Ο Αμβρακικός στην ταχύτατα αυξανόμενη λίστα των “νεκρών” θαλασσίων ζωνών του πλανήτη

Το πρόβλημα ανοξίας στον Αμβρακικό Κόλπο είναι γνωστό εδώ και καιρό. Επιστήμονες εδώ και καιρό έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους φορείς αφού εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι τα επίπεδα ανοξίας έχουν ανέβει στα 4 μέτρα, όμως κανείς δεν φαίνεται να ευαισθητοποιείται. Πρόσφατα το πανεπιστήμιο Πατρών το οποίο μάλιστα εκπονεί και πρόγραμμα διαχείρισης της θαλάσσιας ζώνης αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο Αμβρακικό εντάσσεται πλέον στην ταχύτατα αυξανόμενη λίστα “νεκρών” θαλάσσιων ζωνών του πλανήτη.

Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφεται μια υποβάθμιση της ποιότητας των νερών του κόλπου. Πάνω από το 50% της έκτασης του καλύπτεται από μάζες νερού φτωχές σε οξυγόνο (υποξικές ή ανοξικές). Κάτω από τα 20 m βάθος η συγκέντρωση του οξυγόνου είναι τόσο χαμηλή που δύσκολα συντηρεί ζωντανούς οργανισμούς. Σε αρκετές περιπτώσεις η άνοδος των νερών αυτών στην επιφάνεια προκαλεί μαζικούς θανάτους ψαριών. 
Σκοπός του προγράμματος που εκπονεί το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι να συμβάλει σε μια πιο ολοκληρωμένη και αποδοτική διαχείριση της θαλάσσιας ζώνης της περιοχής. Για την επίτευξη του στόχου είναι απαραίτητη η καλύτερη γνώση της δομής και δυναμικής της ανοξικής ζώνης, η ανάπτυξη υποδομής για μια αποδοτική παρακολούθηση του περιβάλλοντος αλλά και των δραστηριοτήτων που συνδέονται με την ποιότητα των νερών και η βελτίωση της ροής πληροφορίας ανάμεσα σε ευαισθητοποιημένες υπηρεσίες και πολίτες.
Ωκεανογραφικές αποστολές, αλιευτικές έρευνες και ανάλυση των χαρακτηριστικών των υδάτων που καταλήγουν στον κόλπο παράλληλα με μια δορυφορική παρακολούθηση προβλέπεται να πραγματοποιηθούν. Σχεδιάζεται η συνεργασία των άμεσα ενδιαφερόμενων όπως οι αλιείς και οι ιχθυοκαλλιεργητές, η τοπική και κεντρική διοίκηση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο δίκτυο παρατήρησης.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Ο Αμβρακικός κόλπος αργοπεθαίνει

23/10/2019, 11:24 πμ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

‘Έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Κλιματικής Αλλαγής

05/06/2019, 8:16 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Αναστέλλεται η λειτουργία του ΕΚΠΑΖ με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος

24/10/2018, 7:58 μμ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

«Εθελοντική δράση καθαρισμού στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού»

30/04/2018, 4:22 μμ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Επιστολή του Αναπληρωτή Υπουργού Σωκράτη Φάμελλου προς τους Δημάρχους για τους Δασικούς Χάρτες

05/03/2018, 12:41 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Let’s do it Greece : Κυριακή 29 Απριλίου, όλη η Ελλάδα σε ρυθμούς Εθελοντισμού!

21/02/2018, 11:45 πμ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού

05/02/2018, 5:02 μμ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Στο δίκτυο Natura 2000 νέα έκταση στον Αμβρακικό Κόλπο – Καμία άλλη αλλαγή για την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/01/2018, 2:27 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites