«Νόηση και Λογικότητα» του Μίλτου Λειβαδίτη

«Νόηση και Λογικότητα»
του Μίλτου Λειβαδίτη
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ
Τι είναι ο νους; Πώς διακρίνεται από τον κόσμο που τον περιβάλλει; Πώς διαντιδρά με αυτόν; Τι μπορούμε να γνωρίσουμε και μέχρι ποιου βαθμού είναι γνώσιμος ο κόσμος; Τι είναι τελικά η γνώση και τι η νόηση;
Στα θεμελιώδη αυτά επιστημολογικά ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η μονογραφία Νόηση και Λογικότητα του Μίλτου Λειβαδίτη,  μέσα από μια στιβαρή, σχεδόν γεωμετρική ως προς τον τρόπο ανάπτυξής της, πραγμάτευση κι έναν πυκνό και με ακρίβεια δομημένο λόγο.
Ο συγγραφέας συνδυάζει την ενδελεχή έρευνα των πηγών από τη μεγάλη φιλοσοφική παράδοση της δυτικής γνωσιολογίας με τις τελευταίες εξελίξεις στους κλάδους της ψυχολογίας και των νευροεπιστημών και προσεγγίζει τα ανωτέρω προβλήματα υπό το διπλό πρίσμα της διαρκούς προσφυγής στα εμπειρικά-επιστημονικά δεδομένα και του θεωρητικού αναστοχασμού επ’ αυτών.

Το έργο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρισιάνου, απευθύνεται όχι μόνο στους ασχολούμενους με τις ψυχολογικές επιστήμες, τους φοιτητές ή τους αποφοίτους φιλοσοφικών τμημάτων αλλά και «σε όσους», κατά τα λεγόμενα του ίδιου του συγγραφέα, «ανεξάρτητα από τον τομέα απασχόλησής τους πιστεύουν ότι ο θεωρητικός στοχασμός μέχρι και τα έσχατα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων γνώσης δεν είναι “χαμένος χρόνος” αλλά δημιουργική αναζήτηση που καλύπτει σημαντικές νοητικές-ψυχολογικές ανάγκες των ανθρώπων και προστατεύει από τον δογματισμό και την έπαρση της ημιμάθειας».
Ο Μίλτος Λειβαδίτης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1946. Είναι πτυχιούχος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ιατρική, στις Πολιτικές Επιστήμες και στη Νομική. Είναι διδάκτωρ Ιατρικής του ίδιου πανεπιστημίου και έχει μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Εγκληματολογία του πανεπιστημίου Sorbonne V. Έλαβε την ειδικότητα του νευρολόγου-ψυχιάτρου και έχει ασκήσει το επάγγελμα του ψυχιάτρου επί δεκαετίες από διάφορες δημόσιες και πανεπιστημιακές θέσεις. Διετέλεσε καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 2013 έχει τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει δύο μονογραφίες, επιμέλειες εκδόσεων και συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους, καθώς και περί τα 70 επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά.
Κατά τη νεότητά του είχε συμμετάσχει στον αντιδικτατορικό αγώνα και κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο είχε ενεργό ρόλο στο πολιτιστικό κίνημα και στο κίνημα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Κατά την τελευταία δεκαπενταετία τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώθηκαν στη Φιλοσοφία της Νόησης.
Είναι παντρεμένος με την παιδίατρο Βάσω Λειβαδίτη και έχει παιδιά και εγγόνια. Σε όλη του τη ζωή αγαπούσε τον αθλητισμό, την άθληση και την έβδομη τέχνη.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

Uncategorized

Συναυλία από τμήματα Μουσικής του Δήμου Πάργας

28/06/2023, 5:59 μμ

Uncategorized

Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο Αντώνης Μπέζας

11/06/2023, 11:11 μμ

Uncategorized

Online Dating Safety and How to Recognize Red Flags

14/02/2023, 11:02 μμ

Uncategorized

«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου στην Πρέβεζα

21/06/2022, 12:02 μμ

Uncategorized

Η Πάργα απο ψηλά (Αφήγηση)

11/06/2022, 2:56 μμ

Uncategorized

“Πρωταθλητές” στην ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Ζηρού

03/06/2022, 10:37 πμ

Uncategorized

ΑντιΝΑΤΟϊκή διαδήλωση σε Πρέβεζα και Άκτιο – Έκαψαν σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ – Έγραψαν συνθήματα έξω από τη ΝΑΤΟική βάση στο Άκτιο

18/04/2022, 9:33 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites