ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ : “Βάζουμε τέρμα στο «φαγοπότι» ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και σε μερίδα επιχειρηματιών”

Χαιρετισμός Κώστα Μπάρκα στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Σας ευχαριστώ για την τιμητική σας πρόσκληση να παραστώ στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που φέτος γίνεται στην Πρέβεζα.
Η σημασία των Επιμελητηρίων για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας είναι καθοριστική.
Μάλιστα, η θετική εξέλιξη της πορείας των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης, έχει ως αποτέλεσμα τη διαρκώς αυξανόμενη εμπιστοσύνη διεθνών παραγόντων για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας. Και αυτό,  γιατί η επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όχι μόνο βάζει τα θεμέλια για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους μας, αλλά, ταυτόχρονα, εγγυάται ότι θα έχουμε πολιτική σταθερότητα για τα επόμενα χρόνια.
Και όπως γνωρίζετε, η πολιτική σταθερότητα αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την  ανάπτυξη κάθε χώρας.
Από εδώ και πέρα, επιταχύνουμε τη συστηματική  προσπάθειά μας για μια βιώσιμη ανάπτυξη, με ένα ισχυρό πρόσημο κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.
Σ’ αυτό το πλαίσιο,   για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη όσο το δυνατό νωρίτερα, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες. Ενδεικτικά , θα σας αναφέρω τον νέο αναπτυξιακό νόμο, το ΕΣΠΑ και  τον  επικείμενο εξορθολογισμό των δημοσίων συμβάσεων, καθώς σε λίγα λεπτά δε μπορώ να αναλύσω την αναπτυξιακή στρατηγική της  Κυβέρνησης.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και δίνει ένα σαφές στίγμα της κατεύθυνσης που θέλουμε να  ακολουθήσουμε.
Επιδίωξη του αναπτυξιακού νόμου είναι η δημιουργία καινοτομικών, εξωστρεφών, δυναμικών-βιώσιμων επιχειρήσεων· η αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, στοχεύοντας στη συγκράτηση της φυγής των νέων επιστημόνων. Επίσης, η αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, των συνεργασιών ( συνεταιρισμοί / κοινωνική οικονομία), του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων και η επανεκβιομηχάνιση της χώρας.
Παράλληλα, ο νέος αναπτυξιακός απομακρύνεται από τη λογική «ενισχύουμε τις υπάρχουσες τάσεις», καθώς έχει δομηθεί στοχεύοντας στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, για έξοδο από την κρίση και στη σκιαγράφηση ενός βιώσιμου, ανταγωνιστικού και κοινωνικά δίκαιου μοντέλου ανάπτυξης. Αποτελεί μια ευκαιρία να διαμορφωθεί νέα ταυτότητα (branding) της χώρας προς τα έξω, αλλά και προς το εσωτερικό. Αυτό θα καταστεί  εφικτό, δίνοντας έμφαση σε επιλεγμένους τεχνολογικούς τομείς, που συμβάλλουν στην τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης.
Όσον αφορά στα προγράμματα του ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου, γνωρίζετε την πρωτιά της χώρας μας στην απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων μεταξύ των 28 κρατών-μελών. Άλλωστε, η προσπάθειά μας έχει αναγνωριστεί επίσημα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε επίπεδο τομέων εστιάζουμε σε 8 βασικούς άξονες για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την στρατηγική «έξυπνης εξειδίκευσης»:
1. Αγροδιατροφή 2. Βιοεπιστήμες, Υγεία – Φάρμακα, 3. Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών 4. Ενέργεια 5. Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη 6. Μεταφορές 7. Υλικά – κατασκευές 8. Τουρισμός – Πολιτισμός – Δημιουργικές Βιομηχανίες.
Μια πρώτη «γεύση» της νέας φιλοσοφίας προκύπτει από τις 4 νέες δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020, με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ.  Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι λόγω της  μεγάλης αύξησης  της ανταπόκρισης από παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς , αλλά και από υποψήφιους επενδυτές  για συμμετοχή στις εν λόγω  δράσεις, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων για δύο δράσεις.  Πρόκειται για τη δράση , που αφορά στην ενίσχυση τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και τη δράση, που στοχεύει στην αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές.
Τέλος, μία σημαντική τομή, που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας και άμεσα θα υλοποιηθεί, είναι ο εξορθολογισμός των δημοσίων συμβάσεων.  Θα εισάγουμε για πρώτη φορά ένα ενιαίο σύστημα όλων των διαγωνισμών και όλων των κατηγοριών δημοσίων συμβάσεων. Ένα ενιαίο σύστημα το οποίο εδράζεται, προφανώς, στην νέα τεχνολογία και σε ηλεκτρονικά μέσα διαχείρισης αυτού του συστήματος. Ανοίγει αυτό το σύστημα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε μια πιο αντικειμενική και αδιάβλητη διαδικασία.
Βάζουμε τέρμα στο «φαγοπότι», που είχε στηθεί τις τελευταίες δεκαετίες ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και  σε μερίδα επιχειρηματιών. Βάζουμε κανόνες, οι οποίοι θα γίνουν σεβαστοί απ’ όλους.
Σας ανέφερα, ενδεικτικά, τρία εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να δώσουμε ώθηση στην Ελληνική οικονομία.
Επειδή,  δε θα ήθελα να κάνω κατάχρηση του χρόνου, που μου έχετε διαθέσει, σ’ αυτό το σημείο θα σας ευχηθώ καλή συνέχεια στη Γενική σας Συνέλευση.

Σας ευχαριστώ πολύ και ελπίζω  να έχετε ένα ευχάριστο διήμερο στην Πρέβεζα!


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπάρκας: Η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη Μόρια

09/09/2020, 12:06 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμφισβητεί την αύξηση των ΜΕΘ ο Παύλος Πολάκης

09/09/2020, 11:03 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αντώνης Μπεζάς νέος Πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου

27/05/2020, 4:27 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη Είδηση: 18 νέα κρούσματα του κορωνοϊού

12/03/2020, 6:13 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στην Κω!

11/03/2020, 11:56 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα.

04/03/2020, 11:13 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους η Αικ. Σακελλαροπούλου

22/01/2020, 11:30 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπάρκας: « Στρατηγική επιλογή της ΝΔ η απαξίωση της ΔΕΗ και του κοινωνικού της χαρακτήρα »

02/09/2019, 2:27 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites