Απολογισμός δράσεων για την Περιφέρεια Ηπείρου- Ο Απολογισμός του Στράτου Ιωάννου

Πολύπλευρες οι δράσεις της Περιφέρειας Ηπείρου κατά το 2015  

Ο απολογισμός έργων και δράσεων της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2015, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016 στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τοποθετήθηκαν αρχικά οι Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων και εν συνεχεία οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες. Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων και η συζήτηση ολοκληρώθηκε με σύνοψη των όσων αναπτύχθηκαν από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος έδωσε απαντήσεις και σε επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν.

“Δεν είναι εγωϊστικό να πούμε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η πρώτη από τις 13 Περιφέρειες της χώρας σε δράση και δουλειά. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην Περιφερειακή Αρχή, αλλά και στο προσωπικό της”, τόνισε.

Σε επιμέρους ζητήματα ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε και τα εξής:

  • Για τους οδικούς άξονες Πρέβεζα- Ιόνια οδός και Ιωάννινα – Κακαβιά, ενημέρωσε ότι οι μελέτες είναι έτοιμες και αναμένονται αποφάσεις από το αρμόδιο Υπουργείο.  “Και εμείς  – τόνισε- λέμε να χρηματοδοτηθούν αυτά  από το πακέτο Γιούνκερ γιατί είναι αναπτυξιακά έργα για την περιοχή  μας. Το λέγαμε και παλαιότερα, το λέμε και τώρα.   Όμως δεν τα διαχειριζόμαστε εμείς. Στο πακέτο Γιούνκερ η Ευρώπη έχει προγραμματίσει 72 δισ. ευρώ σε έργα, και όλα σε συγχρηματοδότηση με τον ιδιωτικό τομέα. Στην Ελλάδα ξέρετε πόσα βγήκαν μέχρι σήμερα; Μηδέν. Θαυμάστε μας. Όλα αυτά θα έπρεπε να βγουν (να δημοπρατηθούν) στον αέρα, ειδικά όταν έχουν μελέτες.”
  • Για τον τομέα του τουρισμού, ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας δεν αφορούν συμμετοχή μόνο σε εκθέσεις, αλλά και  για την ανάπτυξη των παράλιων περιοχών. “Είπαμε- συνέχισε- πως για να έχουμε τουρισμό στα παράλια, πρέπει να έχουμε ποιοτικά νερά. Πρέπει να κάνουμε αποχετεύσεις και βιολογικούς που δεν υπήρχαν πουθενά. Με μέριμνα της Περιφέρειας ωρίμασαν όλες οι μελέτες και πλέον τα δημοπρατούμε, εκτός από το Πλαταριά-Σύβοτα- Πέρδικα που το  υλοποιεί η ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας”.
  • Για το πρόγραμμα “Ήπειρος” 2014-2020, είπε ότι έχει ήδη δημοπρατηθεί το 40%. “Όταν στο νέο ΕΣΠΑ έχουμε ήδη δημοπρατήσει το 40%, μέχρι το 2020 θα μας ψάχνουν για να μας δώσουν και άλλα λεφτά, που πιθανό να μην έχουν απορροφηθεί από άλλους φορείς”. Αναφερόμενος στη μεταφορά έργων ύψους 26 εκ. ευρώ από το προηγούμενο,  στο νέο ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης εξήγησε πως ”  Κάποια έργα δεν μπορούσαν να τελειώσουν και από το να τα χάσουμε μεταφέρθηκαν σε νέο ΕΣΠΑ. Δεν είμαστε όμως εμείς υπαίτιοι.  Έχουμε φορείς που δεν τελείωσαν τα έργα.  Παρ΄ όλα αυτά    υπερκαλύψαμε κατά  150%  το προηγούμενο πρόγραμμα και χορηγήσαμε έργα 26 εκ. ευρώ σε άλλα προγράμματα. Κλείσαμε το ποσό που είχαμε διαθέσιμο “.
  • Ως προς τα αντιπλημμυρικά έργα, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι    το συνολικό πρόγραμμα διαχείρισης των  υδάτων το έχει το Υπουργείο και για τα αντιπλημμυρικά εκπονεί διαχειριστική μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας με αιρεσιμότητα στο ΕΣΠΑ. “Στα αντιπλημμυρικά έργα, ό,τι δεν έγινε από  τότε που  κατασκευάστηκαν, το κάναμε εμείς με καθαρισμούς κ.α.. Και τα ακούμε από πάνω. Εμείς, κατέληξε, αναλάβαμε να λύσουμε προβλήματα σε έκτακτες περιπτώσεις”.
  • Άρδευση λεκανοπεδίου και λίμνη Ιωαννίνων:   “Αναλάβαμε- είπε- το έργο με έναν εργολάβο κατεστραμμένο. Κρατήσαμε και τέλειωσε το έργο. Το ίδιο σημαντικό είναι και το έργο αλλαγής άρδευσης της Κόνιτσας. Όλα τα έργα του λεκανοπεδίου είναι ενταγμένα στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Όταν όλα αυτά τα έργα γίνουν και  επιτευχθούν αποτελέσματα στην καθαρότητα του νερού,  θα αλλάξουν όλα. Έχουμε κάνει το master plan για τη λίμνη.  Δραστηριοποιηθήκαμε επικουρικά, γιατί   οι αρμόδιοι δεν ασχολήθηκαν ποτέ”.
  • Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), επανέλαβε ότι βάσει της Νομοθεσίας διατάκτης είναι ο Περιφερειάρχης. “Ισχυρίζονται κάποιοι –  είπε σε άλλο σημείο- ότι δίνονται επιλεκτικά χρήματα σε Δήμους. Καταρχάς δεν υπάρχει Δήμος  που ήρθε σε έσχατη ανάγκη και δεν τον στηρίξαμε, με αίτηση του κάθε Δημάρχου. Υπήρχαν Δήμοι που πήγαν να καταρρεύσουν. Υπήρχε και Δήμος που δεν μπορούσε να κλείσει τον προϋπολογισμό του και Δήμος που δεν μπορούσε να δώσει νερό. Δεν τους αφήσαμε. Οι εποχές είναι δύσκολες. Κάνουμε ταμείο όλοι μαζί. Είπαμε πως ή θα περάσουμε όλοι απέναντι ή θα χαθούμε”.

Καταλήγοντας τόνισε  και τα εξής: “είναι η ώρα της συνεργασίας όλων. Εμείς πρέπει να έχουμε την τύχη στα χέρια μας. Αρχικά, στηρίζοντας τους ανθρώπους της παραγωγής. Να τους μάθουμε ότι όλα τα πράγματα θέλουν ποιότητα, ταυτότητα και εκεί είμαστε αρωγοί.  Μόνο όλοι μαζί και αλλάζοντας πλαίσιο κατεύθυνσης, θα αλλάξουμε τα πράγματα. Χωρίς την επιχειρηματικότητα δεν γίνεται τίποτα. Αυτή είναι η αλήθεια, είτε μας αρέσει είτε όχι.  Στηρίζουμε τους ανθρώπους του μόχθου και η Ήπειρος αν θέλει να έχει αύριο, πρώτα  πρέπει να έχει παραγωγή και ποιότητα. Μετά θα έχει τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών σε όλους τους τομείς. Και απαιτεί από το κεντρικό κράτος τις υποδομές. Γιατί αν περάσει το 2017 και δεν τελειώσει η Ιόνια Οδός, θα μπούμε σε περιπέτειες.  Και πρέπει να βρεθεί τρόπος ο Ε-65 να ακουμπήσει στην Εγνατία Οδό,  να φτάσουμε και στην Κακαβιά, αλλά και να ενωθεί η Ιόνια με Πρέβεζα και Άκτιο. Θεωρώ ότι ο απολογισμός είναι ο πιο πλούσιος από κάθε Περιφέρεια στην Ελλάδα. Αυτό οφείλεται και σε εσάς (παρατάξεις και περιφερειακοί σύμβουλοι) που πολλές φορές βοηθάτε με τον τρόπο σας. Αλλά να μην κάνουμε στείρα κριτική γιατί αυτή δεν βοηθάει κανένα”.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 2015 ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ  


Ο απολογισμός πεπραγμένων του αντιπεριφερειάρχη κου Στράτου Ιωάννου για το έτος 2015 έχει ως εξής:


Α. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
  1. Πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων: Μελέτη των ποιοτικών, οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και των χαρακτηριστικών γνησιότητας, του παρθένου ελαιολάδου της ποικιλίας Λιανολιά που παράγονται στην περιοχή της Πρέβεζας και έχει καθιερωθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)».
Ολοκληρώθηκε η μελέτη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Θέτει τις βάσεις αλλά και τους όρους για την ουσιαστική αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχει ο χαρακτηρισμός  ΠΓΕ για το ελαιόλαδο της Πρέβεζας, τόσο για την διατήρηση στο χρόνο των ποιοτικών αυτών χαρακτηριστικών, όσο και για την εμπορική προώθηση του τοπικού μας προϊόντος.
  1. Πιστοποίηση αλιευμάτων: «Προσδιορισμός και ταυτοποίηση καινοτόμων προϊόντων Π.Ο.Π ή Π.Γ.Ε. Αμβρακικού συγκεκριμένων ειδών της ιχθυοπανίδας του Αμβρακικού κόλπου στο πλαίσιο της αξιοποίησης και της αειφόρου διαχείρισης των ιχθυαποθεμάτων του κόλπου»
  2. Αδειοδοτήσεις σε κτηνοτρόφους.
  3. Επέκταση αγροτικών δικτύων άδρευσης.
  4. Εξηλεκτρισμός γεωργοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
  5. Συνεχής επαφή με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας – Επαναλαμβανόμενες συσκέψεις.
  6. Χαλικοστρώσεις αγροτικών δρόμων.
  7. Καθαρισμός αρδευτικών αυλάκων και αποστραγγιστικών τάφρων.
  8. Ενημερώσεις αγροτών για αγροπεριβαλλοντικά θέματα.
  9. Ενημερώσεις αγροτών για τις νέες δράσεις γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων.
  10. Τακτικές δειγματοληψίες Αρδευτικών Υδάτων
  11. Εφαρμογή Προγράμματος Δακοκτονίας 2015
  12. Έλεγχοι Επιχειρήσεων Ζωοτροφών


Β. ΥΠΟΔΟΜΕΣ
  1. «Διαμόρφωση Ρέματος Καρυδά Δήμου Πρέβεζας» με προϋπολογισμό 953.250,00€.
Το έργο δημοπρατήθηκε και υπάρχει ανάδοχος.
Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου θα διευθετηθεί μόνιμα ένα σοβαρό πρόβλημα όπως είναι αυτό τη υπερχείλισης του Καρυδά και των επιπτώσεων που προκαλεί σχεδόν σε κάθε χειμερινή περίοδο.  Τα έργα θα γίνουν κατά μήκος της διπλής κοίτης του Καρυδά, συνολικού μήκους 7 χιλιομέτρων περίπου και θα περιλαμβάνουν πλήθος παρεμβάσεων, όπως καθαρισμούς της κοίτης, διαμόρφωση διατομής τραπεζοειδούς μορφής, έργα προστασίας της κοίτης με κατασκευή συρματοκιβωτίων, τεχνικά έργα στα σημεία αλλαγής κατεύθυνσης, κατασκευή τεχνικού εξόδου στη θάλασσα, αντικατάσταση υπαρχόντων σωληνωτών οχετών με ορθογωνικούς, κ.α.
  1. Ενέργειες για τη νομιμοποίηση όλων των αλιευτικών καταφυγίων Π.Ε. Πρέβεζας και μελέτες εκσυγχρονισμού τους για ένταξη τους στο ΕΣΠΑ
Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στα αλιευτικά καταφύγια Βάλτου, Κερέτζας, Λυγιάς και Μύτικα. Έχουν υποβληθεί οι φάκελοι για την νομιμοποίηση τους και περιμένουμε τις γνωμοδοτήσεις από τους αρμόδιους φορείς. Ειδικότερα για το αλιευτικό καταφύγιο του Μύτικα έχει συνταχθεί και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και έχει αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για γνωμοδότηση, ενώ για το αλιευτικό καταφύγιο του Βάλτου έχει συνταχθεί ο Προκαταρκτικός Προσδιορισμός Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ) και έχει αποσταλεί στο ΥΠΕΚΑ για γνωμοδότηση.
  1. Μελέτη από Κόμβο Παραμυθιάς επί της Εγνατίας μέχρι το Μεσοπόταμο για τη σύνδεση της Εγνατίας με την περιοχή Φαναρίου
Σε εξέλιξη.
  1. Μελέτη οδικού άξονα Πρέβεζας – Γέφυρα Καλογήρου Καμπή
Σε εξέλιξη.
  1. Δρόμος Θεσπρωτικού – Γέφυρα Μπακόλα για σύνδεσή του με τον κόμβο της Τύργιας (επί της Εγνατίας).
Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
  1. Δρόμος από Πάργα έως Μεσσοπόταμο και κόμβος Λούτσας
Το έργο είναι ώριμο και γίνονται ενέργειες για ένταξη της κατασκευής του είτε στο Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, είτε στο νέο ΕΣΠΑ.


  1. Κατασκευή Άκτιο – Αμβρακία
Έχει σταματήσει η εκτέλεση του έργου. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν και το Υπουργείο πρέπει να δώσει λύση ώστε το έργο να συνεχιστεί διότι είναι ζωτικής σημασίας.
  1. Είσοδος της Πρέβεζας
Έχει παραδοθεί η οριστική μελέτη. Τελειώνει το κτηματολόγιο και αναμένεται έγκριση από το ΚΑΣ, θα γίνουν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και η δημοπράτηση μόλις ανοίξει η πρόσκληση
  1. Ολοκλήρωση Κατασκευής Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας
  2. Μελέτες οριοθετήσεων ρεμάτων*
  3. Μελέτες γεωτεχνικές*
  4. Μελέτες οδοποιίας*
  5. Μεγάλος αριθμός Αντιπλημμυρικών έργων και παρεμβάσεων*
  6. Χαλικοστρώσεις αγροτικών δρόμων*
  7. Αποκατάσταση βατότητας στο αγροτικό οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις κατά τις χειμερινές περιόδους.**
  8. Διανοίξεις δρόμων για την οδική σύνδεση μεταξύ αγροτικών περιοχών*
  9. Συντηρήσεις – Τεχνικά Έργα σε Δημοτικά Διαμερίσματα της Π.Ε.
    Πρέβεζας*
  10. Ασφαλτοστρώσεις – Κατασκευή Τεχνικών και συντηρήσεις Τεχνικών σε οδικά τμήματα της Π.Ε Πρέβεζας *
  11. Συντήρηση και χαλικόστρωση αγροτικού οδικού δικτύου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων. *∗
  12. Συντήρηση αγροτικού οδικού δικτύου για την επικοινωνία και εξυπηρέτηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. *
  13. Συντηρήσεις ασφαλτοστρώσεις διαγραμμίσεις επαρχιακού και εθνικού δικτύου* 
  14. Αποκαταστάσεις ζημιών επαρχιακών οδών από κατολισθήσεις*
  15. Καθαρισμός αρδευτικών αυλάκων, ρεμάτων, τάφρων και χαντακιών σε κατοικημένες  και μη περιοχές για την αποφυγή πλημμυρών. *
  16. Καθαρισμοί ποταμών Λούρου, Αχέροντα, Αρέθουσα και Κάκκαβου


Γ. ΥΓΕΙΑ
  1. Παρέμβαση για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών υγείας
→Πραγματοποιήθηκε σειρά συσκέψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς και το Υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Πρέβεζας.
→Πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τους Δ/ντες των Κέντρων Υγείας.
Πρέπει το Υπουργείο Υγείας να δώσει άμεσα λύση στα προβλήματα του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας.
  1. Υγειονομικοί Έλεγχοι στα σχολεία
Πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί υγειονομικοί έλεγχοι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τηρούνται όλοι οι υγειονομικοί όροι λειτουργίας. Οι έλεγχοι αυτοί αφορούν τα κυλικεία των σχολείων, όπου ελέγχεται η  τήρηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας και επίσης γίνεται ενημέρωση των υπευθύνων για την ισχύουσα νομοθεσία. Επιπλέον, έγιναν έλεγχοι στην ύδρευση, με την πραγματοποίηση δειγματοληψιών για τον έλεγχο του πόσιμου νερού, έλεγχοι των αποχετεύσεων, των αιθουσών διδασκαλίας καθώς και των κοινόχρηστων σχολικών χώρων.
  1. Ανάληψη πρωτοβουλίας για τα αδέσποτα της πόλης
Μέτρα για την πρόληψη της Λύσσας. Ευαισθητοποίηση πολιτών. Μέριμνα για τα αδέσποτα της πόλης σε συνεργασία με το Δήμο. Χρηματοδοτήσαμε το Δήμο Πρέβεζας για τον εμβολιασμό τους.


Δ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  1. Αποκατάσταση υφιστάμενων κτιρίων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου πρώην παιδόπολης Ζηρού
Ολοκληρώθηκαν οι ήπιες παρεμβάσεις στο ευαίσθητο οικοσύστημα για την αποκατάσταση των υφιστάμενων κτιρίων, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και την απομάκρυνση του αμιάντου, με στόχο την ανάδειξη της περιοχής.
  1. Εκβάθυνση Διαύλου Αμβρακικού για την καλύτερη ανανέωση των υδάτων
Συνεχίστηκε η διαδικασία για την ωρίμανση του έργου «Επικαιροποίηση τεχνικής μελέτης και υλοποίηση β’ φάσης  των έργων εκβάθυνσης διαύλου – λιμένα Πρέβεζας».
Έγινε η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την επικαιροποίηση της τεχνικής μελέτης.


  1. Μελέτη  για την οριοθέτηση της όχθης του Αχέροντα
Υλοποιείται η μελέτη για τη διευθέτηση του ποταμού, όπου αυτή απαιτείται, για την περιοχή από τα Στενά Αχέροντα μέχρι την γέφυρα Γλυκής και για μήκος 2km.
  1. Μελέτη οριοθέτησης ρέματος στο Δήμο Πάργας
Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, έχει γίνει ΦΕΚ, συντάσσεται το Κτηματολόγιο και γίνεται προσπάθεια για την ένταξή του σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.
  1. Οριοθετήσεις και συστηματικοί καθαρισμοί ρεμάτων
Πραγματοποιήθηκαν αποκαταστάσεις ανθρώπινων παρεμβάσεων, (πχ από ρίψεις μπαζών) και έγιναν τακτικοί έλεγχοι για αποτροπή περιβαλλοντικές παραβάσεων.
  1. «Παρακολούθηση τοξικού φυτοπλαγκτού στον Αμβρακικό»
Συνεχίσθηκε η εκτέλεση του προγράμματος «Παρακολούθηση τοξικού φυτοπλαγκτού στον Αμβρακικό» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου με 47  δειγματοληψίες νερού. Υπογράφτηκε και νέα σύμβαση για την παρακολούθηση, για την περίοδο 2015-2016.
  1. Ενεργοποίηση φορέων, συλλόγων, για το περιβάλλον, όπως καθαρισμός παραλιών, συλλογή απορριμμάτων, κα.
  2. Συνεχείς έλεγχοι σε επιχειρήσεις για την τήρηση της νομιμότητας και διαπίστωση τυχόν περιβαλλοντικών παραβάσεων (σφαγεία, ελαιοτριβεία, κτηνοτροφικές μονάδες, ξενοδοχεία, κ.α.).
  3. Συνεχείς έλεγχοι για τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων αλλά και δειγματοληψίες για την καθαρότητα των θαλασσίων υδάτων και του πόσιμου νερού.
  4. Διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων: Συσκέψεις με ελαιοτριβείς, πρόσκληση ειδικών για την υπόδειξη νέων μεθόδων διαχείρισης των αποβλήτων.


Ε. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
1. Έναρξη υλοποίησης του καινοτόμου πιλοτικού έργου «Πολιτιστική
    διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου»
Ολοκληρώθηκαν εργασίες που χρηματοδοτήθηκαν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, στο Αρχαίο Θέατρο της Νικόπολης, στο Αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης και στο Αρχαίο Θέατρο των Γιτάνων.
Η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ υλοποιεί 4 σπουδαίες μελέτες. Η πρώτη μελέτη αφορά το Ρωμαϊκό Θέατρο της Νικόπολης προϋπολογισμού 200 χιλ. ευρώ με την χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχος. Η δεύτερη μελέτη αφορά το Αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης και έχει να κάνει με μια μορφή iso για τις πολιτιστικές διαδρομές, ώστε όσοι επαγγελματίες το επιθυμούν να μπορούν να έχουν ενεργό συμμετοχή στο πρόγραμμα. Οι άλλες δύο μελέτες έχουν σαν βασικό στόχο την εξασφάλιση της Βιωσιμότητας του Προγράμματος. Συγκεκριμένα η τρίτη μελέτη αφορά τον συνεργατισμό της επιχειρηματικότητας, δηλαδή την θεσμική συμμετοχή των επιχειρήσεων στο όλο εγχείρημα και υλοποιείται με την χορηγία της “Νέας Οδού” της εταιρείας που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου της Ιόνιας Οδού. Η τέταρτη και τελευταία μελέτη αφορά μία ψηφιακή στρατηγική για την χώρα με όχημα την Ήπειρο και τις πολιτιστικές διαδρομές. Πρόκειται για την δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών που υλοποιεί ο καθ ύλην αρμόδιος σε ψηφιακά συστήματα, ο ΟΤΕ και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016. 
Οι μελέτες αυτές υλοποιούνται προκειμένου να ωριμάσουν τα έργα και να ενταχθούν στην 1η δημόσια πρόσκληση των 11.000.000€ που βγήκε από το νέο ΕΣΠΑ για τη διαδρομή της Ηπείρου.
Επιπλέον δυο νέοι θεσμοί προγραμματίζονται άμεσα για το συγκεκριμένο έργο.
Ο ένας έχει να κάνει με την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας του Προγράμματος και ονομάζεται Crowd Funding. Το Crowd Funding πρόκειται για μια διαδικτυακή Πλατφόρμα η οποία είναι εμπνευσμένη από την προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα και σαν βασικό στόχο θα έχει την ενεργό συμμετοχή όλων εκείνων των ζωντανών κυττάρων της κοινωνίας, είτε πρόκειται για απλούς πολίτες είτε για επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν ρόλο στην διάδοση των μνημείων της περιοχής και θα βασίζεται στην λογική των χορηγιών. Για την υλοποίηση αυτού του θεσμού θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα της Εθνικής Τράπεζας. Ο Δεύτερος και ίσως ο πιο ενδιαφέρον θεσμός θα είναι αυτός του “Σχολείο Ξεναγός” και θα έχει τίτλο ” Τα σχολεία υιοθετούν, η κοινωνία αγκαλιάζει”. Στόχος αυτού του θεσμού είναι ο ενεργός ρόλος των σχολείων με βασικούς πρωταγωνιστές τους μαθητές, οι οποίοι μια ημέρα πριν την Παγκόσμια ημέρα Μνημείων στις 17 Απριλίου θα αναλάβουν τον ρόλο ξεναγού στο Αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης. Στο θεσμό μπορούν να συμμετέχουν όσα σχολεία το επιθυμούν, ενώ ήδη συμμετέχουν το μουσικό σχολείο Πρέβεζας, το 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας και το Γυμνάσιο και  Λύκειο της Φιλιππιάδας.
Τέλος, πραγματοποιήθηκαν πολλές επαφές με τουριστικά γραφεία για την προώθηση της διαδρομής και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αυτά. Ένα τουριστικό γραφείο συγκεκριμένα πραγματοποίησε πιλοτικά μια εκδρομή στα αρχαία θέατρα τις Ηπείρου και η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη οι κατάλληλες υποδομές.
  1. Ενέργειες προς την κατεύθυνση της ενιαιοποίησης του αρχαιολογικού πάρκου: έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της μελέτης του δρόμου «Είσοδος Πρέβεζας με παράκαμψη της Αρχαίας Νικόπολης στα όρια της Βιομηχανικής ζώνης». Παραδόθηκε η οριστική μελέτη.
  2. Συνέχιση απόδοσης 0,5% του προϋπολογισμού κάθε δημοσίου έργου στην Π.Ε. Πρέβεζας υπέρ της αποκατάστασης των αρχαίων θεάτρων. Έγινε συμφωνία με το Συλλόγο Εργοληπτών Δημοσίων Έργων
  3. Συνδιοργάνωση – Υποστήριξη Πολιτιστικών εκδηλώσεων
Το 2015 πραγματοποιήθηκε συνδιοργάνωση τριών μεγάλων φεστιβάλ με συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό: το 13ο Preveza Jazz Festival, το Χορωδιακό Φεστιβάλ και το 15ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, τρεις μεγάλες διοργανώσεις που αποτελούν θεσμό για την περιοχή μας και τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.  
Επιπλέον συμμετείχαμε στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής σε Πρέβεζα και Φιλιππιάδα και υποστηρίξαμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις δραστήριων συλλόγων της περιφερειακής ενότητάς μας με μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό σε Σαμψούντα, Σινώπη, Άγιο Γεώργιο, Φιλιππιάδα, Θεσπρωτικό, Πάργα κ.α.
Τέλος διοργανώσαμε μια υπέροχη βραδιά μουσικής στο μαγευτικό χώρο του Μνημείου του Αυγούστου σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας. 


ΣΤ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
  1. Σχεδιασμός – παρακολούθηση-εφαρμογή όλων των  συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της Π. Ε. Πρέβεζας αλλά και εκείνων που  χρηματοδοτούνται από Εθνικούς πόρους
Κατά τη διάρκεια του 2015 έγινε προγραμματισμός, σχεδιασμός καθώς και παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης όλων των έργων που χρηματοδοτούνται από Εθνικούς πόρους (οικονομικό και φυσικό αντικείμενο) και τα οποία εντάχθηκαν σε διάφορα  προγράμματα (Κ.Α.Π., Σ.Α.Ε.Π. 030, κ.λπ.). Παράλληλα υπήρχε και υφίσταται συνεχής συνεργασία τόσο με τους εμπλεκόμενους φορείς, όσο και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου πάνω σε θέματα κατάρτισης και τροποποίησης των προγραμμάτων αλλά και της πορείας υλοποίησης των έργων γενικότερα.
Όσον αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, συνεχίστηκε η υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου δύο έργων του προγράμματος Ελλάδα – Ιταλία  (ΒioGaia, Re.Herb). Το φυσικό αντικείμενο και των δύο αυτών συγχρηματοδοτούμενων έργων ολοκληρώθηκε επιτυχώς εντός του 2015.
Για όλα τα ανωτέρω έργα και προγράμματα υπήρχε διαρκής έλεγχος στον φορέα υλοποίησης (με προετοιμασία και διενέργεια ειδικών συσκέψεων) τόσο για την τήρηση των προβλεπόμενων δεσμεύσεων, τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών, όσο και για την εμπρόθεσμη υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου των έργων και την αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων.
Επίσης, τους τελευταίους μήνες του 2015 έγινε προετοιμασία για τον προγραμματισμό και σχεδιασμό των νέων δράσεων και προτάσεων που θα υποβληθούν για αξιολόγηση στην Διαχειριστική Αρχή στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020  των διασυνοριακών προγραμμάτων Ελλάδα – Ιταλία (2014-2020) και Ελλάδα – Αλβανία (2014-2020).
Τέλος, σε συνεργασία με εταίρους από άλλες χώρες και χωρίς την αρωγή εξωτερικού συνεργάτη, συμμετείχαμε στην υποβολή τριών αιτήσεων χρηματοδότησης για ισάριθμα έργα στα πλαίσια των ανταγωνιστικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπήρξε συμμετοχή σε μια αίτηση στο COSME PROGRAMME 2014 και σε δύο στο MED “INTERREG V-B MEDITERRANEAN COOPPERATION PROGRAMME 2014-2020”. Για τις δύο αιτήσεις προς το MED εκκρεμεί η αξιολόγηση εντός του 2016.
  1. Προγράμματα απασχόλησης για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας.
Υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται Προγράμματα Κοινωφελούς Απασχόλησης, Επιμορφωτικά Σεμινάρια, ΚΕΚ, κ.α.)
  1. Έργο «Προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχών Π.Ε. Πρέβεζας» στο πλαίσιο του Προγράμματος Leader. Έχει γίνει η διακήρυξη και υπάρχει ανάδοχος.
  1. Ωρίμανση – Υλοποίηση των έργων και δράσεων που εντάχθηκαν στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αμβρακικού (ΑΝΑΣΑ)
Στα πλαίσια αξιοποίησης του ανωτέρω προγράμματος ελήφθη μέριμνα για την  υλοποίηση, παρακολούθηση  και ωρίμανση των ενταγμένων έργων.
Πιο συγκεκριμένα ξεκίνησε με ευθύνη και επίβλεψη της υπηρεσίας η υλοποίηση από το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου του έργου «Προσδιορισμός και ταυτοποίηση καινοτόμων προϊόντων Π.Ο. ή Π.Γ.Ε. Αμβρακικού συγκεκριμένων ειδών της ιχθυοπανίδας του Αμβρακικού κόλπου στο πλαίσιο της αξιοποίησης και της αειφόρου διαχείρισης των ιχθυαποθεμάτων του κόλπου».
Επίσης, συνεχίστηκε η διαδικασία για την ωρίμανση του έργου «Επικαιροποίηση τεχνικής μελέτης και υλοποίηση β’ φάσης  των έργων εκβάθυνσης διαύλου – λιμένα Πρέβεζας» (Έγινε η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την επικαιροποίηση της τεχνικής μελέτης).

Ζ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ
  1. Στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων
  2. Ενίσχυση του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ενισχύθηκε το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας από την Περιφέρεια Ηπείρου με φάρμακα.
  1. Διευκόλυνση και καθημερινή επίλυση προβλημάτων πολιτών
  2. Στήριξη του εθελοντισμού στην Π.Ε. Πρέβεζας και ενεργοποίηση των εθελοντικών φορέων και οργανώσεων.
  3. Έκδοση Απόφασης για την Αποκατάσταση των Πληγέντων από τις Πλημμύρες και τις Κατολισθήσεις του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2015
Η έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης είναι αποτέλεσμα συνεπούς και επίμονης επιδίωξης του στόχου για την αποκατάσταση των συμπολιτών μας που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2015.  Ειδικότερα, η απόφαση έδωσε τη δυνατότητα οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2015 και συγκεκριμένα:
1) Δήμο Ζηρού
α) Δημοτική Ενότητα Ανωγείου
• Τοπική Κοινότητα Γοργομύλου
β) Δημοτική Ενότητα Θεσπρωτικού
• Τοπικές Κοινότητες Γαλατά, Θεσπρωτικού, Μελιανών
και Παππαδατών
2) Δήμο Πάργας
Δημοτική Ενότητα Φαναρίου
• Τοπικές Κοινότητες Δεσποτικού και Σκεπαστού
3) Δήμο Πρέβεζας
Δημοτική Ενότητα Πρεβέζης
• Τοπική Κοινότητα Μύτικα
  1. Δημιουργία ΚΕΘΕΑ: Βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την εύρεση κτιρίου για τη στέγασή του.

Η. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
  1. Συνεργασίες με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας για παραχώρηση του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα στην ΠΕ Πρέβεζας
Στις 20 Απριλίου 2015 υπογράφηκε προσύμφωνο σύστασης δικαιώματος επιφανείας,  με δικαίωμα αυτοσύμβασης, επί του Κάστρου Αγ. Ανδρέα μεταξύ του ΤΕΘΑ και της  Περιφέρειας  Ηπείρου – Π.Ε. Πρέβεζας. Το οριστικό συμβόλαιο θα υπογραφεί εντός του 2016 και αφού επιλυθούν κάποια θέματα που έχουν να κάνουν με τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας του ακινήτου. Εντωμεταξύ πραγματοποιήθηκαν εντός του κάστρου εργασίες  καθαρισμού από τις υπηρεσίες της Π.Ε.  Πρέβεζας
  1. Συναντήσεις και συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, το Σωματείο «Διάζωμα» και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων για το καινοτόμο – πιλοτικό πρόγραμμα «Πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου».
  2. Συναντήσεις με την Υπουργό τουρισμό κα Κουντουρά και υπηρεσιακούς παράγοντες για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος και την τουριστική προβολή της Περιφέρειας.  
  3. Συναντήσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα της πολιτιστικής διαδρομής αρχαίων θεάτρων Ηπείρου, το θέμα της ένταξης της αρχαίας Νικόπολης στην UNESCO και άλλα θέματα αρμοδιότητας της.
  4. Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για τις δομές υγείας του Ν. Πρέβεζας και άλλα θέματα αρμοδιότητάς του.
  5. Συσκέψεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Πρέβεζας
  6. Συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου για την Πολιτική Προστασία στην Π.Ε. Πρέβεζας με θέμα την λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για τα πλημμυρικά φαινόμενα και  την πρόληψη και αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών.
  7. Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών για θέματα αρμοδιότητάς του.
  8. Συνάντηση με Υπουργό Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων για θέματα που απασχολούν την περιοχή και αφορούν οδικά έργα.
  9. Συναντήσεις με το Υπουργείο Εργασίας για την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας
  10. Συναντήσεις με τη Διαχειριστική Αρχή για θέματα έργων του ΕΣΠΑ.
  11. Υποστήριξη των Δήμων για την έγκαιρη προετοιμασία και υποβολή φακέλων για τη  χορήγηση Γαλάζιων Σημαιών στην παραλιακή ζώνη του νομού Πρέβεζας για το 2015.
  12. Σύσκεψη για προβλήματα διακίνησης αλιευμάτων
  13. Συσκέψεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ενίσχυση των δομών υγείας στο Ν. Πρέβεζας


Θ. ΑΛΛΑ
  1. Παρακολούθηση της πορείας όλων των μελετών, έργων και Προγραμμάτων που υλοποιούνται στην ΠΕ Πρέβεζας.
  2. Διαρκής έλεγχος για την τήρηση των προβλεπόμενων δεσμεύσεων, τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών, όσο και για την εμπρόθεσμη υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου των έργων και την αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων
  3. Προσωπικές επαφές με τους πολίτες της ΠΕ Πρέβεζας, αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και διευκόλυνση τους στις συναλλαγές τους με το δημόσιο.
  4. Στήριξη των πολιτών για εύρεση εργασίας
  5. Ημερίδες/εκδηλώσεις
  • Ημερίδα για τη διάδοση των αποτελεσμάτων της μελέτης που ανέθεσε η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αναφορικά με τα ποιοτικά, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά γνησιότητας, του παρθένου ελαιολάδου της ποικιλίας Λιανολιάς που έχει ήδη καθιερωθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) σε παραγωγούς ελαιολάδου και ελαιοτριβείς στα πλαίσια του έργου «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Πρωτοκόλλου με τη μορφή Απαιτήσεων και Συστάσεων για την Ιχνηλασιμότητα, Πιστοποίηση, Προστασία και Βελτίωση των Ποιοτικών Χαρακτηριστικών του ελαιολάδου Πρέβεζας».
  • Ημερίδα για Ιχθυοφάγα πουλιά τον Ιούνιο 2015 Διοργάνωση: ΙΝΑΛΕ και Φορέα Αμβρακικού στην Ανέζα Άρτας
  • Ημερίδα με θέμα: «Προσδιορισμός της βέλτιστης μορφολογίας της τσιπούρας. Προγράμματα γενετικής βελτίωσης».  Διοργάνωση: ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας στο Μεσολόγγι
  • Ημερίδα για την «Κατασκευή και διαχείριση νέων επιλεκτικών ιχθυοσυλληπτικών στις λιμνοθάλασσες για τη διαφυγή υπομεγεθών ψαριών στην παράκτια ζώνη». Διοργάνωση: Πανεπ. Πατρών στο   Μεσολόγγι


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites