Υποχρεωτική η ενεργειακή σήμανση των προιόντων .Τι δείχνει η κάθε ετικέτα

Τέθηκε σε ισχύ από την 1η Αυγούστου 2017 ο Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1369, ο οποίος καθορίζει το πλαίσιο της ενεργειακής σήμανσης για τα προϊόντα που συνδέονται με την ενέργεια.

Ο Κανονισμός, ο οποίος δημοσιεύτηκε στις 28/7/2017 προβλέπει την επισήμανση των εν λόγω προϊόντων και την παροχή τυποποιημένων πληροφοριών σχετικά με κάθε προϊόν από την άποψη της ενεργειακής απόδοσης, της κατανάλωσης ενέργειας και λοιπών πόρων από τα προϊόντα κατά την χρήση τους καθώς και συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα, επιτρέποντας έτσι στους πελάτες να επιλέγουν αποδοτικότερα προϊόντα με στόχο τη μείωση της ενεργειακής τους κατανάλωσης.

Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1369 έχει τεθεί σε ισχύ από τις 1/8/2017 με ταυτόχρονη κατάργηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2010/30/EΕ για την ένδειξη της κατανάλωσης ενέργειας και λοιπών πόρων από τα συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα μέσω της επισήμανσης και της παροχής ομοιόμορφων πληροφοριών σχετικά με αυτά.

Τι είναι όμως η ενεργειακή σήμανση των οικιακών συσκευών :

Η ενεργειακή σήμανση των οικιακών συσκευών παρέχει στους καταναλωτές, κατά τρόπο απλό και κατανοητό, ακριβείς, αναγνωρίσιμες και συγκρίσιμες πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας, τις επιδόσεις και άλλα ουσιώδη χαρακτηριστικά (όπως για παράδειγμα η χωρητικότητα, η κατανάλωση νερού κ.α.), των προϊόντων οικιακής χρήσης. Ουσιαστικά συνιστά το σύμβουλο των καταναλωτών στην επιλογή εκείνου του προϊόντος με το χαμηλότερο, συγκριτικά, κόστος λειτουργίας. Δεδομένου ότι ο χρόνος ζωής μιας οικιακής συσκευής είναι, κατά κανόνα, μεγαλύτερος από 10 έτη, το χαμηλό ετήσιο κόστος λειτουργίας της αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες επιλογής της.

Οι πληροφορίες αυτές παρέχονται υπό μορφή εικονογραμμάτων σε ετικέτα, που είναι ενιαία για όλα τα προϊόντα μιας συγκεκριμένης κατηγορίας, και η οποία υποχρεωτικά συνοδεύει τα υπόψη προϊόντα που διατίθενται προς πώληση σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξάρτητα από τη χώρα παραγωγής τους.

Η ετικέτα κάθε προϊόντος περιλαμβάνει, κατά κανόνα, επτά (7) τάξεις ενεργειακής απόδοσης, που ανάλογα με το είδος του προϊόντος κλιμακώνονται από το G (κόκκινο χρώμα που αφορά προϊόν χαμηλής απόδοσης) έως το Α+++ (σκούρο πράσινο χρώμα που υποδηλώνει ιδιαίτερα αποδοτικό προϊόν). Η σήμανση κάθε προϊόντος γίνεται με έγχρωμο βέλος η αιχμή του οποίου  είναι απέναντι από την αντίστοιχη τάξη ενεργειακής απόδοσής του.

Για παράδειγμα:

Τηλεόραση

Εγώ Όνομα/επωνυμία ή εμπορικό σήμα του προμηθευτή τηλεόρασης
II Μοντέλο τηλεόρασης
                  Τάξη ενεργειακής απόδοσης
                 Ετήσια κατανάλωση ενέργειας στην κατάσταση λειτουργίας (εκφρασμένη σε kWh/έτος)
                    Ισχύς σε κατάσταση λειτουργίας (εκφρασμένη σε Watt)
                    Συσκευή με ορατό διακόπτη λειτουργίας
    Ορατή διαγώνιος της οθόνης (εκφρασμένη σε εκατοστόμετρα-cm και σε ίντζες- inch)
Συγκριτικός Πίνακας

Εξοικονόμηση ενέργειας βάσει της ενεργειακής ταξινόμησης των συσκευών:

O παραπάνω πίνακας παρουσιάζει αναλυτικά την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται από την αντικατάσταση μιας τηλεόρασης συγκεκριμένης τάξης ενεργειακής απόδοσης, με τηλεοράσεις ανώτερης τάξης. Για παράδειγμα η αντικατάσταση μιας τηλεόρασης τάξης ενεργειακής απόδοσης E, με μια τηλεόραση τάξης ενεργειακής απόδοσης B, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 58%, ενώ η αντικατάστασή της με μια τηλεόραση ενεργειακής απόδοσης Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 77%. Τα παραπάνω συγκριτικά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας υπολογίζονται βάσει της μέσης τιμής του εύρους του δείκτη ενεργειακής απόδοσης κάθε τάξης. Οι συγκρινόμενες συσκευές πρέπει να έχουν ισοδύναμες λειτουργικές δυνατότητες (π.χ. η ορατή διαγώνιος της οθόνης των συγκρινόμενων συσκευών να είναι ίδια).

Αν θέλετε να δείτε περισσότερες οικιακές συσκευές διαβάστε  εδώ

Πηγή : Δ.Ε.Η.  Α.Ε.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

Uncategorized

Συναυλία από τμήματα Μουσικής του Δήμου Πάργας

28/06/2023, 5:59 μμ

Uncategorized

Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο Αντώνης Μπέζας

11/06/2023, 11:11 μμ

Uncategorized

Online Dating Safety and How to Recognize Red Flags

14/02/2023, 11:02 μμ

Uncategorized

«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου στην Πρέβεζα

21/06/2022, 12:02 μμ

Uncategorized

Η Πάργα απο ψηλά (Αφήγηση)

11/06/2022, 2:56 μμ

Uncategorized

“Πρωταθλητές” στην ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Ζηρού

03/06/2022, 10:37 πμ

Uncategorized

ΑντιΝΑΤΟϊκή διαδήλωση σε Πρέβεζα και Άκτιο – Έκαψαν σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ – Έγραψαν συνθήματα έξω από τη ΝΑΤΟική βάση στο Άκτιο

18/04/2022, 9:33 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites