Τρίτη, 22/05/2018

Μοναδικές εικόνες χελώνας καρέτα-καρέτα που γεννά τα αβγά της στο Μονολίθι της Πρέβεζας

Την τύχη να ζήσουν την μοναδική εμπειρία και να δουν μια χελώνα καρέτα-καρέτα να διανύει την διαδρομή της ζωής στο Μονολίθι της Πρέβεζας είχαν σήμερα το απόγευμα λουόμενοι.Με την δύση του ηλίου η χελώνα βγήκε από την θάλασσα και ακολουθόντας μία διαδρομή περίπου 30 μέτρων δημιούργησε την φωλιά της στην αμμουδιά.
Εντυπωσιασμένοι οι λουόμενοι από τις μοναδικές αυτές εικόνες έσπευσαν να τις δουν από κοντά  ενώ ενημέρωσαν το λιμεναρχείο και εκπρόσωπο της Αρχέλων στην Πρέβεζα για αυτό το σπάνιο για την περιοχή συμβάν.

 Η Caretta Caretta έχει την ιδιαιτερότητα να γυρνά για να αποθέσει τα αυγά της στην ίδια παραλία όπου γεννήθηκε και επομένως έχει τεράστια σημασία η διατήρηση των συνθηκών για να διασωθούν οι φωλιές, διαφορετικά διακυβεύεται η επιβίωση του είδους. χελώνα Caretta-Caretta
Η περίοδος επώασης είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, μήνες κατά τους οποίους τα θηλυκά βγαίνουν στην παραλία για να αποθέσουν τα αυγά.
Όταν είναι στη στεριά γίνονται ευάλωτα γιατί, λόγω του εκτοπίσματός τους κινούνται πολύ αργά και, αντίθετα από τις χελώνες της στεριάς, δεν έχουν την ικανότητα να κρύβονται μέσα στο κέλυφός τους για να προστατευθούν.

Η θηλυκή χελώνα εξερευνά το έδαφος ελέγχοντας την απόσταση από την θάλασσα, την θερμοκρασία και την ποιότητα της άμμου για να διαλέξει το πιο κατάλληλο μέρος όπου θα αποθέσει τα αυγά της.
Μόλις διαλέξει το σημείο σκάβει με τα πτερύγια μια τρύπα βάθους 50 εκ αποθέτει εκεί τα αυγά, που είναι μικρά και μαλακά ώστε να μη σπάνε πέφτοντας.
Γεννάει περίπου 120 αυγά που κάνουν (το 60%) πενήντα περίπου ημέρες για να εκκολαφθούν.
Τα νεογνά μόλις βγούν κατευθύνονται προς την θάλασσα ακολουθώντας τον ορίζοντα και το φώς του φεγγαριού που αντανακλάται στο νερό αλλά μόνο ένα μικρό μέρος επιβιώνει γιατί σήμερα υπάρχουν εμπόδια στην παραλία και φώτα από εστιατόρια και πάμπ που αποπροσανατολίζουν τα χελωνάκια.
Οταν φτάσουν το νερό οι κίνδυνοι δεν τελειώνουν και μόνο ένα στα χίλια ενηλικιώνεται.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ