ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ:«Ο πρωτογενής τομέας στο Νομό Πρέβεζας έχει ήδη γυρίσει σελίδα, όσο και αν ενοχλεί κάποιους»

«Στην ημερίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, στις 13 Ιουνίου 2016,  με ομιλητή τον Υπουργό, κ. Αποστόλου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Καχριμάνης στην τοποθέτησή του εξήρε το έργο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος  έλυσε  χρονίζοντα προβλήματα, τα οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν τολμήσει καν να «αγγίξουν».
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Ν.Δ. στην Πρέβεζα, ο κ. Κασαπίδης  εκτόξευσε  «βαριές» εκφράσεις εναντίον του κ. Αποστόλου, οι οποίες αντανακλούν το ήθος και την πολιτική «ωριμότητα» της Ν.Δ.
Είναι οφθαλμοφανής η διάσταση απόψεων για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα στους κόλπους της Ν.Δ. Φαίνεται, πως η απομάκρυνσή της από την εξουσία έχει προκαλέσει στα στελέχη της σύγχυση, παλινωδίες και σύνδρομα στέρησης, χωρίς να μπορούν να διευκρινίσουν τη θέση τους για την πρωτογενή παραγωγή.
Όσα χρόνια – που δε θα είναι λίγα- πάρει στη Ν.Δ.  η προσπάθεια για πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση, εμείς θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας βάσει του  οργανωμένου σχεδίου, που έχει επεξεργαστεί και υλοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Αγ. Αν.).
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο Φορολογικό, το υπουργείο Αγ. Αν.  διασφάλισε για πρώτη φορά στον αγροτικό χώρο αφορολόγητο ποσό στο εισόδημά του, που για τη μέση οικογένεια με 2 παιδιά φτάνει στα 9.500 ευρώ ( Ν.4387/2016) και μαζί με τις ενισχύσεις, που δεν φορολογούνται, ξεπερνά τα 11.000 ευρώ. Παράλληλα,  θεσμοθέτησε την εφαρμογή του εργόσημου και στον αγροτικό χώρο, που σημαίνει ότι οι αλλοδαποί που εργάζονται στις μονάδες των αγροτοκτηνοτρόφων, θα μπορούν να δουλεύουν νόμιμα και οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα καταχωρούν στις δαπάνες τους, το ποσό που καταβάλλουν. Στον αντίποδα, με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς, όλα τα εισοδήματα των αγροτών  θα φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ με 13%, περιλαμβανομένων των αποζημιώσεων του ΕΛ.ΓΑ και όλων των επιδοτήσεων.
Αναφορικά με το Ασφαλιστικό, θεσμοθετήθηκε η Εθνική σύνταξη των 384ευρώ, όχι ως κατώτερη, αλλά ως βάση υπολογισμού μαζί με την ανταποδοτική. Έτσι, ο αγρότης θα απολαμβάνει πλέον τις ίδιες παροχές με τους άλλους ασφαλισμένους.  Επιπρόσθετα, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και κατά συνέπεια και η δυνατότητα καταβολής συντάξεων σε όλους  τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Με τις ρυθμίσεις των προηγούμενων Κυβερνήσεων (Ν.3863/2010), ο Ο.Γ.Α. είχε εξαιρεθεί, γεγονός που σήμαινε ότι οι αγρότες δε θα λάμβαναν βασική παροχή, αφού αυτή έβαινε μειούμενη σταδιακά έως το 2026, οπότε και θα καταργούνταν τελείως.
Για την ανάπτυξη και τη ρευστότητα στην πρωτογενή παραγωγή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  θεσμοθέτησε τη Κάρτα του Αγρότη ως μέσο αύξησης  της ρευστότητας , συγκεντρώνει πόρους για τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας Ειδικού Σκοπού, αναμορφώνει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και προγραμματίζει τις προκηρύξεις το προσεχές διάστημα και , επίσης, ψήφισε τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο με βασικό πυλώνα το Αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα. Στο αντίποδα, η Ν.Δ. διέπραξε   εγκλήματα εναντίον των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το «ξεπούλημα» της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς και η εκποίηση της «ΔΩΔΩΝΗ» σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα έναντι πινακίου φακής.
Και έχουν το θράσος, σήμερα, τα στελέχη της Ν.Δ. να βγαίνουν στο προσκήνιο και να υποδύονται τους υπερασπιστές της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, μετά τη συμφορά που προξένησαν με την πολιτική τους τόσα χρόνια. Χωρίς ίχνος  αξιοπρέπειας και χωρίς να έχουν κάνει αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος.
Για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με το Νόμο 4384/2016 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αντιμετωπίζει την υφιστάμενη κατάσταση και διορθώνει τις παθογένειες του παρελθόντος, καθώς δημιούργησε το πλαίσιο για να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο κοινωνικής επιχείρησης με την ενεργό συμμετοχή των αγροτών,  με όπλο τη δημοκρατική αρχή: ένα μέλος-μία μερίδα-μία ψήφος και τη διαφάνεια. Αντιθέτως, η Ν.Δ. αυτό που κατάφερε με τις πελατειακές της σχέσεις και το «συνεταιριστικό» φαγοπότι που είχε στήσει, ήταν να διαλύσει τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, μετατρέποντάς τες είτε σε Ανώνυμες εταιρείες (ΑΕΣ), είτε σε προβληματικούς πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς.
Αυτή είναι η πραγματικότητα.  Οι επικοινωνιακές φιέστες και οι περιοδείες της Ν.Δ. δε μπορούν να τη διαστρεβλώσουν, όσο και αν προσπαθούν.
Με υπευθυνότητα και με  μεθοδικό τρόπο λύνουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και βάζουμε τα θεμέλια για την ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής, βασικού πυλώνα για τη δίκαιη ανάπτυξη στο Νομό Πρέβεζας, με κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο.

Ο πρωτογενής τομέας στο Νομό Πρέβεζας έχει ήδη γυρίσει σελίδα, όσο και αν ενοχλεί κάποιους».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπάρκας: Η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη Μόρια

09/09/2020, 12:06 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμφισβητεί την αύξηση των ΜΕΘ ο Παύλος Πολάκης

09/09/2020, 11:03 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αντώνης Μπεζάς νέος Πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου

27/05/2020, 4:27 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη Είδηση: 18 νέα κρούσματα του κορωνοϊού

12/03/2020, 6:13 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στην Κω!

11/03/2020, 11:56 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα.

04/03/2020, 11:13 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους η Αικ. Σακελλαροπούλου

22/01/2020, 11:30 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπάρκας: « Στρατηγική επιλογή της ΝΔ η απαξίωση της ΔΕΗ και του κοινωνικού της χαρακτήρα »

02/09/2019, 2:27 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites