ΠΡΕΒΕΖΑ : Πάνω από 29 χιλιάδες στρέμματα καλύπτουν 27 αυθαίρετοι οικισμοί σε δάση της περιοχής

Την αναρχία στη δόμηση που επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας με υψηλή αξία γης ανέδειξε η ανάρτηση 33 δασικών χαρτών, η οποία ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη. Προκαλούν εντύπωση, αν και δεν εκπλήσσουν τους γνωρίζοντες τα πολεοδομικά ζητήματα, τα στοιχεία που αφορούν τους αυθαίρετους οικισμούς – αλλιώς «οικιστικές πυκνώσεις» – εντός δασών και δασικών εκτάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής (3 Σεπτεμβρίου) στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας οι αυθαίρετοι οικισμοί σε δάση της περιοχής είναι 27 και καλύπτουν πάνω από 29 χιλιάδες στρέμματα.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ της Τράτσα Μάχης στο Βήμα της Κυριακής

«Δάσος» αυθαιρεσίας

Στην Ανατολική Αττική, η… σκληρή γλώσσα των αριθμών καταδεικνύει το «δάσος» της αυθαιρεσίας. Στα περίπου 130.000 στρέμματα που καλύπτει ο δασικός χάρτης, τα 8.314  καταλαμβάνουν αυθαίρετοι οικισμοί σε δάση και μόλις τα 2.112 στρέμματα είναι εγκεκριμένα σχέδια πόλης ή μη εγκεκριμένα, δηλαδή βρίσκονται στη διαδικασία ένταξης στο σχέδιο. Παρότι φαίνεται παράδοξο, οι εκτάσεις των παράνομων κοινοτήτων που έχουν αναπτυχθεί, ακόμη και εντός καταπατημένων δημόσιων δασικών εκτάσεων, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες σε σύγκριση με εκείνη που καταλαμβάνουν οι νόμιμοι οικισμοί.

Μόνο στον Δήμο Λαυρεωτικής καταγράφονται περί τους 40 οικισμούς στις περιοχές του Λαυρίου και της Κερατέας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και άλλος δήμος της Ανατολικής Αττικής, με ιδιαιτέρως υψηλή αξία γης. Εκεί, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, η Δημοτική Αρχή αποτύπωσε το μεγαλύτερο τμήμα του δάσους στις περιοχές με εγκεκριμένο σχέδιο.

Επιπλέον, πολλοί δήμοι εκμεταλλεύτηκαν τον ορισμό των πυκνώσεων, ο οποίος προβλέπει κατ’ ελάχιστον 50 αυθαίρετα σε 25 στρέμματα και αύξηση της έκτασης όσο αυξάνει ο αριθμός των κτισμάτων. Προκειμένου να συμπεριλάβουν αυθαίρετα που βρίσκονται σε διάσπαρτα σημεία και όχι συγκεντρωμένα, τα πολεοδομικά γραφεία των δήμων άρχισαν να διαμορφώνουν στους χάρτες περίεργα πολύγωνα οικισμών ενώνοντας κτίρια με λεπτές λωρίδες γης. Στόχος τους είναι να χωρέσουν στις πυκνώσεις και μεμονωμένα αυθαίρετα που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την ανάρτηση του δασικού χάρτη. Τέτοιες πυκνώσεις αποτυπώνονται σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπως στη Μάνδρα και στον Ασπρόπυργο.

Συνολικά, βάσει των στοιχείων που παρείχαν οι περισσότεροι δήμοι στις 33 περιοχές όπου έγινε ανάρτηση δασικών χαρτών προκύπτει ότι οι οικιστικές πυκνώσεις καλύπτουν συνολικά περί τα 62.000 στρέμματα. Ωστόσο, από τους 120 δήμους που έπρεπε να στείλουν στην ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση) αποτυπωμένες τις οικιστικές πυκνώσεις που υπάρχουν στην περιοχή τους, λείπουν οι εννιά. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, όλως περιέργως, δήμοι με περιοχές-φιλέτα, όπως της Μυκόνου, της Σιθωνίας Χαλκιδικής και της Πύλου Νέστορος στη Μεσσηνία.

Αναζητούνται λύσεις

Ο όρος «οικιστική πύκνωση» έλυσε τα χέρια της Διοίκησης που καίγεται να τρέξει τη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Ο,τι αποτυπώνεται από τους δήμους, με μοβ χρώμα, ως πύκνωση, εξαιρείται από τη διαδικασία της ανάρτησης και μένει ανοιχτός ο δρόμος για την κύρωση του υπόλοιπου χάρτη. Η διαδικασία έως σήμερα καθυστερούσε καθώς ήταν αδύνατο για τις αρμόδιες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων να εξετάσουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, τις χιλιάδες αντιρρήσεις που κατέθεταν οι αυθαιρετούχοι. Η τύχη των αυθαίρετων χωριών μετατίθεται για το μέλλον, οπότε θα πρέπει το υπουργείο να αναζητήσει λύσεις.

Πηγή: www.tovima.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites