Το Θέατρο της Νικόπολης «μεγάλωσε»

Tέσσερις σειρές εδωλίων, που μέχρι πρότινος οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν ότι είχαν γίνει ασβέστης, είναι τα νέα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στο Μεγάλο Θέατρο Νικόπολης. Ηρθαν στο φως κατά τη διάρκεια του έργου προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου, η πρώτη φάση του οποίου ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου. Οταν περατωθούν οι εργασίες, οι οποίες αποσκοπούν στη διασφάλισή του, το θέατρο θα είναι επισκέψιμο.
Νέα ευρήματα που ανατρέπουν πολλά απ’ όσα πίστευαν έως τώρα οι αρχαιολόγοι για το Μεγάλο Θέατρο της Νικόπολης -από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα του είδους στην Ελλάδα-, η ίδρυση του οποίου ανάγεται στην εποχή του Αυγούστου, ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια του έργου προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου.

Πρόκειται για τέσσερις σειρές (η τελευταία αποκαλύφθηκε πρόσφατα) εδωλίων του κάτω κοίλου, που μέχρι πρότινος οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν ότι είχαν γίνει ασβέστης. Αποκαλύφθηκαν σε άριστη κατάσταση στο πλαίσιο της α΄ φάσης του έργου (ΕΣΠΑ), η οποία ολοκληρώνεται στις 31/12 από την Επιτροπή Νικόπολης-Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Οι εργασίες είχαν στόχο να διασφαλίσουν το μνημείο και το κατάφεραν με στερεώσεις, αποκαταστάσεις τοιχοποιιών και συντηρήσεις. Επίσης, να διερευνήσουν οικοδομικές φάσεις του, να κατασκευάσουν περιμετρική διαδρομή επισκεπτών και εξέδρα θέασης, να τοποθετήσουν πινακίδες μεταξύ των οποίων και σε γραφή Braille κ.ά.

Μεταξύ των εδωλίων που αποκαλύφθηκαν περιλαμβάνονται και εδώλια του προεδρείου, τμήματος της κεντρικής κλίμακας που οδηγεί στο άνω κοίλο καθώς και της βόρειας εισόδου του θεάτρου, αναθεωρώντας την αρχική υπόθεση σχετικά με την κατάσταση διατήρησης του μνημείου. Τότε, η έρευνα είχε αποκαλύψει μόνο μέρος του υποστρώματος των κερκίδων και παρουσία τριών ασβεστοκαμίνων στο εσωτερικό του θεάτρου. Θεωρήθηκε λοιπόν ότι η αρχική κατασκευή αποδομήθηκε για να μετατραπεί σε δομικό υλικό, σε ασβέστη. Αλλά τα ανασκαφικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι αυτό συντελέστηκε μόνο στο άνω κοίλο. Τα νέα ευρήματα μαρτυρούν πως διατηρούνται ακόμη αρκετά τμήματα του κάτω κοίλου καθώς και του δαπέδου της ορχήστρας. Εκεί, αποκαλύφθηκαν οι εσοχές πολύστιχης ένθετης επιγραφής από μεταλλικά γράμματα στην οποία μεταξύ άλλων διακρίνονται οι λέξεις ΝΙΚΟΠΟΛΕΙ ΙΕΡΑ, ενώ κάποιες εκ των εσοχών διατηρούν κατά χώρα μολύβι και τον χαλκό των ένθετων γραμμάτων. Στο φως ήρθαν και θραύσματα, μεταξύ αυτών και ανάγλυφη πλάκα με ιδεαλιστική κεφαλή σε πλάγια όψη.

Ολα ανήκουν στην πρώτη οικοδομική φάση του θεάτρου (τέλη του 1ου αι. π.Χ.). Πρόθεση του ΥΠΠΟΑ είναι να ενταχθεί η συνέχιση του έργου στην επόμενη φάση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Το θέατρο, όταν περατωθούν οι εργασίες, θα είναι επισκέψιμο. Οσο για το Ρωμαϊκό Ωδείο, από τον νέο χρόνο θα μπορεί να διατίθεται και για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Πηγή Καθημερινή

Έντυπη


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Σήμερα η Δορυφορική μετάδοση της Όπερας “Τραβιάτα” στην Όαση

05/11/2022, 10:42 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Έναρξη δορυφορικών μεταδόσεων από τη Μετροπόλιταν όπερα της Νέας Υόρκης  στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου 

18/10/2022, 1:00 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις “Νύχτες Ποίησης” στον Κήπο του Λαού ο Θωμάς Ιωάννου

06/09/2022, 9:52 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

“ Αγιαντζίκ-Αρχάγγελος δυο πατρίδες” στο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου

05/08/2022, 11:00 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η έκθεση ζωγραφικής “Αιολική Γη ” του Στέλιου Καγιαδάκη στην Δημοτική Πινακοθήκη Γιάννης Μόραλης

18/07/2022, 5:58 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Γλυπτική «ΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ» – Μια συνέντευξη του Πρεβεζάνου γλύπτη

23/02/2022, 6:12 μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Στο Αρχαίο Ωδείο Νικόπολης παρουσιάστηκε η παράσταση «Τρωάδες» από την θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ

29/08/2021, 11:08 πμ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

“Μαργιόλα- Τέσσερις Γενιές” στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης

05/08/2021, 7:52 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites