Αγαπητέ κ. Δήμαρχε: ” Τα κολυμβητήρια δεν υπάρχουν για να λειτουργούν κάνα δυο μήνες το καλοκαίρι”

ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ: «ΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ»

                                                                                                                Του Κωστόγιαννη Ταξιάρχη
 Μόνο θλίψη προκαλεί η κατάσταση που υπάρχει στο Κολυμβητήριο της Πρέβεζας με απόλυτη ευθύνη της δημοτικής αρχής που κάθε χρόνο δημιουργεί νέο ρεκόρ απραξίας και αδιαφορίας  οδηγώντας το στην πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη.
 Είναι αλήθεια πως σε όλη τη χώρα υπάρχουν  προβλήματα με τη λειτουργία των κολυμβητηρίων, που κάποιες φορές οδηγούν σε ολιγόμηνη  διακοπή της λειτουργίας τους, δημιουργώντας δικαιολογημένη δυσαρέσκεια σε όσους ασχολούνται με το άθλημα της κολύμβησης.  
 Ο Δήμος Πρέβεζας όμως  κατέχει  επάξια τα  αρνητικά πρωτεία, αφού το Κολυμβητήριο λειτουργεί μόνο την περίοδο του καλοκαιριού με πολλά λειτουργικά προβλήματα και  για όλο και μικρότερο χρονικό διάστημα.
  Η κατάσταση αυτή αποτελεί ντροπή για την πόλη μας. Να μη λειτουργεί ένα κολυμβητήριο 25 μέτρων και μόλις έξι διαδρομών με λειτουργικό κόστος το ένα τρίτο περίπου αυτού που θα είχε αν ήταν 50 μέτρων και οκτώ διαδρομών, όπως είναι τα περισσότερα κολυμβητήρια. Η εικόνα αυτή γίνεται ακόμη πιο ντροπιαστική ακριβώς γιατί μιλάμε για μια πόλη που περιβάλλεται από θάλασσα. Ένας ακόμη σοβαρός λόγος  τα παιδιά και οι κάτοικοί της να μυούνται στα μυστικά της κολύμβησης και στην απόλαυση που αυτή προσφέρει.
   Δυστυχώς σε πολλούς από τους συμπατριώτες μας έχει καλλιεργηθεί η άποψη πως ένα ανοιχτό  κολυμβητήριο  πρέπει να λειτουργεί μόνο τους καλοκαιρινούς  μήνες. Η αντίληψη αυτή είναι εντελώς λανθασμένη. Τα περισσότερα κολυμβητήρια είναι ανοιχτά και μάλιστα θεωρούνται πιο υγιεινά, με την προϋπόθεση βέβαια να θερμαίνονται τους χειμερινούς μήνες.
  Υπάρχουν επίσης εκείνοι που θεωρούν πως όλη η προσπάθειά μας θα πρέπει να περιορίζεται στο να ανοίγει μισό μήνα νωρίτερα και να κλείνει μια βδομάδα αργότερα, γνωρίζοντας την αδιαφορία των υπευθύνων. Ασφαλώς η ουσία του προβλήματος  δε λύνεται με δυο τρεις βδομάδες παραπάνω λειτουργίας ούτε πρέπει να βαδίσουμε στη μίζερη λογική των τοπικών κρατούντων.
  Η κολύμβηση είναι ένα υπέροχο άθλημα και μια φυσική δραστηριότητα που καλλιεργείται  από μικρή ηλικία και απαιτεί συστηματική και μακροχρόνια ενασχόληση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποκτηθούν η πλευστικότητα, η τεχνική εξοικείωση και με τα τέσσερα στυλ κολύμβησης  (ελεύθερο, ύπτιο, πρόσθιο, πεταλούδα), η ανάπτυξη της αερόβιας ικανότητας, της ταχύτητας και των άλλων ικανοτήτων. Μόνο έτσι μπορούν τα παιδιά της πόλης μας να ασχοληθούν ουσιαστικά με την αγωνιστική κολύμβηση συμμετέχοντας σε αγώνες και πρωταθλήματα περιφερειακού και πανελληνίου επιπέδου. Με την τωρινή λειτουργία του κολυμβητηρίου είναι αδύνατη η επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων.
  Για παράδειγμα ο διάπλους Ακτίου-Πρέβεζας, μια απόσταση περίπου χιλίων μέτρων, είναι μια απόσταση ρουτίνας για έναν κολυμβητή έντεκα χρονών, σε μια πόλη που λειτουργεί  το κολυμβητήριο. Αυτό δε συμβαίνει στη δική μας πόλη ακριβώς λόγω της έλλειψης λειτουργίας του .
  Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα όχι μόνο των παιδιών αλλά και των ενηλίκων εντασσόμενος   οργανικά σε αυτό που αποκαλούμε ποιότητα ζωής. Το ζητούμενο είναι η δυνατότητα του κάθε ανθρώπου να μπορεί να αθλείται σε όλη του τη ζωή. Η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει για τον μεγάλο αριθμό των μεγαλύτερων Πρεβεζάνων που αγαπούν την κολύμβηση και θέλουν να ασχολούνται με αυτήν  και τον χειμώνα.
  Να αναφέρουμε επίσης το άθλημα του πόλο, ένα ομαδικό άθλημα με παράδοση τα παλαιότερα χρόνια στην πόλη μας,  που επίσης δεν μπορεί να αναπτυχτεί  ούτε σε μαζικό ούτε σε αγωνιστικό επίπεδο.
  Υπάρχει τέλος το ζήτημα του σχολικού αθλητισμού. Το άθλημα της κολύμβησης θα έπρεπε να είναι μια φυσική δραστηριότητα ενταγμένη στο πρόγραμμα του δημόσιου σχολείου. Η υλοποίηση του προγράμματος που επαγγέλλεται το Υπουργείο Παιδείας  (ΥΠ.Π.Ε.Θ)  απαιτεί επίσης τη λειτουργία του κολυμβητηρίου το χρονικό διάστημα λειτουργίας των σχολείων.
   Προφανώς όλα τα προηγούμενα αποτελούν ψιλά γράμματα για τη δημοτική αρχή, η οποία φαίνεται να βολεύεται με αυτή την κατάσταση. Εμείς όμως δεν μπορούμε να νιώθουμε εξίσου βολικά δεχόμενοι και σε αυτό το ζήτημα τη μοίρα μας.
   Το κολυμβητήριο πρέπει να αποτελέσει κυψέλη αθλητικής δραστηριότητας και δημιουργίας  λειτουργώντας και τον χειμώνα και να μην καταδικαστεί για μια ακόμη φορά στον ρόλο της γούρνας και του «εκτροφείου βατραχιών».
   Ο λόγος πέφτει σε όλους εμάς που πρέπει  να μην επιτρέψουμε τη συνέχιση της εγκατάλειψης και της μιζέριας και να διεκδικήσουμε από τον Δήμο την ουσιαστική διαρκή λειτουργία του Κολυμβητηρίου της πόλης μας.  
                                                                            


Ο Κωστόγιαννης Ταξιάρχης είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ ΑΘΗΝΩΝ  με ειδικότητα στην Προπονητική Κολύμβησης

                                                                                   

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites