Mαριέττα Γκούμα: «Με τον χορό αισθάνομαι ελεύθερη!»


Αν δει κανείς την Μαριέττα Γκούμα να χορεύει είναι σαν ένα αερικό, που ξεπήδησε από το πιο όμορφο παραμύθι, ώστε να προσγειωθεί στα ήρεμα νερά του Αμβρακικού στην πόλη της Πρέβεζας. Διατηρεί εδώ και δύο χρόνια την δική της σχολή Χορού-Έκφρασης και Κίνησης στην καρδιά της πόλης. Έμπνευσή της καθετί απρόσμενο όπως χαρακτηριστικά μου είπε, αλλά και οι λιγότερο αναμενόμενες στιγμές. Το πάθος της την ώρα που χορεύει  σε καλεί σε άλλη διάσταση. Την έμπνευση  της, την αναζητεί στη απλότητα που μπορεί να υπάρχει σε όλα τα καθημερινά πράγματα, όπως μυρίζει κανείς ένα λουλούδι ή περπατά στην εξοχή. Με καλοδέχτηκε στον πολύ καλαίσθητο χώρο που έχει δημιουργήσει, απαντώντας με μια αφοπλιστική απλότητα σε όλες τις ερωτήσεις. Απολαύστε  την.
Συνέντευξη στον Σωτήρη Νούσια
 -Αρχικά Μαριέττα να σε ευχαριστήσω για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης και θέλω αν δεν έχεις αντίρρηση να ξεκινήσουμε από κάτι επίκαιρο που αφορά  και τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε. Γίνεται στις 6 Μαίου η παγκόσμια η μέρα χορού στην Πρέβεζα. Πως προετοιμάζεστε ως σχολή χορού γι’αυτό και τι απαιτείται για να λάβει μέρος κάποια σχολή;
Μ.Γκ.: «Για τις 6 Μαϊου δεν κάνουμε κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, διότι είναι καθιερωμένη η συγκεκριμένη συνάντηση. Έχουμε ετοιμάσει ήδη κάποιες  χορογραφίες για τις εκδηλώσεις του Δήμου Πρέβεζας, γιατί η πιο σημαντική παράσταση που δίνουμε σαν σχολή είναι τον Ιούλιο και συνεπώς ρίχνουμε το βάρος μας εκεί από τώρα και μετά. Στις 6 Μαϊου παρουσιάζουμε το υλικό που έχουμε προετοιμάσει.»
13022211_231406477247944_1213196874_n
-Προσωπικά είσαι ικανοποιημένη ως δασκάλα και ως ιδιοκτήτρια αυτού του πολύ όμορφου χώρου από την ανταπόκριση του κόσμου της πόλης. Θέλει να μάθει ο κόσμος να μάθει να χορεύει, και δεύτερον τι μπορεί να μάθει κάποιος ερχόμενος εδώ;
Μ.Γκ.:  «Αρχικά να πω ότι η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ μεγάλη κι η αλήθεια είναι πως δεν το περίμενα ερχόμενη στην Πρέβεζα από την Πάτρα. Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα και όνειρο η σχολή χορού για μένα. Κάποιος που θα έρθει εδώ μπορεί να μάθει σύγχρονο χορό, μπαλέτο, οριεντάλ, Ηip-Hop, Brake Dance, όλους τους λάτιν χορούς.Βall room,τσάτσα ρούμπα, μάμπο, σάμπα,σάλσα, μπατσάτα,Ρόκ εν Ρόλ, τάνγκο, αργεντίνικο τάνγκο, αέριαλ πιλάτες είναι επίσης πολύ στο πρόγραμμα. Στην ηλικία δεν υπάρχει όριο.Μπορεί να έρθει κάποιος από 3,5 ετών έως όσο 103,5! Μπορεί να δώσει εξετάσεις ώστε να αποκτήσει κάποιο επαγγελματικό δίπλωμα στους λάτιν χορούς, ενώ μπορεί να κάνει και poll fitness, ενώ η σχολή εμπλουτίζεται συνέχεια με νέα τμήματα.»
13010112_231406680581257_587238280_o
-Πότε άρχισες να ασχολείσαι με τον χορό, άρχισες από πολλή μικρή ηλικία αποκτώντας τις  απαραίτητες  πιστοποιήσεις και αφού τα κατάφερες άνοιξες και μια δική σου σχολή, έχοντας δουλέψει αλλού πρίν;
Μ.Γκ.: «Ξεκίνησα τον χορό στα πέντε μου χρόνια πήγα στο μπαλέτο, επειδή όμως δεν κατοικούσαμε μέσα στην πόλη της Πρέβεζας .Έκανα άλλες δραστηριότητες όπως κλασσικό αθλητισμό και συγκεκριμένα με το στίβο και το βάδην. Ξεκίνησα ξανά μετά από κάποια χρόνια, όταν μου το επέτρεψαν οι συγκυρίες κι από τότε εως και σήμερα δεν έχω σταματήσει. Γύρω στα 21 πήγα στην σχολή Τζίν Κέλλυ όπου και ακολούθησα το επαγγελματικό πρόγραμμα της σχολής για τρία χρόνια. Στην ίδια σχολή δούλεψα κάνοντας την πρακτική μου για έναν χρόνο, αποκτώντας και την πρώτη νου εμπειρία. Μετέπειτα δούλεψα και σε κάποιες άλλες σχολές χορού στην Πάτρα συμμετέχοντας παράλληλα και σε μια ομάδα μπαλέτου με μουσικά σχήματα νυχτερινά για τρία χρόνια. Το 2012 γύρισα στην Πρέβεζα όπου δούλεψα σε μια σχολή χορού και σ’ένα γυμναστήριο, έπειτα σ’άλλες δύο σχολές  χορού και ένα γυμναστήριο. Μέχρι πέρυσι ήμουν και στην Λευκάδα σε γυμναστήριο και σε σχολή χορού παράλληλα με την δουλειά μου εδώ. Στην Πρέβεζα έχω δουλέψει σε όλες  τις σχολές χορού , ενώ έχω βοηθήσει κάποιους συλλόγους. Ακόμα έχω πάρει μέρος σε κάποια φεστιβάλ το εξωτερικό αλλά και εντός.
 «Υπάρχουν πολλά παιδιά που έχουν το ταλέντο την θέληση και την δυνατότητα να προχωρήσουν, και είναι από τα άτομα που θέλω να έχω στην σχολή μου»
-Στο εξωτερικό σε ποιά φεστιβάλ χορού πήρες μέρος;
Μ.Γκ.: «Προσωπικά ήμουν καλεσμένη δύο ή τρεις φορές στην Βουλγαρία, στο Festival Salsa Congress. Έχω κάνει κάποια μαθήματα  στο Strem Salsa Festival τα τρία προηγούμενα χρόνια, ενώ φέτος λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας δεν ξέρω αν θα προλάβω, όπως δεν πρόλαβα και το χειμερινό φεστιβάλ της Βουλγαρίας. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι με δεν με ενδιαφέρουν όλα αυτά ιδιαίτερα πλέον, καθώς έχω εστιάσει στην δημιουργία ενός πολύ ωραίου κλίματος εδώ, ώστε να μπορούμε πλέον να πηγαίνουμε μαζί με τα παιδιά. Δεν με ενδιαφέρει να πηγαίνω μόνη μου σε κάποιο φεστιβάλ ή κάποια παρουσίαση, όσο να είναι τα παιδιά μπροστά από μένα. Να φαίνονται εκείνα. Υπάρχουν πολλά παιδιά που έχουν το ταλέντο την θέληση και την δυνατότητα να προχωρήσουν και είναι από τα άτομα που θέλω να έχω στην σχολή μου. Κάτι που σκέφτομαι άλλωστε είναι η δημιουργία ενός ακόμη παραρτήματος»
-Ο χορός απαιτεί θυσίες και στερήσεις  όπως άλλωστε κάθε τέχνη που συνδυάζει έντονη σωματική κόπωση. Από την άλλη υπάρχει και η καλλιτεχνική διάσταση με τις χορογραφίες που μπορείς να δημιουργήσεις ή να εκφραστείς μέσω αυτών. Για κάποιον που έρχεται πρώτη φορά εδώ τι απαιτείται να κάνει για να χορέψει;
Μ.Γκ.: «Χρειάζεται απλά να έχει την διάθεση, την όρεξη να μπεί σε ένα τμήμα λίγο πιο προχωρημένο που απλά θα βρεί ελάχιστα δυσκολότερα τα πράγματα, επειδή θα είναι λίγο πιο πίσω. Φθάνει να έχει την διάθεση να μάθει και να του αρέσει να χορεύει. Δεν απαιτείται κάτι άλλο. Ούτε χρειάζεται να φορά κάτι συγκεκριμένο, ούτε να έχει κάποιον σωματότυπο, αν δεν επιβαρύνεται από κάτι πιο σοβαρό από πλευράς φυσικής κατάστασης.»
-Ο προσωπικός χρόνος για κάποιον που διευθύνει μια σχολή σαν εσένα και θέλει να την βλέπει να πηγαίνει καλά, πόσος είναι;
Μ.Γκ: « Όταν θέλεις  υπάρχει προσωπικός χρόνος, αλλά εξαρτάται και από την περίοδο που βρισκόμαστε. Αυτή την στιγμή δεν έχω προσωπικό χρόνο, και δεν θα έχω για δύο με τρείς μήνες. Δεν με ενοχλεί καθόλου ούτε με κουράζει. Είμαι πάρα πολύ παραγωγική σ’αυτή την φάση και θέλω να φτάσει η σχολή τον στόχο της με καταληκτική ημερομηνία την 4η Ιουλίου. Τότε είναι προγραμματισμένη η ετήσια παράσταση της σχολής στο κηποθέατρο όπως κάθε χρόνο, η παγκόσμια μέρα χορού στις 6 Μαϊου ενώ  7 ή 14 Μαϊου υπάρχει ένα ακόμα φεστιβάλ στην Πρέβεζα στο οποίο μας έχουν καλέσει.
-Ως σχολή στον προγραμματισμό σας βάζετε πιο πάνω την εκδήλωση στο κηποθέατρο από την παγκόσμια μέρα χορού;
Μ.Γκ: « Όχι απλά στην παγκόσμια ημέρα χορού έχουμε από ένα μικρό κομματάκι η κάθε σχολή, γύρω στα δέκα λεπτά. Συνεπώς δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε μια συνολική εικόνα της δουλειάς που κάνουμε στην σχολή, διότι δεν χορεύουν όλα τα παιδιά κι έτσι δεν το χαίρονται. Δείχνουμε από ένα μικρό δείγμα και τελειώνουμε, όπως γίνεται άλλωστε σε κάθε εκδήλωση του Δήμου Πρέβεζας. Από την άλλη η παράσταση της σχολής αφορά όλα τα τμήματα και κατ’ουσίαν εκεί επικεντρώνεται όλη η προετοιμασία και η δουλειά μας.»
-Πόσες πανελλήνιες εκδηλώσεις/ διαγωνισμοί πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και σε πόσες από αυτές μπορεί να λάβει μέρος μια σχολή και εν προκειμένω η δική σας;
Μ.Γκ.: «Είναι πάρα πολλές και δεν μπορώ να τις απαριθμήσω. Κι εγώ σκεφτόμουνα να κάνω ένα φεστιβάλ και μπορεί να γίνει κάποια στιγμή. Ως σχολή αλλά και προσωπικά θεωρώ ότι μπορούμε να πάμε στα περισσότερα φεστιβάλ και εκδηλώσεις αρκεί να έχουμε ετοιμάσει κάτι αξιόλογο. Μπορούμε επίσης  να πάμε και να παρακολουθήσουμε από κορυφαίους δασκάλους του είδους κυρίως όσον αφορά το λάτιν. Σε διαγωνισμούς δεν έχουμε λάβει μέρος ακόμη ως σχολή αν και θα το θέλαμε την επόμενη χρονιά. Προσωπικά δεν θα το ήθελα, κυρίως αναφέρομαι στην σχολή.»
-Το  pole dancing, αρχίζει να γίνεται γνωστό ευρύτερα το τελευταίο διάστημα και για την σωματική άσκηση που προσφέρει πέρα από τον χορό. Τι έχεις να πεις γι’αυτό…
Μ.Γκ.: « Πιστεύω πως ρίσκαρα αρκετά  φέρνοντας το pole dancing σε μια πόλη της περιφέρειας, επειδή είναι γνωστό ως κάτι άλλο, έχοντας παρεξηγηθεί. Προσωπικά γνωρίζω τα οφέλη που προσφέρει ως σωματική άσκηση, και θεώρησα πως εφόσον εγώ το πίστεψα, θα το πιστέψουν κι άλλοι. Στηρίχτηκα πάνω σ’αυτό και το έφερα εδώ. Δεν έπεσα έξω διότι με τον καιρό γίνονται όλο και περισσότεροι αυτοί που το θαυμάζουν και το ακολουθούν, που πλέον δεν χωρούν στον χώρο που έχω φτιάξει. Το pole dancing δεν είναι απαραίτητα αισθησιακό, τουλάχιστον όχι αν δεν θέλετε να είναι. Συνδυάζει πρωτίστως χορό και γυμναστική κάνοντας θραύση τα τελευταία χρόνια. Γυμνάζει όλο το σώμα είναι διασκεδαστικό και αυξάνει την αυτοπεποίθηση, όχι απαραίτητα για να φαίνεσαι πιο σέξυ, αλλά επειδή καταφέρνεις πράγματα που σου φαίνονταν βουνό. Φιγούρες, κινήσεις και χορογραφίες που εκτελούνται από επαγγελματίες, γίνονται πιο δύσκολες για κάποιον αρχάριο. Αρχικά μπορεί να γυμνάσει κάποιος  χέρια, πλάτη και κοιλιακούς. Όσο ανεβαίνει το επίπεδο γυμνάζο0νται και τα πόδια. Τέλος προσφέρει έντονη αερόβια άσκηση, αφού κάθε μάθημα περιλαμβάνει γρήγορο κι έντονο χορό για αρκετή ώρα, ενώ να πούμε ότι δεν συμμετέχουν μόνο κορίτσια αλλά και αγόρια. Το μόνο πρόβλημα μου είναι πως δεν βολεύουν οι στύλοι που έχω εδώ, και θα προσπαθήσω να κάνω και μια εκδήλωση σε εξωτερικό χώρο.»
«Ανακάλυψα ότι με τον χορό ένιωθα πιο ελεύθερη, είναι για μένα ένας τρόπος έκφρασης δίχως να χρειάζεται να μιλάω. Ήταν πάντα για μένα ο δικός μου τρόπος έκφρασης.»
-Γιατί να ασχοληθεί κάποιος με τον χορό, και τι είναι για σένα ο χορός;
M.Γκ.: «Ανακάλυψα ότι με τον χορό ένιωθα πιο ελεύθερη, είναι για μένα ένας τρόπος έκφρασης δίχως να χρειάζεται να μιλάω. Ήταν πάντα για μένα ο δικός μου τρόπος έκφρασης. Όσον αφορά το κίνητρο που μπορεί να βρεί κάποιος στον χορό, μπορώ να πω ότι είναι ένας τρόπος έκφρασης αλλά και σωματική άσκηση. Κατά την γνώμη μου ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί με ότι τον ευχαριστεί.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

Uncategorized

Συναυλία από τμήματα Μουσικής του Δήμου Πάργας

28/06/2023, 5:59 μμ

Uncategorized

Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο Αντώνης Μπέζας

11/06/2023, 11:11 μμ

Uncategorized

Online Dating Safety and How to Recognize Red Flags

14/02/2023, 11:02 μμ

Uncategorized

«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου στην Πρέβεζα

21/06/2022, 12:02 μμ

Uncategorized

Η Πάργα απο ψηλά (Αφήγηση)

11/06/2022, 2:56 μμ

Uncategorized

“Πρωταθλητές” στην ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Ζηρού

03/06/2022, 10:37 πμ

Uncategorized

ΑντιΝΑΤΟϊκή διαδήλωση σε Πρέβεζα και Άκτιο – Έκαψαν σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ – Έγραψαν συνθήματα έξω από τη ΝΑΤΟική βάση στο Άκτιο

18/04/2022, 9:33 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites