Δύσκολη η κατάσταση για τους παραγωγούς Αγγουριού στην Πρέβεζα


Δεν ικανοποιούν οι τιμές παραγωγού στις οποίες διατίθεται το αγγούρι, ειδικά στην εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί και οι έμποροι να στρέφονται στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια να πουλήσουν την παραγωγή τους σε καλύτερη τιμή. Αρνητικό το κλίμα στην Τριφυλία, προβληματισμός σε Ιεράπετρα, ίδια εικόνα και στην Πρέβεζα. Σε μη ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα βρίσκεται η τιμή παραγωγού για το αγγούρι στην Πρέβεζα  καθώς δεν ξεπερνάει τα 12 με 15 λεπτά το κιλό. Στα 15 λεπτά το κιλό διαμορφώνεται η τιμή παραγωγού και στην Τριφυλία ενώ στην Ιεράπετρα η μέση τιμή ανήλθε στα 20 λεπτά το κιλό. Την διάσταση της υπερπροσφοράς στην εγχώρια αγορά λόγω της εισροής αγγουριού από Τουρκία και τον έντονο ανταγωνισμό από χώρες όπως η Ισπανία ανέφεραν οι παραγωγοί ως αιτίες περαιτέρω πίεσης της τιμής του αγγουριού σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σε δηλώσεις του στο περιοδικό Αγρότυπος ο Πρεβεζάνος Παραγωγός Γιάννης Σολδάτος,ανέφερε χαρακηριστικά: «Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι εξαγωγές πλην ελαχίστων ποσοτήτων. Πάντως η αγορά είναι καθηλωμένη, η τιμή διαμορφώνεται στα 12-15 λεπτά το κιλό. Πρόκειται για μια κακή εξέλιξη, αν σκεφθείτε ότι αυτή την εποχή πέρσι η τιμή ήταν στα 40 λεπτά. Κατά την άποψή μου η πτώση αυτή οφείλεται στο ρώσικο εμπάργκο. Επίσης από τότε που σταμάτησε και η Τουρκία να στέλνει στην Ρωσία αγγούρια, αυτά έχουν πλημμυρίσει την αγορά των Βαλκανίων. Εδώ στην Πρέβεζα οι μεγάλες ποσότητες φεύγουν για Θεσσαλονίκη. Από την στιγμή που μπλοκάρονται τα τούρκικα καταλαβαίνετε τι γίνεται. Η Κρήτη δεν μπορεί να στείλει στην Ρωσία και όλα αυτά πέφτουν στην αγορά των Βαλκανίων. Στην Πρέβεζα βρίσκονται θερμοκήπια αγγουριού έκτασης 1.700 στρεμμάτων».
Share on Google Plus

Γράφει η Ανδριάνα Σολδάτου

Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΕΔ (Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων). Αρχισυντάκτρια του mypreveza.gr