Παρουσίαση των θέσεων του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΕ στην Πρέβεζα

Τη Δευτέρα 20 Μάρτη πραγματοποιήθηκε στη Θεοφάνειο αίθουσα η παρουσίαση των θέσεων για το 20ο συνέδριο του ΚΚΕ από την ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ. Ομιλητής στην παρουσίαση ήταν το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Θανάσης Τζίμας.  

 Ο ομιλητής αρχικά αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε σχέση με την αξιολόγηση λέγοντας «ένα είναι σίγουρο όπως και να ¨πλασάρει¨ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τη νέα συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ ράβουν κοστούμι για πάνω από 3,5 δις που θα πάρουν από τις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων. Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί από την εξαπάτηση που επιχειρεί για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση. Τα δήθεν αντισταθμιστικά μέτρα που διεκδικεί η κυβέρνηση είναι στάχτη στα μάτια. Κάνει κοινωνική πολιτική στα κανάλια και τα δημοσιεύματα και στην πράξη όποια μέτρα και αν παρθούν  θα είναι φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις για το μεγάλο κεφάλαιο.» Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στις ευθύνες των υπολοίπων κομμάτων: «η κυβέρνηση έχει σύμμαχο σε αυτή της την πολιτική όλα τα άλλα κόμματα που έχουν υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, με πρώτη και καλύτερη τη ΝΔ που παρά τα μεγάλα λόγια έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει τα μέτρα αν βγει κυβέρνηση.» Αλλά και στο ποιος θα είναι ο τελικός κερδισμένος: «Οι μόνοι που βιάζονται να πανηγυρίσουν για το αναμενόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης είναι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοκαρχαρίες που παίρνουν θέση να εκμεταλλευτούν το ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα του ελληνικού λαού.»

 Στην συνέχεια ο ομιλητής αναφερόμενος στις θέσεις «στο επίκεντρο του συνεδρίου μας βρίσκονται οι γενικότερες εκτιμήσεις του κόμματος μας για την πορεία του τόπου μας και τις διεθνή κατάσταση. Οι προβληματισμοί μας για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, την πορεία του εργατικού λαϊκού κινήματος, την παρέμβαση μας σε αυτό και τα καθήκοντα που απορρέουν από τα παραπάνω. Από αυτή την πλευρά μας απασχολεί το ολόπλευρο ατσάλωμα, η ισχυροποίηση του κόμματος μας.»

Ακόμα ο ομιλητής συνέδεσε την άμεση ανάγκη της ισχυροποίησης με τις αντιθέσεις που αναπτύσσονται και τη συνολική οικονομικοπολιτική κατάσταση σε επίπεδο ΕΕ αλλά και παγκόσμιο (εξέλιξη της κρίσης, τις ανισομετρίες στην ανάπτυξη των οικονομιών κλπ). Αλλά και πως αυτό θα επηρεάσει προς το χειρότερο την κατάσταση στην Ελλάδα και ειδικότερα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων: «Οι τάσεις  που αναπτύσσονται και οι αντιθέσεις δεν αποκλείεται να φέρουν μπροστά το ενδεχόμενο πιθανής εξόδου της χώρας από το ευρώ. Αυτή η τάση συνδέεται με τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της χώρας. Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα η εργατική τάξη και ο λαός να μη γίνει ουρά των όποιων συμφερόντων αυτών των επιδιώξεων αλλά ούτε και να αποδεχθεί τα νέα μέτρα για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Σε αυτά τα πλαίσια να απορρίψει την ουτοπική και επικίνδυνη θέση συμμετοχής σε κυβερνήσεις που προτείνουν δυνάμεις από τη ΛΑΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ οι οποίες χωρίς να έχει ο λαός τα κλειδιά της οικονομίας καταλήγουν και πάλι έρμαιο των αστικών επιδιώξεων. Η θέση για έξοδο από το ευρώ και όλα τα άλλα να παραμείνουν ίδια είναι ζημιογόνα και οδηγεί στον αφοπλισμό του κινήματος. Το κόμμα μας δε θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, θα δώσει μάχη για τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα και θα αξιοποιήσει τις ρωγμές, τις αντιθέσεις και θα καλέσει το λαό να έρθει σε ρήξη, στο δρόμο της πάλης και να συνδυάσει την αποδέσμευση από την ΕΕ, με την κατάκτηση της εξουσίας με βάση την κοινωνική ιδιοκτησία τον κεντρικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη σε όφελος του λαού.»

Ο ομιλητής δεν απόκλεισε ακόμα και την πιθανότητα εμπλοκής της χώρας μας σε θερμό επεισόδιο: «οι θέσεις στέκονται αναλυτικά στην πιθανότητα εμπλοκής της χώρας σε θερμό επεισόδιο. Πρώτον γιατί ιστορικά ο πόλεμος συνδέεται με το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της αστικής εξουσίας και δεύτερον γιατί είναι πλέον ισχυρή η πιθανότητα εμπλοκής  της χώρας σε μια ¨τράπουλα¨ που ξαναμοιράζεται ανάμεσα σε ισχυρούς παίχτες (αντιπαραθέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας-Γερμανίας κλπ). Συνεπώς είναι αποπροσανατολιστικός και επικίνδυνος ο εφησυχασμός της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα είναι νησίδα σταθερότητας, όταν μάλιστα μετέχει κανονικά σε σχεδιασμούς και επεμβάσεις. Οι ίδιες οι εξελίξεις  στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό δείχνουν την επιθετικότητα της Τουρκίας. Επομένως έχει βάση η εκτίμηση για κίνδυνο εμπλοκής  ακόμα και σε πιο γενικευμένη μορφή.»
Στη συνέχεια ο ομιλητής ανέλυσε τη θέση του κόμματος σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής: «Κατά συνέπεια είναι κρίσιμο ζήτημα η στάση που θα κρατήσει η εργατική τάξη και ο λαός. Είναι καθαρό ότι ως κόμμα δεν κάνουμε αποχή από μάχες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Όμως θα καλέσουμε να μη μπουν κάτω από ξένες σημαίες. Να οργανώσουν τη δική τους αυτοτελή διμέτωπη δράση με στόχο όχι απλά την έξοδο από τον πόλεμο αλλά την ήττα και των δύο αστικών τάξεων (επιτιθέμενης και αμυνόμενης)  και το λαό στην εξουσία για να μπει οριστικά τέλος στις αιτίες που γεννάνε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.»

Καταλήγοντας ο ομιλητής : « Όλα τα παραπάνω δεν είναι καθόλου θεωρητικά έχουν σημασία για την πορεία της ταξικής πάλης, καθώς εμπεριέχουν σε μια πορεία τη δυνατότητα λαϊκών ξεσπασμάτων. Σε κάθε περίπτωση το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του. Για να γίνει αυτό πρέπει το κόμμα να μη χάνει από τα μάτια του την πάλη για την ανατροπή, το σοσιαλισμό, να απαλλαγεί οριστικά η εργατική τάξη από τους εκμεταλλευτές της. Γι’ αυτό μιλάμε για κόμμα ισχυρό, για κόμμα με δυνάμεις εκεί που χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης, στους βιομηχανικούς κλάδους, τα μεγάλα εργοστάσια. Κόμμα με αγωνιστικούς πολιτικούς δεσμούς σφυρηλατημένους  μέσα στην πάλη με την εργατική τάξη και το λαό. Κόμμα που να αντέχει στις στροφές που δεν παρασύρεται από το ρεύμα, που δεν υποτάσσεται στους αρνητικούς συσχετισμούς. Κόμμα με πλατιά διαφωτιστική δουλειά γύρω από μια σειρά κεντρικούς άξονες της αντιπαράθεσης. Δημιουργώντας ένα περίγυρο που θα είναι στήριγμα της πολιτικής γραμμής του. Με ΚΝΕ γερή και μαζική στο πλευρό του για το κέρδισμα της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, της νεολαίας και της συνείδησης της. Κόμμα ικανό να συμβάλλει στην πάλη του λαού μας, στην ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος , της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συμμαχίας. Μιας συμμαχίας εργατών, με τους αυτοαπασχολουμένους της πόλης και της υπαίθρου σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπάρκας: Η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη Μόρια

09/09/2020, 12:06 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμφισβητεί την αύξηση των ΜΕΘ ο Παύλος Πολάκης

09/09/2020, 11:03 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αντώνης Μπεζάς νέος Πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου

27/05/2020, 4:27 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη Είδηση: 18 νέα κρούσματα του κορωνοϊού

12/03/2020, 6:13 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στην Κω!

11/03/2020, 11:56 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα.

04/03/2020, 11:13 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους η Αικ. Σακελλαροπούλου

22/01/2020, 11:30 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπάρκας: « Στρατηγική επιλογή της ΝΔ η απαξίωση της ΔΕΗ και του κοινωνικού της χαρακτήρα »

02/09/2019, 2:27 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites