ΠΡΕΒΕΖΑ : Ο Γαλατάς πανηγύρισε τα 150 χρόνια από της ανέγερση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Η πίστη συνάντησε την ιστορία σε ένα διήμερο γιορτής για το χωριό Γαλατάς, στο Θεσπρωτικό του Δήμου Ζηρού.

Στο Μεσοχώρι του χωριού στη πλακόστρωτη πλατεία με τις μυλόπετρες,κάτοικοι του χωριού αλλά και επισκέπτες, συναντήθηκαν για να πανηγυρίσουν την συμπλήρωση 150χρόνων από την ανέγερση του Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το τετραώροφο καμπαναριό του 1823, που συναγωνίζεται στο ύψος το κυπαρίσσι που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ναού.

 

Ο Ναός είναι τρίκλιτος θολωτή βασιλική του 1863,αρχιτεκτονικός τύπος που επεκράτησε την εποχή της τουρκοκρατίας. Εσωτερικά φέρνει κατάλοιπα τοιχογραφιών της εποχής, ενώ σε άριστη κατάσταση διατηρείται το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο του 1867. Η κτητορική επιγραφή καθώς και οι σωζόμενες επιγραφές στις φορητές εικόνες του τέμπλου, δίνουν μερικές πληροφορίες για την ιστορία του ναού, αλλά και για την ιστορία του χωριού, οι απαρχές του οποίου ανάγονται στα τέλη του 18ου αιώνα. Αξιόλογης αρχιτεκτονικής τέχνης έργο αποτελεί και το καμπαναριό στο περίβολο του ναού, κτίσμα της ίδιας εποχής.

Ο Δήμος Ζηρού, σε συνεργασία με την Ι. Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης και την ενορία Γαλατά, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από ανεγέρσεως του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου πραγματοποίησε διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες κορυφώθηκαν την Κυριακή 20 Ιουλίου το πρωί.

Το Σάββατο 29 Ιουλίου το απόγευμα τελέστηκε ο εσπερινός και λιτάνευση της Εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Αμέσως μετά, τις εκδηλώσεις χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζης, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Χριστιανικής Τέχνης κ. Γιαννούλης Δημήτριος, ο οποίος μίλησε για την Ιστορία του Ναού.Ο κ. Γιαννούλης αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία του Ναού, ενώ μίλησε και για τα ιστορικά στοιχεία του χωριού.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Πρέβεζας κ. Γιαννάκης ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του εξήρε την προσπάθεια του Δήμου και των κατοίκων του Γαλατά, τόσο για την διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, όσο και για τα έργα επισκευής και συντήρησης του Ιερού Ναού.
Η πρώτη μέρα των διήμερων εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με το  Μουσικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική “ΑΠΟΛΛΩΝ” Θεσπρωτικού

Την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017, το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου.

“150 χρόνια στα οποία οι άνθρωποι ακούμπησαν τις προσευχές τους, τα αιτήματά τους στο Θεό. 150 χρόνια που οι ανάσες των ανθρώπων βρήκαν επάνω στους τοίχους, στις πέτρες και στις κολώνες. 150 χρόνια ακατάπαυστης δοξολογίας στο τριαδικό Θεό. 150 χρόνια που κάποιοι μέσα σε αυτό το Ναό δάκρυσαν, έκλαψαν θρήνησαν τους δικούς τους, χάρηκαν είτε γιατί βάπτισαν τα παιδιά τους, είτε γιατί παντρεύτηκαν. 150 χρόνια λοιπόν ζωής πνευματικής και παρουσίας μέσα σε αυτόν τον τόπο.” είπε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νίκος Καλαντζης και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Περικλής Βασιλάκης.

Καλαντζής: “Επιδιώκουμε κοινές δράσεις σε όλα τα επίπεδα”

Ως Δήμος θέλουμε και επιδιώκουμε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις σε όλα τα επίπεδα. Το κάναμε και στο πρόσφατο 1ο Συμπόσιο Γαστρονομίας στο Θεσπρωτικό, το οποίο -όπως θα γνωρίζεται- χάρη και στη δική σας συνδρομή, σημείωσε ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία.
Με τον εορτασμό της επετείου των 150 χρόνων θέλουμε ν’ αναδείξουμε και όλα εκείνα τα ιδιαίτερα στοιχεία και χαρακτηριστικά του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την αρχιτεκτονική του τέχνη και αξία, τη διαδρομή στο χρόνο αλλά και την πνευματική του προσφορά.
Όπως γνωρίζετε ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου χρίστηκε, όπως μαρτυρά σχετική επιγραφή το 1867. Από τότε μέχρι σήμερα, πολλοί ιερείς και κάτοικοι του χωριού, κόπιασαν πολύ για να παραμείνει ο Ναός όρθιος και να έχουμε σήμερα εμείς τη δυνατότητα του εκκλησιασμού αλλά και την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου. Με τον μεγάλο σεισμό του 1981 όπως πληροφορήθηκα, υπέστη σημαντικές ζημιές και χρειάστηκε να ανασκευαστούν το χαγιάτι, ο μαντρότοιχος, το καμπαναριό και άλλα μέρη του Ναού. Έμαθα επίσης ότι με πρωτοβουλία ομάδα κατοίκων του χωριού μαζεύτηκαν αρκετά εκατομμύρια δραχμές τότε (30!) για την επισκευή του. Χαίρομαι που ένας άνθρωπος ο οποίος πρωταγωνίστησε μετά τον σεισμό του 1981 και συνέβαλε τα μέγιστα στην επισκευή του Ιερού Ναού, ο κ. Βασίλειος Ζήκος, είναι και τώρα στους ανθρώπους που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της οργάνωσης της εκδήλωσης. Είναι προφανές ότι οι αξίες του και η διάθεση για προσφορά παραμένουν ισχυρές και αναλλοίωτες. Του αξίζει ένα θερμό χειροκρότημα και πολλά ‘μπράβο’, όπως πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στον πολιτιστικό σύλλογο, στην επιτροπή της εκκλησίας, αλλά και σε όλους εσάς τους μεγαλύτερους σε ηλικία, που σαν μία γροθιά συνεργαστήκατε και συνδράματε με κάθε δυνατό τρόπο, στα έργα επισκευής και συντήρησης του Ιερού Ναού, ώστε να υπάρχει σήμερα σε καλή κατάσταση.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης και τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, τη Φιλαρμονική “ΑΠΟΛΛΩΝ” Θεσπρωτικού, τον καθηγητή κ. Γιαννούλη, τα μέλη του μουσικού συνόλου του κ. Ράπτη και όλους όσοι έσπευσαν να συμβάλλουν στην επιτυχία των εκδηλώσεων.
Τέλος να ευχαριστήσω όλους εσάς για την σημερινή σας παρουσία.
Εύχομαι, με την χάρη της Παναγίας, να είμαστε όλοι καλά ν’ ανταμώνουμε και να έχουμε καλό υπόλοιπο καλοκαιριού”.

Εκτός του Δημάρχου Ζηρού κ. Καλαντζή Νικόλαου, του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομου και του Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Πρέβεζας κ. Γιαννάκη Στέργιο, το διήμερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χασίδης Χρήστος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Κατραχούρας και Ρεμπής, οι Δημοτικού Σύμβουλοι κ.κ. Πάντος, Κώνστας, Αθανασόπουλος, η κα Καραπάνου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πρέβεζας και επικεφαλής της ΑΣΥΠ Δημήτρης Παππάς,ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Βασιλάκης Περικλής, η κα Ξώνα Γεωργία, δημοτική Σύμβουλος και πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου που είχε αναλάβει και τη στήριξη των εκδηλώσεων με εξαιρετική επιτυχία, οι πατέρες Ιωσήφ, Ανδρέας, Νικόλαος και Χριστόδουλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Γαλατά κ. Αθανασίου Κωνσταντίνος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Παππαδατών κ. Μπατσούλης Βασίλειος -Βησσαρίωνας, ο αρχιτέκτονας που ανακαίνισε τον Ιερό Ναό κ. Μαμαλούκος Σταύρος, ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού Συλλόγου πρ. Δήμου Θεσπρωτικού κ. Νικολάου Νικόλαος και πλήθος κόσμου.

Ο κ. Ζήκος Βασίλειος πραγματοποίησε ένα σύντομο οδοιπορικό στην Ιστορία του χωριού αλλά και της Εκκλησίας.


Οι διήμερες εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την συναυλία του  Μουσικού συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του κ. Κωνσταντίνου Ράπτη.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites