Κόντρα ανάμεσα στην Π.Ε Πρέβεζας και το Δήμο με φόντο τον Τουρισμό-Στροφή στην ποιότητα το βασικό συμπέρασμα της σύσκεψης!

Το μέλλον της Πρέβεζας στο Τουριστικό χάρτη της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης συζητήθηκε το πρωί της Δευτέρας στη διευρυμένη σύσκεψη για τον Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, έπειτα από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου.
Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την τουριστική προβολή της Πρέβεζας αλλά και την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου της περιοχής μας, ενώ ένα από τα βασικά συμπεράσματα που βγήκαν ήταν ότι η περιοχή πρέπει να κάνει μια στροφή στον ποιοτικό τουρισμό μιας και τα έσοδα που εισπράττονται δεν ανταποκρίνονται στην μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης.
Πολλοί ήταν οι φορείς και οι επαγγελματίες του Τουρισμού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν σε αυτή τη σύσκεψη ανάμεσα τους ο Δήμος Πρέβεζας, ο Δήμος Ζηρού, η Εφορία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, το Επιμελητήριο Πρέβεζας , ο Εμπορικός Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου ,ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας , η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης , η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων ,η παλιά και η Νέα Ένωση Ξενοδόχων Νομού Πρέβεζας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα”, ο Εμπορικός Σύλλογος Πάργας,ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Αμμουδιάς και η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου αφού ευχαρίστησε όσους προσήλθαν σε αυτή τη σύσκεψη και πριν ξεκινήσει την τοποθέτηση του αναφερόμενος στην παρουσία του Διευθυντή του Αεροδρομίου του Ακτίου κ. Νίκου Παύλου, είπε πως ο Διεθνής τίτλος του Αεροδρομίου είναι PVK, δηλαδή Preveza-Aktio Airport, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τον τότε Υπουργό κ. Βερελή, πως για θέμα εντοπιότητας στις προσλήψεις πρόσθεσε και την ονομασία του Ακτίου. “Εμ πάση περιπτώσει είναι ένα αεροδρόμιο το οποίο δεν έχει σημασία που ανήκει γεωγραφικά, απέχει ένα χιλιόμετρο από την Πρέβεζα, εξυπηρετεί όλη την Ήπειρο, την Δυτική Ελλάδα την Αιτωλοακαρνανία, την Λευκάδα” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου.
Στην συνέχεια της τοποθέτησης του ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου για τον τουρισμό, στην πρόσφατη συνάντηση του με την Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά στο Υπουργείο και στα σημαντικά οφέλη που αποκόμισε η Περιφέρεια Ηπείρου, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, ανοίγουν δρόμοι για προσέλκυση επισκεπτών από την Ρωσία και την Κίνα, ενώ απαντώντας στον πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας κ. Συγκούνα,τόνισε πως είναι μύθος ότι η Πρέβεζα χτυπά ταβάνι και δεν έχει τουριστικά καταλύματα.
Ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως οι Πύλες Εισόδου της Ηπείρου παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αύξηση και πάνω από το μέσο όρο της υπόλοιπης Ελλάδας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα χαμηλά έσοδα που παρουσιάζει η Ήπειρος από τον τουρισμό, τα οποία μπορεί να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν όμως παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Αναφορά από τον κ. Ιωάννου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έγινε και για το έργο που απασχολεί την τοπική κοινωνία και δεν είναι άλλο από την νέα είσοδο της Πρέβεζας, για την οποία η διαδικασία τρέχει με γρήγορους ρυθμούς και ήδη βρίσκεται στο στάδιο των απαλλοτριώσεων.

Κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του προέδρου της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας κ. Ευάγγελου Συγκούνα διαφάνηκε και μια είδους διάστασης απόψεων –  κόντρα ανάμεσα στο Δήμο Πρέβεζας και την Περιφέρεια Ηπείρου.
Ο κ. Συγκούντας αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας τόνισε πως τέτοιες συναντήσεις θα πρέπει να γίνονται συχνότερα και με πιο σταθερό ρυθμό, ενώ ακολούθησε και ένα είδος διαλόγου με εκατέρωθεν αιχμές,  με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας με αφορμή τα όσα ανέφερε ο κ. Συγκούνας για τον σχεδιασμό της τουριστικής προβολής της Ηπείρου, από τον οποίο όπως σωστά του θύμισε ο κ. Ιωάννου ο Δήμος Πρέβεζας απουσίαζε.
“Από αυτά που έχουμε δει σαν Δήμος Πρέβεζας, νομίζω πως μέσα από αυτές τις συναντήσεις θα πρέπει να ομαδοποιήσουμε και να διακρίνουμε τους προορισμούς. Είπε ο κ. Ιωάννου πριν ότι η Περιφέρεια βλέπει συνολικά τον προορισμό Ήπειρος, αλλά εμείς σαν Δήμοι και σαν τοπικοί φορείς, επειδή ο καθένας παλεύει για το “δικό” του κομμάτι και όλοι μαζί για τον κοινό στόχο που είναι η Ήπειρος, θα πρέπει να κάνουμε μια δουλειά επιπλέον και να ομαδοποιήσουμε αυτούς τους συγκεκριμένους προορισμούς.Το κάθε γεωγραφικό κομμάτι της Ηπείρου αντιπροσωπεύει μια δραστηριότητα, αντιπροσωπεύει μια εποχή. Μπορεί να αντιπροσωπεύει και πολύ περισσότερες, αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνει αυτός ο διαχωρισμός σε επίπεδο και Περιφέρειας.Δηλαδή να γίνουν ομάδες εργασίας και να μπορούμε να δουλεύουμε αντικείμενα και προορισμούς. Βέβαια αυτό προϋποθέτει να γίνει ταυτοποίηση και να αποφασίσουμε ο κάθε Δήμος, η κάθε κοινότητα που θέλει να στραφεί.Αυτό για να μπορέσουμε να ομαδοποιηθούμε και να μην λειτουργούμε αυτόνομα.Ζητάμε μια πρώτη επιτροπή διαβούλευσης – τουριστικής προβολής της Περιφέρειας στην οποία θα συμμετέχουν οι Δήμοι.Δεν πρέπει να κινούμαστε άναρχα και χωρίς στρατηγική αλλά κάτω έναν συνολικό σχεδιασμό, στοχοποιημένα και ταυτοποιημένα. Μία πρώτη πρόταση είναι να συμμετέχει εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου στις συνεδριάσεις των τουριστικών επιτροπών των Δήμων – (Στράτος Ιωάννου: “Σαν αρχή θα μπορούσατε να μας καλείτε, εμείς αυτό κάνουμε”)-τα προγράμματα θα πρέπει να συνδιαμορφώνονται – (Στράτος Ιωάννου: “Για να σχεδιάσουμε το πρόγραμμα (τουριστικής προβολής) είχαμε καλέσει τους πάντες στα Γιάννενα, όπου έγινε η συνάντηση και εκεί ήρθε μόνο το επιμελητήριο δια του προέδρου του και κανένας άλλος από το Νομό Πρέβεζας, Επιπλέον μετά, στείλαμε παρόλα αυτά επιστολή σε όλους τους Δήμους και στο Δήμο Πρέβεζας και δεν πήραμε απάντηση του τι θέλετε εσείς να βάλουμε στο πρόγραμμα.Δεν σταθήκαμε μόνο στη συνάντηση στείλαμε και επιστολή μετά”) .Δεν μιλάω για μία συνάντηση, μιλάω για θεσμοθέτηση τουριστικής επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου οι οποίες θα είναι τακτικές, όπως ακριβώς συνεδριάζουν και οι Δήμοι. Δεν μπορούν να λυθούν όλα τα ζητήματα σε μια συνάντηση.Ενδεχομένως για ανθρώπινους λόγους να μην μπορεί κάποιος να παρευρεθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείνει εκεί το θέμα.”
Στράτος Ιωάννου: “Η ταυτοποίηση ενός προορισμούς έχει γίνει από την περιφέρεια. Εμείς έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό και δεν λειτουργούμε ποτέ αυτόνομα, καλούμε τους πάντες και σε όσους δεν έρχονται στέλνουμε και επιστολές. Κάποιοι επιλέγουν να μην απαντήσουν. Εμείς όμως πρέπει να προχωρήσουμε και προχωράμε”


Κατά την διάρκεια της σύσκεψης τοποθετήθηκε και η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας κ. Αγγέλη, η οποία τόνισε πως για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια οι Αρχαιολογικοί χώροι της Νικόπολης και του Νεκρομαντείου λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, ενώ ο Αρχαιολογικός Χώρος της Κασσώπης λειτουργεί μέχρι το μεσημέρι. Σύμφωνα με την κ. Αγγέλη το μεγάλο πρόβλημα των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής είναι η καθαριότητα καθώς δεν έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο εργάτες, όμως τόνισε την μεγάλη συμβολή των Δήμων σε αυτό το τομέα οι οποίοι ανέλαβαν τον καθαρισμό Αρχαιολογικών Χώρων.
Επίσης η κ. Αγγέλη αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα έργα που έχει να διαχειριστεί η Εφορία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας που είναι το Θέατρο της Νικόπολης στο οποίο τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν εργασίες και ο Αρχαιολογικός Χώρος της Κασσώπης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Γιάννης Γιαμάς αναφέρθηκε σε λάθη και παραλείψεις τόσο των φορέων, αλλά και των ίδιων των επαγγελματιών τουρισμού ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους επιχειρηματίες του κλάδου για συμμετοχή στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου το Επιμελητήριο Πρέβεζας θα συμμετέχει με περίπτερο 25 τετραγωνικών μέτρων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα είπε ο Διευθυντής του Αεροδρομίου του Ακτίου κ. Νίκος Παύλου σχετικά με τους στόχους της νέας Διοίκησης.
Σύμφωνα με τον κ. Παύλου σε λίγο καιρό και με την ολοκλήρωση των Οδικών Έργων,ο Διεθνής Αερολιμένας Ακτίου θα απευθύνεται σε επιβάτες από την Πάτρα, μέχρι την Κοζάνη, ενώ θετικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στις δυνατότητες λειτουργίας του Αεροδρομίου λόγω της συνλειτουργίας του με το στρατιωτικό.
Στο αεροδρόμιο του Ακτίου έχει ήδη γίνει ένα lifting στους εσωτερικούς χώρους με κυριότερο όλων των καθαρισμό του χώρου, ενώ στόχος της Fraport είναι σε δύο χρόνια το αεροδρόμιο να αλλάξει μορφή και να γίνει ένα Ευρωπαϊκό αεροδρόμιο.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο ενώ με το νέο σχεδιασμό πρόκειται να μεγαλώσουν εντυπωσιακά οι χώροι Check -in και οι χώροι στάθμευσης των αεροσκαφών. Στα πλάνα της εταιρίας για το  αεροδρόμιο του Ακτίου είναι να μπορούν να σταθμεύσουν 6 αεροπλάνα, αντί τεσσάρων που είναι σήμερα και επιπλέον δύο μικρότερα, δηλαδή συνολικά 8.
Στόχος της Fraport είναι το Αεροδρόμιο του Ακτίου να μπορεί να εξυπηρετήσει την διπλάσια κίνηση σε σχέση με σήμερα, ενώ με την διεύρυνση του ωραρίου θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις αφίξεις και θα γίνει καλύτερη η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.
“Έχουμε την τύχη να έχουμε ένα αεροδρόμιο που έχει τα υψηλότερα standars σε σχέση με άλλα αεροδρόμια της Ελλάδας.Το αεροδρόμιο του Ακτίου δεν έχει ταβάνι γιατί είναι στον κορμό της Ελλάδας ” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παύλου.

Τέλος ο  Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάργας κ. Δημήτρης Γκίνης τόνισε πως η Πάργα παρουσιάζει αύξηση κρατήσεων 20% και μείωση εσόδων 25%, ενισχύοντας το ήδη υπάρχον συμπέρασμα πως η περιοχή πρέπει να κάνει μια μεγάλη στροφή στον ποιοτικό τουρισμό. ” Αυτός που θα έρθει θα πρέπει να είναι πρεσβευτής του τόπου και αφού φύγει να φέρει άλλους δέκα” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γκίνης.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites