“Μνήμη και Νοσταλγία” στην 97η Επέτειο Εθνικής Μνήμης από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στη Νέα Σαμψούντα

Την Μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που έχασαν την ζωή τους κατά τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, μετά την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στις 19 Μαίου του 1919 στη Σαμψούντα και εως την Μικρασιατική Καταστροφή, τίμησε και φέτος το Προσφυγικό Χωριό της Πρέβεζας η Νέα Σαμψούντα.

 Σύσσωμοι οι κάτοικοι του χωριού καθώς και εκπρόσωποι φορέων της πόλης μας παρευρέθησαν χθες Σάββατο 19 Μαϊου στην 97η Επέτειο Εθνικής Μνήμης από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού που διοργάνωσε  η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, ο Δήμος Πρέβεζας και ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν.Σαμψούντας « Η ΑΜΙΣΟΣ» στην ομώνυμη πλατεία.

Οι εκδηλώσεις Μνήμης ξεκίνησαν με την Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων ενώ συνεχίστηκαν με την κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους φορέων της πόλης μας ανάμεσα τους ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Νεολαίας και Αθλησης της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Περικλής Βασιλάκης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαϊλης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Δύναμη Ενότητας και Δημιουργίας” κ. Μιλτιάδης Κλάπας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε Πρέβεζας κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας κ. Στρατής Βουγέλης, ο Λέκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών του Αγίου Θωμά κ, Κάππα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλάθλων ΑΕΚ Νέας Σινώπης κ. Χρήστος Τερζόγλου, η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέας Σαμψούντας “Η ΑΜΙΣΟΣ” κ. Στέλλα Χαϊτίδου κ.α 

 Η συνέχεια της Εκδήλωσης Πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Χωριού όπου μετά τον σύντομο χαιρετισμό των κ. Βασιλάκη και Μπαϊλη πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα ” Η Εξόντωση των Ποντίων, Μικρασιατών και Θρακών Ελλήνων. Γενοκτονία ή Εθνοκάθαρση” από τον κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου Διεθνολόγο Μόνιμο Λέκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υποψήφιο Ευρωβουλευτή στις τελευταίες εκλογές με την Νέα Δημοκρατία, ενώ την ατμόσφαιρα φόρτισαν συγκινησιακά οι αφηγήσεις από τους Δασκάλους Τόλη Αποστολία, Ηλιόπουλο Αναστάσιο, Ιωάννη Παπαδόπουλο αλλά και του Ηθοποιού και Σκηνοθέτη Ποντιακού Θεάτρου κ. Γιάννη Γεωργιάδη, μαρτυριών των προσφύγων που γλύτωσαν από το τουρκικό σπαθί και κατέφυγαν στη Νότια Ρωσία και την Ελλάδα.

 Η Χορωδία της «Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων» Θεσσαλονίκης τραγούδησε Δημώδη Ποντιακά άσματα υπό της διεύθυνση του Παύλου Τσακαλίδη και την Λαρίσα Τσακαλίδου στο πιάνο, ενώ η εκδήλωση κορυφώθηκε με το χορευτικό του Συλλόγου “Η ΑΜΙΣΟΣ” το οποίο χόρεψε τη Σέρρα κάνοντας τους παρευρισκομένους να ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα.

 Στο τέλος η κ. Χαϊτίδου χάρισε αναμνηστικά σε όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση ενώ τους παρευρισκομένους περίμενε ένα πλούσιο μπουφέ από χειροποίητα ποντιακά εδέσματα που έφτιαξαν οι γυναίκες της Νέας Σαμψούντας.

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites