Ένα ξεχωριστό βιβλίο με τις συνταγές της Αρβανίτισσας θα μας παρουσιάσει το Σάββατο 6 Μαϊου και ώρα 19:00 το απόγευμα στην Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης η Άννα Αθανασίου κάτοικος Καναλακίου.
Η συγγραφέας τιμώντας τον τόπο της, την Ποταμιά ,μάζεψε σε ένα βιβλίο την καθημερινότητα των ανθρώπων της Ηπείρου , τα προϊόντα και τις τεχνικές και τα παρουσίασε με τον πιο απλό και εύγευστο τρόπο. « Η σπουδαιότητα και νοστιμιά των φαγητών αυτών βρίσκεται στην απλότητα τους» λέει μάλιστα η ίδια.
Στον πρόλογο του βιβλίου η δραστήρια Άννα Αθανασίου αυτοσυστήνεται και εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν στην συγγραφή και έκδοση του βιβλίου με δικά της μάλιστα έξοδα . «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου σπουδαγμένη, επαγγελματία μαγείρισσα ή σεφ, γι ‘αυτό θα παρακαλούσα για την επιεική κριτική από όλους όσους διαβάσουν και δοκιμάζουν τις συνταγές γράφει στον πρόλογο του βιβλίου η συγγραφέας . Είναι καθαρά η συγκέντρωση και καταγραφή ντόπιων συνταγών -φαγητών, ως επί το πλείστον του χωριού μου καθώς και της ευρύτερης περιοχής. Συνταγές που επαναλαμβάνονται για αιώνες, έχουν αντέξει στο χρόνο και αναλλοίωτες και « απείραχτες» και με βάση υλικά της περιοχής μας.
Είναι συνταγές απλές με λίγα υλικά η καθεμιά. Συνταγές που στηρίζουν τη νοστιμιά τους στα μοναδικά μυρίστηκα του κήπου μας και στη φρεσκάδα και αγνότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούν.»
Μέσα στο βιβλίο μπορεί κανείς να βρει συνταγές για όλα τα λαδερά, φαγάκια για το φθινόπωρο και τον χειμώνα όπως πράσα τσιγαριστά ,χοιρινό με σέλινο, αρνί καπαμά, ρύζι με βούτυρο και τυρί φέτα αλλά και ένα ολόκληρο κεφάλαιο με πίτες όπως αλευρόπιτα, γαλατόπιτα ,ρυζόπιτα.
Για την άνοιξη και το καλοκαίρι υπάρχει το ντοματόριζο στο ταψί και οι μύτες από κολοκυθάκια τσιγαριστά. Φυσικά στο βιβλίο φιλοξενούνται συνταγές γιορτινές ,ορεκτικά αλλά και γλυκά του κουταλιού καθώς και σιροπιαστά.