Τις “πύλες” του άνοιξε το 1ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, στο Θεσπρωτικό

Τα είχε όλα και κυρίως αξιοζήλευτη οργάνωση κι αυτός ήταν ο λόγος για την χωρίς υπερβολή, απόλυτη επιτυχία της έναρξης στο 1ο συμπόσιο γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου

 

Ένα υπέροχο τριήμερο τοπικής γαστρονομίας ξεκίνησε την Παρασκευή 14 Ιουλίου στον Αθλότοπο Θεσπρωτικού.  το 1ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου που θα διαρκέσει έως και 16 Ιουλίου 2017, με τέτοια οργάνωση, τόσες συμμετοχές και πλήθος κόσμου να το παρακολουθεί, εγγυάται ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή. Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Η λέσχη Αρχιμαγείρων ήταν εκεί με πρωταγωνιστικό ρόλο (συνδιοργανωτής), ο δήμος Ζηρού ήταν ο διοργανωτής, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου της Περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, αντιδήμαρχοι, ο πρώην αντινομάρχης Γιώργος Ζάψας, ο προϊστάμενος του ΟΑΕΔ στο νομό Πρέβεζας Δημήτρης Κώτσης, ο γνωστός επιχειρηματίας του νομού Σπύρος Κυριάκης, ο πρώην δήμαρχος Θεσπρωτικού Χρήστος Αθανασίου κ.α. , ενώ νοστιμιές από παραδοσιακές πίτες και άλλα εδέσματα, είχαν ετοιμάσει για τον κόσμο, η ΕΠΑΣ Ιωαννίνων, ο πολιτιστικός μορφωτικός σύλλογος Κρανιάς, ο σύλλογος γυναικών Θεσπρωτικού, ο σύλλογος γυναικών Ζωοδόχου Πηγής Τύριας, ο Αγροτικός γυναικείος συνεταιρισμός Θεσπρωτικού, ο Πολιτιστικός σύλλογος Ζερβού “Πασχαλιάδα” ο σύλλογος γυναικών Ριζοβουνίου, ο εκπολιτιστικός μορφωτικός σύλλογος Πολυσταφύλου, ο μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Άσσου κ.α.

 

Την Κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου.

Στην ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κάλεσε όλους τους παράγωγους να συμμετέχουν σε αυτές τις εκθέσεις γιατί, όπως είπε, με την συμμετοχή τους ενισχύονται αφενός οι προσπάθειες της Περιφέρειας για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων και της τοπικής γαστρονομίας και αφετέρου ενισχύονται και οι ίδιοι οι παραγωγοί.

 

“Το 1ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου θα αποτελέσει μια γιορτή τοπικής γαστρονομίας και μαγειρικής με παραδοσιακό τρόπο αλλά και μια εξαιρετική συνθήκη για την προβολή των τοπικών προϊόντων της περιοχής της Λάκκας Σουλίου.Στους Βασικούς Άξονες της Περιφέρειας για την τουριστική προώθηση της Ηπείρου είναι η ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων και της τοπικής γαστρονομίας. Η Περιφέρεια στηρίζει αδιαλείπτως κάθε πρωτοβουλία η οποία συμβάλλει στη διαφύλαξη και προβολή της σπουδαίας γαστρονομικής παράδοσης που διαθέτει ο τόπος μας”

 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νίκος Καλαντζής σημείωσε πως δεν πρόκειται για ένα συμπόσιο φωτοβολίδα, αλλά είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε και θα συνεχιστεί, ενώ έστειλε μήνυμα στα τοπικά καταστήματα να στηρίζουν τα τοπικά προϊόντα.

 

Ο Τάσος Τόλης, επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, που ήταν εκ των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης, είχε επαφές με τους δημιουργούς και τις δημιουργούς των εδεσμάτων, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη δημιουργία της κρεατόπιτας. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα της έναρξης του 1ου συμποσίου γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου στο Θεσπρωτικό, περιλάμβανε εμφάνιση της Φιλαρμονικής “ΑΠΟΛΛΩΝ” Θεσπρωτικού και την παρουσία μελών χορευτικών τμημάτων, ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Παραδοσιακή μουσική από τη Φιλαρμονική Θεσπρωτικού. Ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Τάσο Τόλη επίτιμο πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος με θέμα ‘Η γεύση αποτελεί πολύτιμο στοιχείο του πολιτισμού μιας χώρας ή μιας περιοχής’.Ομιλία με θέμα την παραδοσιακή διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες στην Λάκκα Θεσπρωτικού, πραγματοποιήθηκε από την κα Φρειδερίκη Νάσση (Γυμνασιάρχης Θεσπρωτικού).Ομιλία με θέμα “Μεσογειακή και δυτικού τύπου διατροφή: Θετικά και αρνητικά” πραγματοποιήθηκε από τον διατροφολόγο κ. Ευάγγελο Κίτσιο. Έγινε Παρουσίαση πίτας από τους Συλλόγους, συνεταιρισμούς, νοικοκυρές και επαγγελματίες. Έγινε Επίδειξη ανοίγματος φύλλου για πίτες & παρασκευή πίτας και ψωμιού από μέλη των συμμετεχόντων συλλόγων και μαγείρων. Και βέβαια μέσα σε όλα αυτά, δεν έλειψαν τα Κεράσματα και οι επιδείξεις προϊόντων από τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις-συμμετέχοντες στο Συμπόσιο.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites