ΠΡΕΒΕΖΑ: Ηπειρώτικο τοπίο με νησιωτικό χρώμα

ΠΡΕΒΕΖΑ
Αφιέρωμα newsbeast στη Πρέβεζα
Χτισμένη στο «στόμιο» του Αμβρακικού κόλπου, απέναντι από το Άκτιο, με το οποίο συνδέεται με το μοναδικό υποθαλάσσιο τούνελ στην Ελλάδα, η Πρέβεζα είναι πόλη της Ηπείρου με ξεχωριστή ατμόσφαιρα και χρώμα.
Η πόλη βρίσκεται σε στρατηγική θέση στο νότιο άκρο του νομού, κοντά στην αρχαία Νικόπολη και τον ποταμό Αχέροντα. Έχει πρόσβαση στον Αμβρακικό Κόλπο και τις εντυπωσιακές λιμνοθάλασσές του ενώ οικολογικό ενδιαφέρον έχουν και οι κοντινές εκβολές των ποταμών Λούρου και Άραχθου. Όλο το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar.
Η σημερινή Πρέβεζα ιδρύθηκε μετά την οριστική παρακμή της Νικόπολης και ήταν μάλλον ένα ψαροχώρι του 11ου αιώνα. Ίχνη της ιστορικής της διαδρομής διατηρούνται ακόμα στα κάστρα και τα φρούριά της αλλά και στα διατηρητέα κτίσματά της.
Η ιδιαίτερη τοποθεσία της αλλά και το πλούσιο περιβάλλον της κάνουν την Πρέβεζα να θυμίζει περισσότερο νησί παρά πόλη της Ηπείρου. Ακρογιαλιές με υπέροχα νερά, πλούσια βλάστηση με άφθονο πράσινο, τρεχούμενα νερά και εναλλαγές στο τοπίο προσελκύουν τους ταξιδιώτες που είτε γνωρίζουν και απολαμβάνουν τις ομορφιές της είτε εκπλήσσονται ευχάριστα από την μάλλον απρόσμενη αυτή πτυχή της ηπειρώτικης γης.
Η καρδιά της πόλης χτυπά στο λιμάνι της, όπου μπορεί κανείς να δει και πολλά παραδοσιακά κτίρια και να περπατήσει στην πεζοδρομημένη παραλία. Στο εσωτερικό της στενά δρομάκια και γραφικά ταβερνάκια προσκαλούν τον επισκέπτη να τα ανακαλύψει. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της είναι το Σεϊτάν Παζάρ, ο στενός δρόμος που ξεκινά από τον Άγιο Χαράλαμπο. Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται και ο ενετικός Πύργος του Ρολογιού με το περίφημο ηλιακό ρολόι, χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της ενετικής περιόδου. Ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον- αλλά και εξαιρετική θέα της πόλης- έχουν τα τρία ενετικά κάστρα της, του Παντοκράτορα, του Αγίου Αντρέα και του Αγίου Γεωργίου.
Το καλοκαίρι η Πρέβεζα αποτελεί δημοφιλή προορισμό πολλών παραθεριστών για τις πανέμορφες παραλίες της, στις οποίες εναλλάσσονται κόλποι, βράχια, αμμουδιές και χερσόνησοι που βρέχονται είτε από τον Αμβρακικό είτε από το Ιόνιο, σε περίπου πενήντα χιλιόμετρα συναρπαστικής ακτογραμμής.
Στην πόλη αυτή άφησε την τελευταία του πνοή ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης και πολλοί λένε πως στο ομώνυμο ποίημά του, που αποπνέει θλίψη και απελπισία, την αδικεί. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή Πρέβεζα δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη την παρακμιακή επαρχιακή πόλη του μεσοπολέμου. Tο σπίτι πάντως, στο οποίο έμεινε ο ποιητής τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, διατηρείται ενώ προτομή του έχει στηθεί στην κοντινή πλατεία Δαρδανελίων.
ΠΡΕΒΕΖΑΠΡΕΒΕΖΑΠΡΕΒΕΖΑ
ΠΡΕΒΕΖΑΠΡΕΒΕΖΑΠΡΕΒΕΖΑshutterstock_33051928


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites