Εκδήλωση -μνήμης σήμερα στα Ιωάννινα για τους Εβραίους Μάρτυρες και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Συνέντευξη Τύπου, για την εκδήλωση Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων & Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που διοργανώνουν σήμερα (Παρασκευή 29 Ιανουαρίου) και ώρα 8:30 μ.μ στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών με το Πνευματικό Κέντρο και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων κ. Κ. Σιαράβας, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Θ. Μπέγκας και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων κ. Μ. Ελισάφ.


Μεταξύ άλλων δήλωσαν:


Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κων. Σιαράβας:  “Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους συντοπίτες μας τους Έλληνες Εβραίους μάρτυρες που στο διάβα του Ελληνισμού υπέστησαν αυτά που όλοι γνωρίζουμε. Η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών με το Πνευματικό Κέντρο και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων οργανώνουμε εκδηλώσεις τιμής για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων. Προσωπικά θεωρώ υποχρέωση της Περιφέρειας Ηπείρου και υποχρέωση όλων των πολιτών να τιμήσουμε αυτούς που έπεσαν από τις θηριωδίες των ναζιστών. Σήμερα πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά τις θηριωδίες και τα εγκλήματα των ναζί. Όλοι μας βλέπουμε μπροστά μας από τη μια μεριά έναν αχαλίνωτο θρησκευτικό φανατισμό και από την άλλη να αναδύεται ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Αυτές τις δύσκολες ώρες οφείλουμε να κοιτάξουμε προς τα πίσω, να δούμε τα τραυματικά εκείνα γεγονότα, να τα αναλύσουμε και να φωνάξουμε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ με όλη τη δύναμη της ψυχής μας. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ”.


Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θ. Μπέγκας: “Τον Ιανουάριο 2004 η Βουλή των Ελλήνων με ομόφωνη απόφασή της καθιέρωσε την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων ήταν μια εφαρμογή του δόγματος των ναζί περί άριας φυλής και μαζί με αυτούς ξεκληρίστηκαν και διάφορες άλλες ομάδες, οι οποίες αξιολογήθηκαν από τους ναζί ως μη άριες ομάδες. Ο ρατσισμός, όπως και ο αντισημιτισμός εμφανίζεται σε πολλές μορφές και στις μέρες μας. Όλοι οφείλουμε να αντισταθούμε. Όλοι οφείλουμε να μην ξεχνούμε,  γιατί οι καιροί που περνάμε είναι δύσκολοι και πρέπει ενωμένη η κοινωνία να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα φαινόμενα. Σε αυτή τη λογική λοιπόν μαζί η Περιφέρεια, ο Δήμος Ιωαννιτών με το Πνευματικό Κέντρο και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων οργανώνουμε σήμερα εκδήλωση Μνήμης. Καλούμε τους Γιαννιώτες να συμμετάσχουν σε αυτή και να φωνάξουν όλοι μαζί ότι δεν ξεχνούμε όλους αυτούς που χάθηκαν και αντιστεκόμαστε σε τέτοιου είδους ιδεολογίες”.


Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων κ. Μ. Ελισάφ: “Η 27η Ιανουαρίου είναι η επέτειος της απελευθέρωσης του στρατο-κολαστηρίου του Άουσβιτς. Είναι η Ημέρα Μνήμης για 6 εκατομμύρια θύματα Εβραίους των ναζί, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και 60.000 Ελληνοεβραίοι και 2000 συμπολίτες μας. Αυτές οι εκδηλώσεις είναι περισσότερο επίκαιρες σήμερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, που ένας αχαλίνωτος θρησκευτικός φανατισμός και η τρομοκρατία πυροδοτούν από την άλλη πλευρά αμυντικά αντανακλαστικά στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και έτσι βλέπουμε να αναδύεται ξανά η αντιπαλότητα στον άλλο, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός. Βλέπουμε ηγέτες κρατών να ζητούν να κλείσουμε τα σύνορά μας σε αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας, φεύγοντας από την κόλαση των εμφυλίων σπαραγμών. Επομένως πρέπει να γυρίσουμε πίσω, να θυμηθούμε και να κατανοήσουμε ότι ποτέ στην ιστορία ο ξένος, ο διαφορετικός δεν είναι αντίπαλός μας, αλλά είναι σύμμαχός μας για μια καλύτερη κοινωνία. Γιατί συλλογικά οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα ομολογουμένως περίπλοκά προβλήματα του παρόντος”.  


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Βασίλης Βράστος : Ένας σπουδαίος συνδικαλιστής υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για τον Δήμο Ιωαννιτών

26/09/2023, 6:46 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Πραγματοποιήθηκε Διήμερο Εκδηλώσεων στους Καλαρρύτες

03/08/2023, 2:31 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννενα : Νεκρή 21χρονη – Την παρέσυρε φορτηγό

06/07/2023, 7:26 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Τι κάνουν τα Plásmata την τελευταία τους εβδομάδα στα Γιάννενα

03/07/2023, 7:23 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Σεμινάριο επιμόρφωσης για εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου

18/06/2023, 11:58 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας στα Γιάννενα αύριο Δευτέρα 19 Ιουνίου

18/06/2023, 10:56 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites