ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΑΛΟΣ: Δόθηκε εντολή να αποσυρθούν τα παυσίπονα Nurofen


Η αυστραλιανή δικαιοσύνη διέταξε σήμερα τον βρετανικό φαρμακευτικό κολοσσό Reckitt Benckiser να αποσύρει από την αγορά ορισμένα κουτιά του δημοφιλούς του παυσίπονου Nurofen, λόγω ψευδούς διαφήμισης.


Η αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Κατανάλωσης (ACCC) είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη τον Μάρτιο, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι το Nurofen διατίθεται στο εμπόριο υπό διάφορες συσκευασίες που ενδείκνυνται για διαφορετικά είδη πόνου, ενώ η δραστική ουσία του είναι η ίδια.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας έκρινε ότι η πολυεθνική που εδρεύει στη Βρετανία είναι ένοχη για εξαπάτηση, καθώς το Nurofen διαθέτει στην αγορά το ίδιο προϊόν υπό διαφορετικές συσκευασίες ανάλογα με τον τύπο του πόνου, οι οποίες περιέχουν όλες το ίδιο συστατικό, 342 χιλιοστόγραμμα ιβουπροφαίνης λυσίνης.

Το δικαστήριο έδωσε εντολή για την απόσυρση εντός τριών μηνών κουτιών Nurofen που πωλούνταν ως παυσίπονα, κυρίως κατά του πόνου στην πλάτη, του πονοκεφάλου τάσης, της ημικρανίας, των πόνων περιόδου.


“Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι όλα είναι το ίδιο”, δήλωσε φαρμακοποιός της αλυσίδας Priceline Pharmacy στο Σίδνεϊ. “Συμβουλεύουμε τους πελάτες μας να αγοράζουν το κλασικό παυσίπονο που είναι φθηνότερο”. Τα ειδικά παυσίπονα Nurofen πωλούνται σε σχεδόν διπλάσια τιμή από το κλασικό παυσίπονο Nurofen, σύμφωνα με τρία φαρμακεία στο Σίδνεϊ.

Ο όμιλος αρνήθηκε ότι επεδίωξε να παραπλανήσει τον καταναλωτή και δήλωσε ότι συμμορφώνεται με την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Το “Nurofen συνεργάστηκε με την ACCC σε αυτές τις διαδικασίες και θα συμμορφωθεί με την απόφαση που εξέδωσε σήμερα το δικαστήριο”, δήλωσε σε ανακοίνωση η εκπρόσωπος του φαρμάκου, Μόντσε Πένα.


Σε ανακοίνωση, η ACCC κατηγορεί την πολυεθνική ότι επωφελείται από την άγνοια των καταναλωτών για να αποκομίζει κέρδη. “Η ACCC κίνησε δικαστικές διώξεις γιατί ανησύχησε καθώς μερικοί καταναλωτές αγοράζουν τα προϊόντα αυτά σύμφωνα με αυτά που αναγράφει η συσκευασία τους, πιστεύοντας ότι θεραπεύουν ορισμένους τύπους πόνου, ενώ αυτό δεν συμβαίνει. Η διασφάλιση της τήρησης της αλήθειας στις διαφημιστικές εκστρατείες και ενημέρωσης των καταναλωτών στον τομέα της υγείας είναι μία από τις προτεραιότητες της ACCC”, δήλωσε ο πρόεδρός της, Ροντ Σιμς.

Η Αυστραλία φαίνεται να είναι η πρώτη χώρα που κινείται δικαστικά εναντίον των ειδικών παυσίπονων Nurofen, τα οποία πωλούνται επίσης στη Νέα Ζηλανδία και τη Βρετανία.


Το ομοσπονδιακό δικαστήριο καταδίκασε επίσης την Reckitt Benckiser να αναλάβει τα δικαστικά έξοδα της ACCC και τη δημοσίευση της απόφασης αυτής. Μεταγενέστερη δικάσιμος θα καθορίσει το ποσό του προστίμου που θα επιβληθεί στον βρετανικό όμιλο.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΚΟΣΜΟΣ

Τα φονικότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα των τελευταίων 25 ετών στην Ευρώπη

01/03/2023, 2:50 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Απόψε η πρώτη βροχή από “πεφταστέρια” για το 2023

03/01/2023, 12:44 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

H ανθρωπότητα κατανάλωσε ήδη το σύνολο της παραγωγής που ήταν εφικτή στον πλανήτη μέσα σε έναν χρόνο

28/07/2022, 12:17 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πωλούνται στην Ευρώπη από το 2035

29/06/2022, 10:58 πμ

ΚΟΣΜΟΣ

Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η «Ευλογιά των πιθήκων» – Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές

19/05/2022, 7:45 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

21/04/2022, 11:09 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Απόσυρση προϊόντων της σοκολάτας Kinder μετά από σαλμονέλα σε παιδιά στη Γαλλιά

05/04/2022, 12:45 μμ

ΚΟΣΜΟΣ

Η Mastercard αποκλείει από το δίκτυό της χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας

01/03/2022, 11:31 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites