στις οποίες τα πλοία σύρονταν στον υπόστεγο χώρο. Στην ανατολική πλευρά του μνημείου υπήρχαν, λαξευμένες κατακόρυφα στο βράχο, έντεκα συνολικά ορθογώνιες πεσσοειδείς προεξοχές (ύψους 7 μ. περίπου), οι οποίες δημιουργούσαν δώδεκα θαλαμίσκους. Οι πεσσοί χρησίμευαν για τη στήριξη, αγκύρωση και στεγάνωση της στέγης του μνημείου στην πλευρά αυτή. Το μνημείο, που χρονολογείται στον 4° αι. π.Χ., έχει πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία συγγενή προς τους νεώσοικους του λιμανιού της Ζέας στον Πειραιά. Ήταν σε πλήρη λειτουργία έως και τα τέλη του 3ου αι. π.Χ., όταν, για άγνωστο λόγο, η στέγη υποχώρησε, οι κιονοστοιχίες κατέρρευσαν και οι σφόνδυλοι γέμισαν τις ράμπες καθιστώντας αδύνατη πλέον τη χρήση τους.

Το προσχέδιο της  ταινίας  “Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών”σε σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα, σενάριο Γιούλας Μπούνταλη και παραγωγή Μαρίας  Δανδράκη  το οποίο προβλήθηκε το 2015   στα Φεστιβάλ  Ρότερνταμ και Βερολίνου  απέσπασε την ειδική μνεία της επιτροπής  του Ταμείου Στηριξης   Ευρωπαϊκού  Κινηματογράφου.  Η ιστορία του έργου εκτυλίσσεται στο Μεσολόγγι, με ηρωίδες δυο γυναίκες – η μία ύποπτη για φόνο και η άλλη εκπρόσωπος του νόμου –  οι οποίες, καθώς παρακολουθούν την αποκάλυψη μιας μυστηριώδους υπόθεσης αυτοκτονίας ενός ποπ σταρ, ανακαλύπτουν μεταξύ τους μια μοναδική ομοιότητα: την απέχθειά τους για την ως τώρα ζωή τους και την ορμητική επιθυμία τους να ξαναρχίσουν απ’ την αρχή. Σ’ έναν κόσμο χωρίς ευαισθησία κι ενδιαφέρον, δεν έχουν την πρόθεση ν’ ακολουθήσουν το νόμο .


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Χειροπέδες σε 47χρονη στον Ωρωπό Πρέβεζας

25/01/2018, 10:39 πμ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Πρέβεζας για την πυρκαγιά που ξέσπασε σε σκάφος στην “Κλεοπάτρα Μαρίνα”

09/12/2017, 11:01 πμ

ΒΟΝΙΤΣΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ξεκινούν οι διαδικασίες αλλαγής της διεθνούς ονομασίας του αεροδρομίου στο Άκτιο

18/10/2017, 7:54 μμ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέες πτήσεις από Ελβετία και Αυστρία προς Άκτιο

14/10/2017, 11:13 πμ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

“Φόρεσαν χειροπέδες” σε δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο της Βόνιτσας

09/10/2017, 5:04 μμ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Καλωσήρθατε στο Άκτιο … Βουνό τα σκουπίδια απέναντι από την είσοδο του Αεροδρομίου

09/10/2017, 11:45 πμ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μείωση των ωρών λειτουργίας στο Αεροδρόμιο του Ακτίου προτείνει η Fraport

09/10/2017, 10:16 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΜΒΡΑΚΙΑ ΟΔΟΣ : Νέος σχεδιασμός στο έργο – Ενεργοποιείται η εργολαβία της Παράκαμψης Αμφιλοχίας

03/10/2017, 11:34 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites