Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017
Ιούν 27, 2017 - Τρι
Preveza GR
Άνεμος 1 m/s, ΑΝΑ
Πίεση 759.06 mmHg
26°C
Υγρασία 74%
Σύννεφα 20%
Konstas
Ψητοπωλείο ψήνεσαι
Nissan
Alila

Τα … τσούγκρισαν Μπαϊλης και Πιπιλίδης στη Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας!

Μετά την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή της Λάμαρης(Πρέβεζας), οι πρόσφυγες  στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής αναβιώνουν κάθε χρόνο το έθιμο των «Αυγομαχιών» στη Μονη Κοζύλης στη Ν.Σαμψούντα.
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στον Πόντο και συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό. Η προετοιμασία ξεκινάει από καιρό πριν το Πάσχα, όταν οι συμμετέχοντες ξεκινούν να συλλέγουν τα αυγά και να ξεχωρίζουν τα καλύτερα χτυπώντας τα  στα  δόντια τους.
   Τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης στην περιοχή παράλληλα γινόταν και αγώνες πάλης , όπως και ένα παιχνίδι με το κύλημα των αυγών στην πλαγιά όπου βρίσκεται η μονή.
   Σήμερα Παρασκευή 21 Απριλίου 2017 έγινε αναβίωση του εθίμου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν παιδικά χορευτικά του Συλλόγου « Η ΑΜΙΣΟΣ» χορεύοντας με τους ήχους της ποντιακής λύρας, χορούς από τον αλησμόνητο Πόντο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας Πιπιλίδης Λάζαρος, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ν.Σαμψούντας Ταξιάρχης Μπρούβας και πλήθος προσκυνητών. 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Cuba beach bar

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Ταβέρνα Σκάλωμα
Mango
Lithos
Chill box
Καλλίνικος

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ