Δάκρυα χαράς και συγκίνησης στην πρεμιέρα της ταινίας «Η δική μας Μαρία Κάλλας» στη Νέα Υόρκη

Του Δημήτρη Τσάκα.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με δάκρυα χαράς και συγκίνησης παρακολούθησαν οι διακόσιοι και πλέον Μεσσήνιοι με τους φίλους που παρακολούθησαν την πρώτη προβολή της ταινίας «Η δική μας Μαρία Κάλλας» του Μπάμπη Τσόκα που έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.
Ηταν αν όχι η μόνη, τουλάχιστον μια από τις ελάχιστες φορές που το ακροατήριο παρακολούθησε καθηλωμένο και με έκδηλη την αγωνία την προβολή. Κι αυτό διότι πολλοί από αυτούς ανέλαβαν ρόλους κομπάρσου, ενώ άλλοι έδωσαν τον οβολό τους και «όλοι μαζί» προσέφεραν στην Ομογένεια και στον απανταχού Ελληνισμό μια ταινία, η οποία προβάλλει τη ζωή και το έργο της ντίβας, αλλά πάνω από όλα την αγάπη της για τη γενέτειρα.

Βίντεο/φωτογραφίες: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη
Η Μυρτώ Καμβυσίδη, η οποία υποδύθηκε την Μαρία Κάλλας, δεν μπόρεσε να παραστεί, αλλά παρόντες ήταν αρκετοί από τον κατάλογο των 250 εθελοντών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το όνειρο του Ελληνοσουηδού σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα και να δώσουν μια νέα διάσταση στο «Ετος της Μαρίας Κάλλας» (συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας), που έχει ανακηρύξει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2017.
Η προβολή διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Μεσσηνίων «Αριστομένης», την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά και τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Ο Μπάμπης Τσόκας με τις Ιωάννα Γιαννοπούλου και Σοφία Σικόλα που τραγούδησαν την “Παπαλάμπραινα”.

Ο Σταύρος Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσηνίων «Αριστομένης», κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας αναφέρθηκε στην απόφασή τους να διοργανώσουν την πρώτη προβολή της ταινίας μια εβδομάδα πριν τη μεγαλειώδη παρέλαση της Νέας Υόρκης και τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος ήταν να εντάξουν την προβολή στο πλαίσιο του Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς και να προβάλλουν την ζωή και το έργο της Μαρίας Κάλλας, την αγάπη της για τον Σύλλογο και τη Μεσσηνία.
Στην τελετή ήταν οι μικρές Ιωάννα Γιαννοπούλου και η Σοφία Σικόλα, οι οποίες υποδύθηκαν την Μαρία σε μικρή ηλικία που συμμετείχε σε εκδήλωση του Συλλόγου Μεσσηνίων και τραγούδησαν την «Παπαλάμπραινα».

Ο Φίλιππος Μπάμης (αριστερά) και ο πρόεδρος των Μεσσηνίων Σταύρος Γιαννόπουλος. Φωτογραφία: “Εθνικός Κήρυξ” – Κώστας Μπέη.

Αναφερόμενος στην ταινία, υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες που ξεκίνησαν προ τριών ετών για την παραγωγή της ταινίας απέδωσαν καρπούς και δίδαξαν σε όλους ότι όταν είμαστε ενωμένοι και προσηλωμένοι στους στόχους μεγαλουργούμε.
«Αποδείξαμε ότι δεν είμαστε απλά και μόνο φορείς και συνεχιστές ενός λαμπρού πολιτισμού, αλλά και δημιουργοί οικουμενικής αξίας πολιτιστικών αγαθών, όπως η ταινία ‘Η δική μας Μαρία Κάλλας’», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος. Ο σκηνοθέτης Μπάμπης Τσόκας επεσήμανε ότι είναι δική μας ταινία, η οποία έγινε πραγματικότητα όχι με τα χρήματα, αλλά με τον έρωτά μας για τον τόπο και με το πάθος μας να μεταφέρουμε στη μεγάλη οθόνη την αγάπη της ντίβας για τον τόπο μας.
Ο κ. Τσόκας αποκάλυψε ότι καταλυτικό ρόλο στη σύλληψη και υλοποίηση της ιδέας έπαιξε το ερειπωμένο σπίτι της Μαρίας Κάλλας στο Νεοχώρι του Μελιγαλά Μεσσηνίας. «Οταν είδα τα ερείπια ένιωσα ρίγος, ντροπή και αποτροπιασμό και αποφάσισα να κάνω κάτι για να προβάλω το ζήτημα», είπε, υπενθυμίζοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα βρήκε διακόσιους πενήντα συνοδοιπόρους.

Οι Μεσσήνιοι με τους φίλους τους ενώ παρακολουθούν την ταινία “Η δική μας Μαρία Κάλλας”.

Παράλληλα, τόνισε ότι από την Αστόρια, απ’ όπου ξεκίνησε η μεγάλη προσπάθεια θα ξεκινάει και το μεγάλο ταξίδι της η ταινία «Η δική μας Μαρία Κάλλας». Από τη Νέα Υόρκη στην οποία γεννήθηκε η Μαρία Κάλλας, η ταινία θα μεταβεί στο Σικάγο, στη Βοστώνη στο Μόντρεαλ και θα καταλήξει στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Μόντρεαλ.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Φίλων της Μαρίας Κάλλας, Φίλιππος Μπάμης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της ταινίας και απευθυνόμενος στον Μπάμη Τσόκα τόνισε ότι ενώ αυτοί σχεδίαζαν να κάνουν κάτι για την Μαρία Κάλλας, για το σπίτι της και τη δημιουργία μουσείου, τους πρόλαβε ο Μπάμπης Τσόκας.
Ο Παναγιώτης Μπαζίγος, γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τη συμμετοχή των Μεσσηνίων και μεταξύ άλλων τόνισε: «Σήμερα είναι εδώ όλη η Μεσσηνία και αποδεικνύουμε ότι όταν είμαστε όλοι μαζί και ενωμένοι, ακόμη και χωρίς λεφτά μπορούμε να κάνουμε θαύματα». Αναφερόμενος στα πρώτα βήματα για την παραγωγή της ταινίας, είπε ότι προσεύχονταν η ταινία να είναι επιτυχημένη και εφάμιλλη των επιτυχιών της ντίβας.
Στη συνέχεια, μαζί με τον Μπάμπη Τσόκα απένειμαν πιστοποιητικά σε όλους όσοι συμμετείχαν στην ταινία, καθώς επίσης το αναμνηστικό βιβλίο «Η δική μας Μαρία Κάλλας», το οποίο περιλαμβάνει τα μηνύματα όλων των συντελεστών και ένα μεταξωτό μαντήλι της Μεσσηνίας.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Σήμερα η Δορυφορική μετάδοση της Όπερας “Τραβιάτα” στην Όαση

05/11/2022, 10:42 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Έναρξη δορυφορικών μεταδόσεων από τη Μετροπόλιταν όπερα της Νέας Υόρκης  στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου 

18/10/2022, 1:00 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις “Νύχτες Ποίησης” στον Κήπο του Λαού ο Θωμάς Ιωάννου

06/09/2022, 9:52 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

“ Αγιαντζίκ-Αρχάγγελος δυο πατρίδες” στο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου

05/08/2022, 11:00 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η έκθεση ζωγραφικής “Αιολική Γη ” του Στέλιου Καγιαδάκη στην Δημοτική Πινακοθήκη Γιάννης Μόραλης

18/07/2022, 5:58 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Γλυπτική «ΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ» – Μια συνέντευξη του Πρεβεζάνου γλύπτη

23/02/2022, 6:12 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Στο Αρχαίο Ωδείο Νικόπολης παρουσιάστηκε η παράσταση «Τρωάδες» από την θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ

29/08/2021, 11:08 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

“Μαργιόλα- Τέσσερις Γενιές” στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης

05/08/2021, 7:52 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites