Φταίμε όλοι ή μόνο οι άλλοι! (Του Σπύρου Κανιώρη)

Φταίμε όλοι ή μόνο οι άλλοι!
        Σε όλη μου την ζωή και σε όλες μου τις παρεμβάσεις με άρθρα ή κείμενα, ποτέ δεν εξέφρασα τις απόψεις μου στοχοποιώντας πρόσωπα και στιγματίζοντας ονόματα, με την πεποίθηση ότι πάντα οι συστημικές αδυναμίες λειτουργίας όλων των συλλογικοτήτων, αποτελούν κοινή ευθύνη και όχι προσωπική, με ότι αυτό συνεπάγεται και αναλογεί  στον καθένα που συμμετέχει.
          Με προβλημάτισε η πρώτη επί προσωπικού επίθεση από συνάδελφο, τον οποίον αν και δεν κατηγόρησα προσωπικά, έγινε κύριος αποδέκτης της κριτικής της παράταξής μας στο ΤΕΕ για την λειτουργία της ΝΕ Πρέβεζας, και απάντησε επί προσωπικού (ως τι άραγε δεν κατάλαβα, πρόεδρος, παράτυπος πρόεδρος, μη πρόεδρος  ή απλό μέλος  της ΝΕ δεν ξέρω)!
         Οφείλω όμως να απαντήσω για πράγματα και πεπραγμένα που ξέρω και αυτό για την αποκατάσταση της αλήθειας και για την μελλοντική εύρυθμη και σύννομη λειτουργία της  Ν.Ε. του ΤΕΕ!
        Το ΤΕΕ σήμερα στη Πρέβεζα με ανύπαρκτη δράση και καμιά πρωτοβουλία και συμμετοχή στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της Πρέβεζας, βαλτώνει και τρώει τις σάρκες του, ασχολούμενο κυρίως  με εκπροσωπήσεις και επιτροπές της Διοίκησης!
   Δυστυχώς δεν φταίει μόνο ο κ. Παππάς  για την κατάσταση  αυτή  του ΤΕΕ και την παρακμιακή και υποτονική δράση του! Φταίμε όλοι και εγώ και οι συνάδελφοί μου, που αντιμετωπίζοντας παρόμοιες διαδικασίες αδιάφορα ή γραφικά, ανεχόμαστε καταστάσεις που δεν μας αρέσουν και θυμωμένοι σιωπούμε! Τότε όμως το καλό και το κοινό συμφέρον πάνε περίπατο, αφού  κανείς μας στην ουσία δεν ενδιαφέρεται γι αυτό!
      Για τη δουλειά μας στο ΤΕΕ τουλάχιστον της περιόδου 1998-2010 που συμμετείχα ενεργά, υπάρχουν όλα καταγεγραμμένα, είναι πολλά και είναι αδιαμφισβήτητα. Ίσως πρέπει κάποια στιγμή να δημοσιοποιηθούν για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να μην ξεχνούν οι παλιότεροι!  Δυστυχώς τόσο πριν το 1998 αλλά και σήμερα ο ρόλος του ΤΕΕ, έχει  περιοριστεί κυρίως στις παραπάνω εκπροσωπήσεις. Προφανώς με αδιαφάνεια, γιατί όπως μάθαμε πολύ πρόσφατα, η ΝΕ Πρέβεζας αφού δεν κατάφερε να εκλέξει πρόεδρο  που ήταν υποχρεωμένη και αφού τεχνηέντως απεφεύχθη η διαδικασία της κλήρωσης προέδρου, σήμερα εκπροσωπείται «συλλογικά»(!) από τον ίδιο  «μη πρόεδρο», χωρίς να καλούνται τα «ανεπιθύμητα» μέλη σε συνεδριάσεις. Δεν ξέρω ποιοί και πως ορίζονται ως εκπρόσωποι του ΤΕΕ στις διάφορες επιτροπές, πάντως οι εκπρόσωποι της Πανεπιστημονικής και της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας δηλώνουν ότι τα τελευταία 2 χρόνια δεν εκλήθησαν ποτέ σε καμία συνεδρίαση της ΝΕ, ούτε με επίσημη πρόσκληση, ούτε με email! Συνεπώς πως, που και πότε συνεδρίασε η ΝΕ κανείς δεν ξέρει (για μας πουθενά)! Τίθενται ζήτημα εγκυρότητας τυχόν αποφάσεων! Αυτή δυστυχώς είναι η συλλογική διοίκηση του κου Παππά  στο ΤΕΕ Πρέβεζας! Φυσικά ούτε λόγος για σοβαρά θέματα του νομού και της πόλης, αφού αυτά θέλουν δουλειά και πραγματικές συλλογικότητες και όχι πομφόλυγες. Όταν μιλάμε για συλλογική εργασία, εννοούμε ότι υπάρχει συμμετοχή, διαφάνεια, συνεργασία όλων, υπάρχει ημερήσια διάταξη, κρατούνται πρακτικά και παίρνονται συλλογικές αποφάσεις!
      Ο πρόεδρος ενός φορέα σαν το ΤΕΕ είναι σημαντικός για να εκπροσωπεί προς τα έξω τον χώρο, να συντονίζει δράσεις και να προωθεί ζητήματα για το συμφέρον κοινωνίας και των πολλών. Αν δεν υπάρχει, τότε θα πρέπει να εκπροσωπείται από όλη την ΝΕ, γιατί άλλως είναι παράνομος και «αυθαίρετος».
       Για το Αλιευτικό καταφύγιο του Παντοκράτορα δεν κατάλαβα τι εννοεί ο συνάδελφος κ. Παππάς! Ίσως δεν έχει καταλάβει ότι για το θέμα συγκρούστηκα και δεν συμβιβάστηκα, όπως άλλωστε κάνω σε όλη μου τη ζωή, αφού τα  πιστεύω και οι απόψεις μου  για το  ορθό και την τήρηση της νομιμότητας είναι γνωστές στη πόλη και όχι μόνο. Συγκρούστηκα με τους φίλους μου, που αντιπάλευαν την δημιουργία του Αλιευτικού καταφυγίου και αυτό ήταν πιο οδυνηρό από το να διαφωνήσω με τον κο Νομάρχη. Η Νομαρχιακή Επιτροπή τότε, αφού ζητήσαμε τη μελέτη και τα σχέδια του έργου, πραγματοποιήσαμε με κλιμάκιο συναδέλφων αυτοψία επί τόπου, και  σε ειδική συνεδρίαση  της ΝΕ, ομόφωνα αποφασίστηκε ότι το έργο είναι σύννομο και  δεν μπορεί να διακοπεί καθόσον έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες! Η απόφαση μπήκε στην ημερήσια διάταξη καταγράφηκε στα πρακτικά και ψηφίστηκε ομόφωνα η συνέχιση και μη παρεμπόδιση του έργου (την υπερψήφισε και ο κ. Παππάς). Συνεπώς τι θέλει να πει με την νέα «τσαμπούνα» του ο αγαπητός συνάδελφος, δεν καταλαβαίνω. Παρεμπιπτόντως πιστεύω και σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα, ότι η θέση μας ήταν σωστή και από την ολοκλήρωσή του έργου, η επιλογή τελικά δικαιώθηκε!
         Όσον αφορά το τελευταίο μεγάλο ζήτημα της πόλης που αφορά την οικοπεδοποίηση του αστικού πρασίνου 20 στρεμμάτων στην Κυανή Ακτή, αυτό είναι ντροπή και όνειδος για το ΤΕΕ και αποδεικνύει ξανά, την αναγκαιότητα να στελεχώνουν τέτοιους ευαίσθητους και σημαντικούς φορείς, άνθρωποι με πολύ γνώση και ανοιχτά μυαλά γιατί αλλιώς όχι μόνο δεν προστατεύεται το κοινό συμφέρον αλλά πολλές φορές οι λάθος αποφάσεις καθίστανται και επικίνδυνες. Η επίκληση, ότι δεν καλέστηκε από την δημοτική αρχή είναι αν μη τι άλλο αστεία, την στιγμή μάλιστα που ο ίδιος είναι δημοτικός σύμβουλος. Και στις δικές μας θητείες στο ΤΕΕ, κανείς δεν ζήτησε ποτέ τις απόψεις μας για το λιμάνι, το Αλιευτικό καταφύγιο, την Επικινδυνότητα του Εθνικού Οδικού Δικτύου, την Ιόνια οδό, τη ζεύξη, τα κάστρα,  την μελέτη του άξονα Πρέβεζας –Φιλιπιάδας κ.α, αλλά εμείς τα ανοίξαμε με σημαντικές παρεμβάσεις, μελέτες και ημερίδες και δεν περιμέναμε να μας καλέσουν να πούμε την γνώμη μας! Αυτή είναι και η διαφορά μας με τη σημερινή ΝΕ στη παραγωγή έργου στο ΤΕΕ και δυστυχώς, μας χωρίζει μεγάλη απόσταση!
       Από την έκβαση της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, και τις θέσεις που πήρε ο κος Παππάς πιστεύω, ότι το ΤΕΕ γλύτωσε τον διασυρμό και ευτυχώς που δεν κλήθηκε αυτή η «συλλογική» ΝΕ να πάρει θέση!
Όσον αφορά την συλλογικότητα στις αποφάσεις που επικαλείται ο κος Παππάς, υπάρχει προφανώς αντιστροφή της πραγματικότητας.
        Η αντιστροφή της πραγματικότητας είναι ίδιον των ανικάνων ή των ενόχων. Κατά την περίοδο της προεδρίας μου δεν έχει υπάρξει μία απόφαση που βγήκε χωρίς πλήρη απαρτία της ΝΕ και συνήθως ομόφωνη, αφού ο στόχος μας ήταν να διεκδικούμε συνθέτοντας ενωμένοι για τα θέματα που ανοίγαμε, με στόχο μόνο το συμφέρον και την ανάδειξη της περιοχής μας. Για ποια συλλογική διοίκηση αναφέρεται ο κος Παππάς όταν τα 2 τουλάχιστον από τα 5 μέλη της ΝΕ δεν έχουν κληθεί ποτέ σε συνεδρίαση; Αλλά γιατί να συνεδριάζουν αφού το κύριο θέμα είναι οι μόνο οι εκπροσωπήσεις και όχι η ανάπτυξη και οι παρεμβάσεις στο έργο της διοίκησης! Το δεύτερο θέλει πολύ κόπο και  χρόνο!
       Να αναφερθώ και για την μοναδική παρέμβαση επί προεδρίας του κου Παππά το 2013 (περασμένη περίοδο) για το Λιμάνι, με τίτλο «Πάρε θέση τώρα», όπου στην ουσία έγινε προσπάθεια ακύρωσης των θέσεων του ΤΕΕ. Το Τεχνικό Επιμελητήριο μετά την κεντρική ημερίδα το 2009, τις αποφάσεις του ΤΕΕ-ΤΗ αλλά και του κεντρικού ΤΕΕ στην Αθήνα, όπου παρουσιάσαμε στις επιστημονικές  επιτροπές του ΤΕΕ την μελέτη της Ομάδας Εργασίας και τις αποφάσεις της ημερίδας (Ηλιόπουλος, Κανιώρης, Λογοθέτης), οριστικοποιήθηκαν οι θέσεις του ΤΕΕ για το θέμα και έγιναν στη συνέχεια  οι γνωστές παρεμβάσεις του προέδρου μας, στον τότε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κο Σουφλιά. Αντί δηλαδή να διεκδικούν την υλοποίηση των θέσεων του ΤΕΕ για το λιμάνι και την Εναλλακτική Λύση που είχε επιλεγεί και οριστικοποιηθεί ως θέση του ΤΕΕ, αυτοί ξανασυζητούσαν από την αρχή (ποιο πράγμα κανείς δεν κατάλαβε), τι λιμάνι θέλουμε, παγώνοντας έτσι το θέμα και ακυρώνοντας ότι είχε γίνει μέχρι τότε, σε βάρος της ανάπτυξης του λιμανιού και της πόλης.
         Τέλος επειδή «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια», θα ήθελα να κλείσω με την ρήση του Αριστοτέλη που έλεγε «είναι κανών των ανικάνων, να κάνουν τον ικανό νάνο» και δυστυχώς κινούμαστε σε τέτοια μήκη κύματος!
ΥΓ:  Παραιτήθηκα από τις διεργασίες στο ΤΕΕ το 2010 και δεν έθεσα μέχρι σήμερα υποψηφιότητα στις εκλογές γιατί θεώρησα ότι έκλεισε ένα μεγάλος κύκλος 12 χρόνων δράσης μου στη ΝΕ, αφού ανοίξαμε και καταγράψαμε όλα σχεδόν τα θέματα του νομού. Επίσης δεν ήθελα να κάνω ότι κατηγορούσα (δεινόσαυρος στη καρέκλα του ΤΕΕ), ευελπιστώντας ότι νέοι συνάδελφοι θα αναλάβουν τα ηνία και τη συνέχεια του χώρου, γιατί αυτό είναι η ουσία, η συνέχεια στο έργο και όχι το θρόνιασμα ή η διάλυση των πραγμάτων. Δυστυχώς δεν χώρεσαν μέχρι στιγμής οι νέοι στο ΤΕΕ και αυτό δεν είναι καλό. Μακάρι να γίνει αυτή την φορά!
       Αν θυμώνω και με στενοχωρεί  κάτι, δεν είναι ο Τάκης Παππάς που δεν έχουμε και κάτι προσωπικό να χωρίσουμε, είναι ότι ένας τεράστιος αγώνας στο ΤΕΕ για την ανάδειξη των μεγάλων ζητημάτων του τόπου  της Πρέβεζας, αλλά και του κύρους του ΤΕΕ γενικότερα, έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια και δυστυχώς ξαναγυρίσαμε από εκεί που ξεκινήσαμε, στο τίποτα και στα μικροσυμφέροντα!
Χάσαμε δηλαδή!
Πρέβεζα 19 Νοέμβρη 2017                                             Κανιώρης Σπύρος

                                                                                     π. πρόεδρος ΤΕΕ/ΝΕΠ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites