Ξεσηκωμός στην Πρέβεζα για το νέο ΑσφαλιστικόΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ!
ΝΑ ΜΗ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

Το νομοσχέδιο «έκτρωμα» για το ασφαλιστικό αποτελεί πραγματικό οδοστρωτήρα για όλους τους εργαζόμενους, ανάμεσα σαυτούς και για τους εργαζόμενους μηχανικούς και τεχνικούς. Ολοκληρώνεται η εγκληματική κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ - 1,5 δις Ευρώ που απέμειναν μετά το κούρεμα του PSI και της ληστείας από την «επένδυση» στην Τράπεζα Αττικής. Προβλέπει νέες σημαντικές περικοπές στις συντάξεις για όλους τους μηχανικούς, ενώ για σημαντικό τμήμα των εργαζόμενων μηχανικών το νέο ασφαλιστικό επιβάλλει νέες εξωπραγματικές αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών που μπορεί να φθάσουν και στο διπλασιασμό τους.
Το ν/σ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετατρέπει την ασφάλιση σε πλήρως ανταποδοτική. Η σύνταξη θα διαμορφώνεται ως άθροισμα ενός συνεχώς συρρικνούμενου επιδόματος πτωχοκομείου (που καλείται «βασική σύνταξη» και σήμερα ανέρχεται σε 12 ευρώ την ημέρα...) και σε ένα ανταποδοτικό κομμάτι που θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές, με αποτέλεσμα μια άμεση μείωση στις συντάξεις που φθάνει μέχρι το 30-40% για όλους, ανεξάρτητα απτον τρόπο αμοιβής, ενώ κάθε χρόνος ανεργίας ή ελαττωμένου εισοδήματος μεταφράζεται σε ακόμα μικρότερη τελική σύνταξη. Μειώνονται σημαντικά ακόμα και οι τρέχουσες συντάξεις, αφού η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» ανάμεσα στη σύνταξη όπως υπολογίζεται με το νέο σύστημα και την υφιστάμενη θα ισχύει μόλις για 2-3 χρόνια, για να ξεγελαστούν οι συνταξιούχοι, να περιοριστούν οι λαϊκές αντιδράσεις.
Συγχρόνως, με το νέο νομοσχέδιο οι ασφαλιστικές εισφορές πραγματικά εκτινάσσονται. Για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς και τους μηχανικούς που αμείβονται με ΔΠΥ, οι ασφαλιστικές εισφορές διαμορφώνονται στο 38,5% του φορολογητέου εισοδήματος, στο οποίο προστίθεται και 26% φορολογία, διαμορφώνοντας τα συνολικά βάρη στα 2/3 του φορολογητέου εισοδήματος. Ένας αυτοαπασχολούμενος μηχανικός με συνολικό ετήσιο εισόδημα 20000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει σχεδόν 8.000 ευρώ μόνο για τις ασφαλιστικές εισφορές, πρακτικά θα πληρώνει τα διπλάσια. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως θα υποχρεώσει τον εργοδότη να καταβάλει το 13.5% των εισφορών του εργαζόμενου με ΔΠΥ. Το ποσό αυτό απλά θα το μετακυλήσει ο εργοδότης στις απολαβές του εργαζόμενου. Στην πραγματικότητα με το γελοίο αυτό επιχείρημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιεί τελεσίδικα το «μπλοκάκι» ως βασικό τρόπο αμοιβής της εξαρτημένης εργασίας. Οι άνεργοι μηχανικοί δεν μένουν «έξω απτο χορό», αλλά χαρατσώνονται με την «ελάχιστη» εισφορά των 2832 ευρώ ετησίως, ακόμα και αν βρίσκονται «υπό αναστολή της επαγγελματικής τους ιδιότητας». Το ν/σ καταργεί τη στοιχειώδη προστασία των μειωμένων εισφορών για τα πέντε πρώτα χρόνια ασφάλισης του νέου μηχανικού, οδηγώντας σε αύξηση των εισφορών τουλάχιστον κατά 600 ευρώ ετησίως (που αυξάνεται επιπλέον σημαντικά για όποιον έχει εισόδημα μεγαλύτερο απτο ελάχιστο…).
Το νέο ν/σ δεν είναι προϊόν «παρθενογένεσης». Είναι ένας ακόμα κρίκος σε μια αλυσίδα αντιασφαλιστικών νομοθετημάτων που στόχο έχουν την ανταποδοτική λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή την πλήρη μεταφορά του κόστους της ασφάλισης στις πλάτες των εργαζόμενων. Νόμων που προωθούνται διαχρονικά, απόλες τις κυβερνήσεις, με βασικό κρίκο τους για το ΤΣΜΕΔΕ τον νόμο 3518/2006 που στηρίχθηκε από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος αυτής της πολιτικής είναι να απαλλαγεί η εργοδοσία απτις ασφαλιστικές εισφορές και να ελαττωθεί το «βάρος» συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση, ώστε να βρεθούν νέοι πόροι χρηματοδότησης των μονοπωλιακών ομίλων. Γιαυτό και το νέο ν/σ έχει την ενεργό στήριξη του ΣΕΒ, των υπόλοιπων εργοδοτικών φορέων και της ΕΕ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί στην πραγματικότητα να ρίξει τη «χαριστική βολή» στην κοινωνική ασφάλιση όπως την ξέραμε, σαυτή τη σπουδαία κατάκτηση του εργατικού κινήματος των προηγούμενων γενιών, που ήρθε μέσα από τους σκληρούς ταξικούς αγώνες στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.
Η αντιασφαλιστική επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-άρχουσας τάξης αφορά το σύνολο του λαού, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, άνεργους και συνταξιούχους. Δεν αφορά τον έναν ή τον άλλο κλάδο, τη μια ή την άλλη κατηγορία. Πρόκειται για βάναυση επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Γιαυτό και η απάντηση των εργαζόμενων πρέπει να είναι κοινή, ενιαία και αποφασιστική.

Καλούμε σε συναγερμό όλους τους συναδέλφους, όλο το συνδικαλιστικό κίνημα. Να προετοιμαστούμε τώρα για κλιμάκωση του αγώνα μας, να βρεθούμε όλοι σε ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ!

  • Να μείνει στα χαρτιά το νέο έγκλημα!

  • Άμεση δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αύξηση των συντάξεων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικων νόμων! Πλήρης κάλυψη από το κράτος των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων! Άμεση αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και το χρηματιστήριο!

  • ΔΗΜΟΣΙΑ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΔΩΡΕΑΝ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΧΡΕΗ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ (ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής, μισθό ή ΔΠΥ, και για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν αναγκαστεί να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ή το εισόδημά τους βρίσκεται σε εξευτελιστικό επίπεδο)!

  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του ΚΕΑΟ και του νόμου για τις κατασχέσεις, ΑΚΥΡΩΣΗ της βεβαίωσης των ασφαλιστικών χρεών των εργαζόμενων στην εφορία!ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΕΣΑΚ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ Νομού Πρέβεζας
Share on Google Plus

Γράφει η Ανδριάνα Σολδάτου

Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΕΔ (Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων). Αρχισυντάκτρια του mypreveza.gr