Διπλά «ριγμένο» το ΤΕΙ Ηπείρου

Είχε ζητήσει 15 θέσεις από τη δεύτερη κατανομή θέσεων μελών ΔΕΠ/ΕΠ κι έλαβε μόλις εννέα – Σε επιστολή της διοίκησης, τίθεται ζήτημα λειτουργίας και απαιτείται αποκατάσταση της αδικίας
Βίκυ Κώστα
Διπλά «ριγμένο» εμφανίζεται το ΤΕΙ Ηπείρου, λόγω της κατανομής συνολικά 14 θέσεων από αυτές που «άνοιξαν», μετά από δύο αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας και του αναλογούν, καθώς δεν επαρκούν ούτε για τη διατήρηση των ήδη ελλειμματικών θέσεων που διαθέτει το Ίδρυμα σήμερα.
Πρόκειται για τις πρώτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που γίνονται τα τελευταία χρόνια και όπως είναι φυσικό η υποστελέχωση, είχε δημιουργήσει μεγάλες… προσδοκίες.
Ειδικότερα, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, είχε ενισχυθεί με μόλις πέντε θέσεις μελών ΔΕΠ/ΕΠ τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ μετά τη νέα κατανομή του Οκτωβρίου, κατάφερε να πάρει μόνο εννέα θέσεις, οι οποίες είναι μεν περισσότερες από αυτές της πρώτης κατανομής, δεν καλύπτουν όμως σε καμία περίπτωση τις αυξημένες ανάγκες.
Μάλιστα, η διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου, με υπόμνημά της προς την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Καθηγήτρια Σία Αναγνωστοπούλου στις 29 Σεπτεμβρίου, ζητούσε δεκαπέντε νέες θέσεις «ώστε αφενός να αποτρέψουμε την απαξίωση των υφιστάμενων μη αυτοδύναμων Τμημάτων και αφετέρου να αποφύγουμε τον ορατό κίνδυνο υποβάθμισης σε καθεστώς μη αυτοδυναμίας ή το μαρασμό συγκεκριμένων κατευθύνσεων σπουδών των υπολοίπων Τμημάτων του», όπως ανέφερε σε αυτό.
Ούτε κι αυτό το αίτημα ικανοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να εντείνεται ακόμη περισσότερο το αίσθημα πικρίας που νιώθει η διοίκηση.
Όπως και την πρώτη φορά, η απόφαση της Συνέλευσης των μελών του ΤΕΙ Ηπείρου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ήπια», καθώς δεν περιλαμβάνει δυναμικές κινητοποιήσεις, μιας και δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο μαθημάτων.
Έτσι, τα μέλη της, αποφάσισαν να καλέσουν το υπουργείο να αποκαταστήσει άμεσα την αδικία και να του αποδώσει τις θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού που δικαιούται.
Στην ανοιχτή επιστολή που αποστέλλεται προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Όλγα Γεροβασίλη, όλους τους βουλευτές της Ηπείρου, τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και τη Σία Αναγνωστοπούλου, γίνεται λόγος για «μεροληπτική» συμπεριφορά κατά του ΤΕΙ Ηπείρου έναντι άλλων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.
«Είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε τα επιτεύγματα και τις προοπτικές του ΤΕΙ Ηπείρου μετά από 22 χρόνια λειτουργίας. Πρόκειται για ένα δυναμικό και εξωστρεφές περιφερειακό εκπαιδευτικό Ίδρυμα, που έχει κατακτήσει διακριτή θέση στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, προσφέρει πολλαπλά στο επιστημονικό, παραγωγικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου, ενώ το έργο του χαίρει αναγνώρισης από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Τέλος, δεν θα πρέπει να σας διαφεύγει το γεγονός ότι στα ΤΕΙ σπουδάζει ο μισός φοιτητικός πληθυσμός της χώρας, κατεξοχήν μάλιστα προερχόμενος από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Για αυτό στο ΤΕΙ Ηπείρου είμαστε πολύ περήφανοι, που κατορθώνουμε με περιορισμένα μέσα να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο αυτών των νέων ανθρώπων για μόρφωση. Με αυτά τα δεδομένα, σας καλούμε από τη θεσμική σας θέση να συμβάλετε ώστε να αρθεί άμεσα η αδικία και να ενισχυθεί το ΤΕΙ Ηπείρου με τον αριθμό θέσεων μόνιμου ακαδημαϊκού προσωπικού που δικαιούται, δεδομένων των συνθηκών που βιώνει η χώρα, ώστε να συνεχίσει να επιτελεί την αποστολή του και να προσφέρει στον τόπο», σημειώνεται.
Πάντως, περιθώρια για αποκατάσταση της αδικίας υπάρχουν, καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα εγκριθεί και μια τρίτη 500άδα για το 2019. Ίσως σε αυτή την κατανομή, το ΤΕΙ Ηπείρου να βγει ενισχυμένο.

Οι ελλείψεις σε αριθμούς
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Ιδρύματος, αποτυπώνεται στους παρακάτω αριθμούς.
Μέσα στη δεκαετία, το ΤΕΙ Ηπείρου θα έχει απωλέσει πάνω από το 1/5 του ακαδημαϊκού του προσωπικού (μείωση από 93 σε 73 μέλη ΕΠ ή 21,5%), από σήμερα μέχρι το 2020, ο ρυθμός των συνταξιοδοτήσεων διατηρείται υψηλός, με αποτέλεσμα να μην ανακόπτεται η καθοδική πορεία του αριθμού των υπηρετούντων μελών ΕΠ, παρά την ενίσχυσή του με τις νέες θέσεις, και ένα πλήθος 79 υπηρετούντων μελών ΕΠ σήμερα, το οποίο μάλιστα βαίνει μειούμενο έτι περαιτέρω με την πάροδο του χρόνου, όχι μόνο δεν συνάδει αλλά υπολείπεται σημαντικά κάθε ευρωπαϊκού ή διεθνούς κριτηρίου στελέχωσης ενός σύγχρονου τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού Ιδρύματος, με ανάλογη ακαδημαϊκή διάρθρωση όπως το ΤΕΙ Ηπείρου. Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι λόγω εσωτερικής ανισοκατανομής του ακαδημαϊκού προσωπικού, το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε ορισμένα Τμήματα θα λάβει εξελικτικά μέχρι το 2020 πιο δραματικές διαστάσεις, καθώς θα υπηρετούν σε αυτά μέχρι 3 μέλη ΕΠ.
Την ίδια στιγμή, η αναλογία διδασκόντων/διδασκομένων διαμορφώνεται στο σύνολο του Ιδρύματος στο 1/100 (7.902 ενεργοί φοιτητές/79 μέλη ΕΠ), ενώ υπάρχουν Τμήματα στα οποία φτάνει μέχρι το 1/240! «Η αναλογία αυτή απέχει υπερβολικά πολύ, όχι μόνο από τα πλέον συντηρητικά διεθνή standards αλλά και από την αντίστοιχη αναλογία άλλων Ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας (συμπεριλαμβανομένων όλων των Πανεπιστημίων και ορισμένων ΤΕΙ), γεγονός που καθιστά περιττή κάθε περαιτέρω επιχειρηματολογία επ’ αυτού, ενώ από τον υπολογισμό του αριθμού των θέσεων, με τις οποίες απαιτείται να ενισχυθεί το ΤΕΙ Ηπείρου ώστε να προσεγγίσει έστω την αναλογία των παραπάνω Ιδρυμάτων, προκύπτουν νούμερα, τα οποία εμείς οι ίδιοι θεωρούμε εξωπραγματικά υπό τις παρούσες συνθήκες και δεν τολμούμε ούτε καν να τα αναφέρουμε», τονίζει η διοίκηση.
Πρωινά Νέα


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites