ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ: Στην κοινωνία της Πρέβεζας το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα

Σε κλίμα συγκίνησης και χαράς πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου η υπογραφή του τελικού συμβολαίου για την μεταβίβαση του δικαιώματος χρήσης του Στρατοπέδου Δούκα (Κάστρο Αγίου Ανδρέα) στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας για 49 χρόνια.

Παρόντες σε αυτή τη πολύ σημαντική στιγμή για την πόλη μας ήταν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαϊλης, ο πρωτεργάτης της προσπάθειας απόδοσης του Στρατοπέδου στη κοινωνία της Πρέβεζας πρώην Βουλευτής κ. Δημήτρης Τσουμάνης, ο οποίος είδε σήμερα το όνειρο του να γίνεται πραγματικότητα, εκπρόσωποι του ΤΕΘΑ και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πρέβεζας κ. Σπυρέλης και Γιολδάσης.

Η σημερινή ημέρα είναι Ιστορική για την πόλη της Πρέβεζας γιατί η πόλη μας με την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης του δικαιώματος χρήσης του Στρατοπέδου Δούκα (Κάστρο Αγίου Ανδρέα), είναι πρωτοπόρα, αφού είναι η πρώτη πόλη της Ελλάδος στην οποία αποδίδεται στρατόπεδο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην κοινωνία της.

Σήμερα τελείωσε μια μεγάλη εκκρεμότητα για την Πρέβεζα. Ο δρόμος μέχρι την σημερινή ημέρα ήταν κακοτράχαλος, αφού η γραφειοκρατία ήταν πάρα πολύ μεγάλη και τα εμπόδια φάνταζαν ανυπέρβλητα, μιας και δεν ήταν ένα απλό στρατόπεδο, αλλά ένα κάστρο το οποίο το 1965 κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως και το 1980  κηρύχθηκε, εκ νέου, ιστορικό διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών.Όλα αυτά οδηγούσαν τις προσπάθειες της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας σε αδιέξοδα τα οποία με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή ο Αντιπερφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου ξεπέρασε οδηγώντας την Περιφερειακή μας Ενότητα σε αυτή την Ιστορική Επιτυχία.

Σήμερα τελείωσε το τυπικό κομμάτι και όλοι σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα. Το κάστρο του Αγίου Ανδρέα είναι πλέον στα χέρια των Πρέβεζάνων πολιτών, όμως απαιτούνται μια σειρά από νέες ενέργειες για την αξιοποίηση του. Η δουλειά για τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας δεν τελείωσε σήμερα αφού από αύριο αρχίζει καινούργια. Επόμενο στάδιο είναι η ολοκλήρωση των μελετών ώστε μετά από τουλάχιστον 2 χρόνια να αρχίσουν οι πρώτες εργασίες αναστήλωσης των κτιρίων ώστε να αποκτήσει η Πρέβεζα ένα σύγχρονο διοικητήριο.

Στο χώρο του Στρατοπέδου λοιπόν θα στεγαστούν οι Διοικητικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, με όφελος για τον προϋπολογισμό της, πολιτιστικοί φορείς θα έχουν το δικό του χώρο,επίσης μέσα στο Κάστρο θα γίνουν 3 μουσεία,ένα Θρησκευτικό, ένα Λαογραφικό και το Μουσείο πόλη που τόσο λείπει από την Πρέβεζα. Δράσεις πολιτισμού, αθλητικές δραστηριότητες .Το στρατόπεδο του Αγίου Ανδρέα θα μετατραπεί από χώρο εγκατάλειψης, που είναι σήμερα, σε κέντρο διοικητικής λειτουργίας και διευκόλυνσης των πολιτών, πυρήνα πολιτισμού και αναβάθμισης του επιπέδου ζωής στην Πρέβεζα.

36 κτήρια και 32 στρέμματα στον ιστό της πόλης που τόσα χρόνια έσβηναν από την εγκατάλειψη πλέον ανήκουν στην Πρέβεζα.

Με εμφανή την συγκίνηση ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου αφού ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνέβαλαν ώστε να φτάσουμε στην σημερινή ημέρα “Είναι ένα Όνειρο Ζωής για την Πρέβεζα αυτό και θα σταθούμε στο ύψος να το φτιάξουμε και να γίνει όπως πρέπει. Να αποδοθεί στην πόλη της Πρέβεζας και να γίνει πραγματικά αυτό που αρμόζει. Όταν θα φύγουμε από την Περιφεριακή Ενότητα πιστεύουμε ότι τρία έργα θα είναι τα πιο σημαντικά.Ένα θα είναι αυτό, ένα θα είναι η ολοκληρωμένη χωρική επένδυση με τις πολιτιστικές διαδρομές των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, ένα άλλο πρωτότυπο έργο για την Ήπειρο, ένα σημαντικότατο έργο που εσείς το γνωρίζεται καλύτερα και ο βιολογικός καθαρισμών των παραλιών. Είναι έργα σημαντικά, αναπτυξιακά, πρωτότυπα, καινοτόμα, τα οποία στα δύο πρωτα από αυτά ανοίξαμε εμείς τους δρόμους και αισθάνομαι πολύ υπέρηφανος για αυτο.”είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωάννου.

Ο Υποστράτηγος κ. Γιώργος Σταθιάς δήλωσε σχετικά: “Η συμφωνία σηματοδοτεί την στρατηγική του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο χώρο της αξιοποίησης της κτιριακής ακίνητης περιουσίας, που ιδίως σε ακίνητα όπως είναι αυτά εδώ στην Πρέβεζα, εντός του αστικού ιστού,ο στόχος μας είναι σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία να τα αξιοποιήσουμε επ οφελία τόσο της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των ενόπλων δυνάμεων.Αυτή η συμφωνία με τα ανάλογα ανταποδοτικά οφέλη σηματοδοτεί αυτή την στρατηγική του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ορθολογική αξιοποίηση σε όλη την επικράτεια.”
Για την τύχη των υπολοίπων στρατοπέδων που βρίσκονται στην Πρέβεζα και είναι και αυτά περιουσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης ο κ. Σταθιάς τόνισε μεταξύ άλλων : “Βρισκόμαστε σε επαφή και με την Περιφερειακή Ενότητα και με τον Δήμαρχο για να μπορέσει να γίνει η αξιοποίηση κατά τον πλέον βέλτιστο τρόπο επ οφελεία τόσο της τοπικής κοινωνίας αλλά και των σκοπών του ταμείου Εθνικής Άμυνας που όπως καλά γνωρίζεται από άλλες ανακοινώσεις, τα έσοδα που έχουμε από τέτοιες αξιοποιήσεις μεταφέρονται υπέρ των Αμυντικών Αναγκών και γενικά υπέρ των ενόπλων Δυνάμεων. Ότι έσοδα έχουμε επιστρέφονται υπέρ των Αμυντικών Αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή είναι η στρατηγική πάνω στο θέμα της αξιοποίησης.
Υπάρχει ενδιαφέρον και από επενδυτικά σχήματα για τα γενικά στρατόπεδα και είμαστε σε μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία και με τους τοπικούς φορείς.Για να μπορέσουμε μέσα από κάποιο master plan να γίνει η σωστή και ορθολογιστική αξιοποίηση.”

Ως απλός παρατηρητής μιας και επικεφαλής αυτής της μεγάλης προσπάθειας και επιτυχίας, ήταν και είναι η περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας με τον Δήμο να μένει αμέτοχος στο μεγαλύτερο στάδιο, ο Δήμαρχος κ. Μπαίλης δήλωσε :” Νιώθουμε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που σήμερα αποδίδεται στην τοπική κοινωνία, ένα σημαντικό σε έκταση στατόπεδο. Που αποδίδεται κατά τον καλύτερο τρόπο και πιστεύω θα υπάρχει καλύτερη αξιοποίηση. Θέλω ειλικρινά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον εκπρόσωπο του ΤΕΘΑ τον στρατηγό τον κ. Σταθιά, τον κ. Περιφερειάρχη και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη που αγωνίστηκαν για να φτάσουμε σε αυτό το σημερινό ευχάριστο αποτέλεσμα και πιστεύω ότι αυτό θα συμβάλει και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των Πρεβεζάνων, αλλά και όλης της ευρύτερης κοινωνίας. “

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στάθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Περιφέρεια ώστε να φέρει εις πέρας αυτή τη μεγάλη επιτυχία λέγοντας ” Θέλω να ευχαριστήσω τον στρατηγό τον κ. Σταθιά γιατί μια συνεργασία που ξεκινήσαμε περίπου 4 χρόνια τώρα έλαβε τέλος σήμερα. Μια διαδικασία δύσκολη που δεν εξαρτιόνταν μόνο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είχαμε να λύσουμε και θέματα με τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες ειδικά σε αυτό το στρατόπεδο. Επίσης τον κ. Ιωάννου ο οποίος πάρα πολλές φορές συνέχισα μέχρι σήμερα από κοντά το θέμα με υπομονή και επιμονή, γιατί όταν θες να λύσεις ένα τέτοιο θέμα σοβαρό πρέπει να κάνεις και σοβαρές κινήσεις.Λύνουμε το θέμα που θα γίνει το διοικητήριο στην Πρέβεζα.Στην Ήπειρο έχουμε άλλο ένα πρόβλημα στην Άρτα. Θα δούμε αν θα τελεσφορήσει ή δεν τελεσφορήσει εκεί πέρα.”
Η Πρέβεζα γυρίζει σελίδα και γράφει πλέον μια καινούργια σελίδα στην Ιστορία της. Το Κάστρο που χώριζε στα δύο την πόλη μας πλέον μας ανήκει.Ανήκει στους πολίτες της.Ανήκει στην τοπική κοινωνία.Ανήκει στα παιδιά μας!

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites