Αχέροντας ποταμός, πηγές Γλυκή,εκπληκτική πτήση

Η λέξη Αχέρων παράγεται από την λέξη άχος που σημαίνει ο ποταμός που άγχους και των αναστεναγμών. Κατά τους ιστορικούς χρόνους το όνομα του και μόνο αρκούσε να εκφράσει την ιδέα του Άδη και του τρόμου.

Το μήκος του όχι και πάνω από πενήντα χιλιόμετρα ,στην κάπως σύντομη για ποτάμι απόσταση φιλοξενεί και νερά άλλων αξιόλογων ποταμών του (κωκυτού , Βάβα Περιφλεγέφον) τους οποίους συναντά κατά το δεύτερο στάδιο της διαδρομής μέσα στην κοιλάδα την οποία διασχίζει καταμεσής . Τις πρώτες του πηγές τις συναντάμε στο χωριό Στρούνι (Λάκκα Σούλι Ιωαννίνων ).

Το ρέμα του λόγο της κατηφοριάς του εδάφους κινείτε με ταχύτητα κυνηγημένου ερπετού που τρέχει μέχρι να βρει ένα σίγουρο καταφύγιο . Στα μέσα της διαδρομής του περίπου χάνεται στο χαοτικό χώρο των Σουλιώτικων βουνών αφήνοντας πίσω του ένα γλυκό και ευχάριστο απόηχο. Αυτό είναι το ποτάμι που τροφοδοτούσε την Αχερουσία λίμνη στον περίγυρο της οποίας ζούσαν οι ψυχές των νεκρών .

Η μυθολογία μας λέει πως ο Αχέρων κατά την σύγκρουση των υιών του Κρόνου και των Τιτάνων έδωσε νερό στους Διψασμένους Τιτάνες .
Ο Δίας σαν βγήκε νικητής εκδικήθηκε τους Τιτάνες σκληρά .Για τιμωρία τον Αχέροντα τον έστειλε σε βάθος που είναι τόσο όσο το ύψος του ουρανού από την γη.

            
                         Λάζαρος Τσάτσος επιμέλεια κειμένου –  Βίντεο  για το mypreveza.gr 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

Uncategorized

Συναυλία από τμήματα Μουσικής του Δήμου Πάργας

28/06/2023, 5:59 μμ

Uncategorized

Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο Αντώνης Μπέζας

11/06/2023, 11:11 μμ

Uncategorized

Online Dating Safety and How to Recognize Red Flags

14/02/2023, 11:02 μμ

Uncategorized

«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου στην Πρέβεζα

21/06/2022, 12:02 μμ

Uncategorized

Η Πάργα απο ψηλά (Αφήγηση)

11/06/2022, 2:56 μμ

Uncategorized

“Πρωταθλητές” στην ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Ζηρού

03/06/2022, 10:37 πμ

Uncategorized

ΑντιΝΑΤΟϊκή διαδήλωση σε Πρέβεζα και Άκτιο – Έκαψαν σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ – Έγραψαν συνθήματα έξω από τη ΝΑΤΟική βάση στο Άκτιο

18/04/2022, 9:33 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites